Postoje posebna rješenja za uređenje doma za sigurnost osoba s invaliditetom. Nije potrebno da netko napusti vlastiti dom ako mu motoričke sposobnosti više nisu onakve kake bi trebale biti. Tržište nudi bezbroj proizvoda koje će osobama s invaliditetom pružiti siguran i samostalan život.

Muči li vas ulaženje i izlaženje iz kade? Rješenje su rukohvati koje treba učvrstiti okomito na zid uz kadu kako bi pružili siguran oslonac. Dobra ideja je i kada s vratima s pragom visokim samo 10 do 20 cm. Ima li osoba pak problema s ustajanjem s WC školjke ona se može povisiti pomoću plastičnog umetka. Većina proizvođača sanitarija u ponudi ima visoke školjke za starije osobe. Za osobe u invalidskim kolicima koje se teško približavaju umivaoniku rješenje su umivaonici s uskim rubom kojem se u kolicima može prići bez teškoća. U kadu ili tuš bi trebalo postaviti gumene prostirke kako se osoba ne bi poskliznula. Imate li mogućnosti u pipu ugradite termostat koji će održavati ugodnu temperaturu vode što će spriječiti neugodnost poput naviranja ledene ili vruće vode iz pipe ili tuša.

Prilikom uređenja doma za osobe s invaliditetom treba uzeti u obzir sve prostorije i elemente. Na primjer, u spavaćoj sobi je nekim osobama potreban „krevet za ustajanje". Naravno, cijena je skupa, no ponekad se isplati zatražiti za pomoć zdravstveno osiguranje.

Imate li u kući stubište s obje strane bi se obavezno trebali postaviti rukohvati, ali malo duži od stubišta jer će tako osobama biti lakše zakoračiti na stube. Imajte na umu da bi stube trebale biti oblikovane kontrastno kako bi ih slabovidne osobe mogle raspoznati. Ovisno o okolnostima, bila bi dobra ugradnja stubišnog dizala. Cijena je također visoka i trebalo bi provjeriti bi li osiguranje pokrilo barem dio tih troškova.

Nemojte zapostaviti ni hodnik ili predsoblje. Ondje bi bilo dobro imati pomagala za obuvanje i izuvanje, primjerice, stolac ili klupu, napravu za izuvanje čizama, mjesto za kolica za hodanje i slično. Ima li netko u kući kolica za hodanje prag na vratima ne bi smio biti previsok.

Kod uređenja doma za osobe s invaliditetom treba imati na umu da bi bilo korisno na razna mjesta postaviti uređaje za dozivanje hitne pomoći (na primjer, u kupaonici, spavaćoj sobi). Pobrinite se da telefoni budu dostupni i jednostavni za rukovanje , odnosno da imaju veliki ekran i tipke.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi