Uređenje spavaće sobe za mlade može biti pravi izazov. Prilikom uređenja svakako morate uvažiti njihove želje i zahtjeve, te uskladiti svoje i njihove prioritete po pitanju estetike i funkcionalnosti.

S obzirom na to da tinejdžeri vole imati „svoj prostor", odnosno određenu razinu privatnosti preporučujemo da spavaća soba za mlade bude odijeljena od ostatka kuće ili stana, na primjer, smještena u potkrovlju. Tako će imati privatnost kada će im dolaziti prijatelji, moći će bez ustručavanja pojačati glazbu i slično.

Uređenje sobe za mlade

Imate prostor, ali sada treba isplanirati njegovo uređenje? Kupujte funkcionalne komade namještaja, s puno polica i prostora za pohranu stvari kako bi izbjegli nered. Veće su šanse da će u sobi vladati red ako prostorija sadrži praktične elemente za spremanje stvari. Mladi vole da soba odiše njihovom osobnošću tako da prilikom kupnje namještaja računajte na to da ga možda „preurede". Također, njihovi interesi bi se mogli brzo mijenjati, pa bi bilo dobro da je namještaj klasičan, odnosno da će se moći prilagoditi njihovim kasnijim fazama. Promjene njihovih interesa imajte na umu i kod odabira boja. Najbolje je birati neutralne boje, osobito nijansu sive, jer će se jednostavno kombinirati s ostalim bojama.

Spavaće sobe za mlade moraju imati mjesta za druženje, ali veoma je bitan i prostor za rad tako da kod uređenja sobe za mlade posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji prostora za učenje. Potrudite se da uređenje bude inspirativno i da potiče kreativnost. Voli li vaše dijete sport i vježbanje osigurajte mu prostor i za takvu vrstu aktivnosti.

Svaka spavaća soba za mlade trebala bi imati osnovne elemente kao što su ormar i police, krevet, radni stol i garnitura za sjedenje. Bilo bi dobro da vi donosite odluke kod kupnje svega navedenog, no odabir boja i dekoracija prepustite vašem djetetu. Boje mogu u potpunosti promijeniti dojam prostorije, a isto tako i rasvjeta. Birajte rasvjetu koja će osigurati kvalitetnu količinu svjetlosti za učenje, ali možete dodati i dekorativno osvjetljenje, primjerice, zanimljivu zidnu ili stolnu lampu.

Uređenje sobe za mlade uključuje i odabir mnogih drugih stvari, na primjer, tepiha ili zavjesa. Tepih šarenih boja, zanimljivih dezena ili motiva unijet će osvježenje u prostoriju. Ipak, tijekom kupnje vodite računa o tome da bude što jednostavniji za održavanje. Možete kupiti jedan veliki tepih, ili nekoliko malih i smjestiti ih na bitna mjesta u sobi, pokraj kreveta, radnog stola ili mjesta za druženje. Zavjese odaberite tako da se slažu s ostatkom interijera. Također, birajte materijal jednostavan za održavanje. Ima li spavaća soba veće prozore tada odabiru zavjesa ipak posvetite malo više vremena jer bi u vizualnom smislu mogle vladati prostorom.

Vaše dijete mora se osjećati ugodno u svojoj sobi i zato mu dopustite da dekoracije prilagodi svojim željama. Nemojte se buniti na odabir posteljine, jastuka, postera, fotografija, figura i ostalih dekorativnih elemenata. Spavaće sobe za mlade moraju biti prostor u kojem će se tinejdžeri osjećati sretno, sigurno i maksimalno opušteno.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi