Mjesto na kojem se osjećamo najsigurnije, najopuštenije i najsretnije je naš dom. Neovisno o tome koliko je malen ili velik, ili kako je uređen dom je naša oaza mira i opuštanja od svakodnevnih briga i obaveza.

Naravno, užitak boravka uvijek može biti veći, a to se postiže dizajnom prostorija prema vlastitom guštu i željama. Prostor treba podrediti sebi, svojim navikama i potrebama.

Interijeri

Želite li da vaš stan ili kuću odlikuje jedinstven dizajn nije vam potrebna pomoć dizajnera interijera već uz nešto znanja, volje i trikova možete i sami biti savršeni u to ulozi. Na primjer, ne možete pogriješiti odabirom neutralnih ili svijetlih boja. Ovdje savjetujemo da ne kombinirate više od tri boje. Pokušajte izraziti svoj stil i istodobno ga kombinirajte s nekim drugim stilom. Pritom imajte na umu kako je manje više.

Želite li da vaš interijer odiše toplinom birajte materijale kao što su drvo, juta ili ratan. Poznato je da je toplina karakteristika koja vaš prostor čini domom.

Dom i dizajn – kuhinje

Budući da je kuhinja srce doma treba je pomno isplanirati. To je prostor u kojem kuhamo, jedemo, održavamo jutarnji ritual ispijanja kave i imamo razne druge aktivnosti s ostalim ukućanima.

Posebnu pažnju treba posvetiti dizajnu male kuhinje. S obzirom da ste u njima ograničeni s prostorom treba maksimalno iskoristiti zidove, mudro osmisliti mjesta za pohranu, razmislite o izvlačnim ormarićima, ugradite plohe koje se mogu izvući… Kuhinja treba biti organiziran i funkcionalan prostor.

Tek nakon što ste osmislili gdje držati kuhinjske aparate, posuđe i namirnice posvetite se vizualnom dijelu uređenja. Kuhinjski prostor ćete vizualno podići biljkama, dekoracijama poput vaza ili zanimljivim detaljima. Cjelokupan dom i dizajn mogu podići zavjese. Odaberite boju i materijal zavjese koja će se najbolje uklopiti uz ostatak uređenja.

Dizajn terase

Jutarnji ritual ispijanja kave ponekad je rezerviran za terase. Ima li vaš dom terasu svakako posvetite pažnju i njenom dizajnu. Uz omiljene kutke za uživanje u interijeru sreća je imati i oazu za uživanje na otvorenom. Volite li biljke ukrasite svoj balkon ili terasu zelenilom, nabavite ukrasne jastučiće, stavite pokoju dekoraciju… Neovisno o tome koliko je terasa velika učinite taj prostor zanimljivim i atraktivnim.

Dizajn kupaonice

Tijekom posljednjih godina uređenje kupaonice doživjelo je velike promjene jer se sve veći naglasak počeo stavljati na element estetike. Mnogi prilikom dizajna čak idu u smjeru kreiranja prave spa zone. To su omogućile brojne inovacije na tržištu i kreativna tehnološka rješenja. Primjerice, dok su se nekada za kupaone obavezno kupovale kade sada su češći odabir tuš kabine. Proizvođači nude široku ponudu modernih paravana za kade i tuš kade s dodatnim mogućnostima, na primjer, masažnim sistemima.

Na primjeru prostora na zagrebačkom Jarunu pogledajte uređenje kupaonice korak po korak!

Pažnja se danas ne posvećuje samo odabiru kupaonskog namještaja, već i detaljima kao što su tuš kanalice ili tipke za ispiranje. Savjetujemo da budete praktični i da vam prilikom uređenja kupaone, ali i ostalih prostorija misao vodilja bude primarna funkcija tih prostorija.

Najbolji recept za uspješan dizajn doma je da mu date osobni pečat. Neka vaša osobnost priča priču u svakoj prostoriji.

Autor: A.P.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi