Zašto Urbanscape rješenja za uređenje okoliša?

Industrija uređenja okoliša stalno se razvija kako bi se osigurao kvalitetniji rast biljaka, otpornost na ekološki stres i kontrola erozije tla. Osim toga, aspekt održivosti rješenja prostornog uređenja vezanih za očuvanje vode postaje sve važniji.

Mogućnost zadržavanja vode jedna je od glavnih prednosti inovativnog Urbanscape sustava za prostorno rješenje iz Knauf Insulationa kako bi se udovoljilo izazovima upravljanja vodom.

Više: Urbanscape – Podloga za zelene površine na tlu

Urbanscape sustav za uređenje okoliša

Urbanscape je inovativan sustav, jednostavan za postavljanje, s visokim kapacitetom zadržavanja vode, dizajniran posebno za uređenje područja kao što su vrtovi u stambenim područjima, poslovni prostori, groblja i javni parkovi.

Urbanscape zeleni supstrat u roli je izrađen od prirodnih vlakana kamene mineralne vune s vrhunskim svojstvima upijanja i zadržavanja vode. Svojstva se mogu dodatno poboljšati raspršivanjem čestica koje odlično upijaju vodu izravno u filc kamene mineralne vune. Čestice osiguravaju dodatni prostor za pohranu vode i otpuštaju ju kad je to potrebno. Super upijajuće čestice od apsorpscijskog polimera također štite vodu od isparavanja i ispiranja, kad su temperature visoke, što Urbanscape supstrat čini najpogodnijim za uzgoj biljaka u najzahtjevnijim okruženjima. Pozitivan utjecaj na širenje korijena posljedično vodi do boljeg razmnožavanja i rasta biljaka.

Najvažnije primjene u uređenju okoliša

Arhitektura prostornog uređenja

Koje su glavne prednosti?

Velik kapacitet pohrane vode

Urbanscape supstrat omogućuje brzu i dugoročno stabilnu stalnu apsorpciju vode i učinkovitost zadržavanja vode (što dokazuje WOK analiza i analiza pF-krivulje). 1m2 Urbanscape supstrata od 2cm debljine apsorbira 17 litara kišnice. Ovisno o vrsti lokalne klime i/ili vremenske sezone može se sačuvati do 60% vode.

Smanjena učestalost navodnjavanja

Urbanscape supstrat osigurava da je odgovarajuća količina vode duže vrijeme dostupna za korijenje biljaka. Potreba za dodatnim sustavom navodnjavanja značajno je smanjena.

Bolji rast korijena

Voda u Urbanscape proizvodima, je dostupna i na raspolaganju je biljkama dulje vrijeme, što omogućuje kvalitetan razvoj korijenskog sustava.

Snažnije biljke

Zbog visoke razine pohrane vode i gnojiva u Urbanscape supstratu, osigurana su ranija i dulja razdoblja cvatnje. Biljke se i brzo oporavljaju i nakon dugotrajnih sušnih razdoblja.

Učinkovito postavljanje

Urbanscape supstrat je lagan i jednostavno se postavlja.

Održivost

Urbanscape supstrat je izrađen od različitih smjesa kamena koji su dostupni u prirodi. Lagana otvorena struktura proizvoda potiče širenje korijena i rast biljaka.

Više: Urbanscape – Podloga za zelene površine na tlu

Urbanscape supstrati

Urbanscape zeleni supstrat u roli

Zelene obloge Urbanscape Green Roll standard u roli (HTC GR) je lagani filc izrađen od dugih vlakana kamene mineralne vune, koja su mehanički obrađena u obliku kompaktnog i dimenzijski stabilnog sloja. Proizvod se sastoji isključivo od čistih mineralnih (kamenih) vlakana bez aditiva, a koristi se za uređenje krajobraza. Urbanscape Green Roll standard omogućuje zadržavanje vode, bez obzira na namjenu, i predstavlja kvalitetan dodatak za formiranje primjerene podloge za rast i razvoj vegetacije.

Urbanscape Green Roll High (HTC GRH) sadrži dodatne visoko upijajuće čestice superapsorbcijskog polimera, raspoređene u slojevima mineralne vune. Proizvod je stoga iznimno pogodan za rast biljaka, jer sloj mineralne vune omogućava dodatnu pohranu i distribuciju vode, ovisno o njihovim potrebama. Visoko upijajuće čestice polimera spriječavaju isparavanje i iscurjevanje vode i u najekstremnijim vremenskim uvjetima.


*Vrijedi u suhom stanju.

Važno:

 • Zeleni supstrat je napravljen od mineralnih vlakana bez dodataka i veziva.
 • Poboljšava vodno-zračni režim tla i s tim povećava sposobnost zadržavanja vode. Voda zarobljena između vlakana se sporo otpušta.
 • Zeleni supstrat rahljenjem zemlje i zadržavanjem vode čini optimalne uvjete za kvalitetno ozelenjavanje površina i brzim ukorenjivanjem bilja.
 • Zeleni supstrat je pogodan za uređenje manjih i većih travnjaka koji se formiraju bilo travnim tepisima ili sjetvom odabranih travnih mješavina.

Urbanscape zelene kocke

Zelene kocke su proizvedene iz mineralnih vlakana bez dodataka i veziva. Poboljšavaju vodno-zračni režim tla, čime povećavaju sposobnost zadržavanja vode. Voda zarobljena između vlakana se sporo otpušta. Zelene kocke rahljenjem zemlje za uzgoj bilja i zadržavanjem vode daju optimalne uvjete za rast i razvoj bilja, jer omogućavaju:
 • snažan i razgranat korijenov sustav,
 • jači nadzemni dio biljke,
 • veći broj cvjetova i izbojaka.

Mješavinu zelenih kockica i zemlje preporučujemo:

 • za uzgoj lončanica,
 • za balkonski vrt,
 • za presađivanje u veće posude,
 • za zatrpavanje jame za sadnju drveća i grmlja,
 • za vrtlarstvo.

Preporučeni omjer
Za optimalni učinak dodajte zelene kocke supstratu u omjeru 1:1.

Urbanscape zelene pahuljice

Zelene pahuljice su proizvedene iz mineralnih vlakana bez dodataka i veziva. Poboljšavaju vodno-zračni režim tla čime povećavaju sposobnost zadržavanja vode. Voda zarobljena između vlakana se sporo otpušta.

Zelene pahuljice rahljenjem zemlje za uzgoj bilja i zadržavanjem vode daju optimalne uvjete za rast i razvoj bilja, jer omogućavaju:

 • snažan i razgranat korijenov sustav,
 • jači nadzemni dio biljke,
 • veći broj cvjetova i izbojaka.

Mješavinu zelenih pahuljica i zemlje preporučujemo za manje ili veće površine:

 • za oplemenjivanje tla povrtnjaka ili vrta,
 • za poboljšanje kvalitete zemlje na njivama,
 • za uzgoj bilja i cvijeća u lončanicama,
 • za presađivanje u veće posude.

Preporučeni omjer
Za najbolji učinak, dodajte supstratu zelene pahuljice u omjeru 1:1.

Smjernice za upotrebu i ugradnju

Primjer ugradnje na golf igralištu

Prije ugradnje, provjerite vrstu vegetacije, kako bi se utvrdilo koliko duboko u tlo treba postaviti Urbanscape zelenu podlogu u roli.

Uklonite površinsku zemlju do određene dubine, kao što je navedeno u prvom koraku. Poravnajte temeljni sloj (podsloj).

 • Rasprostrite zeleni supstrat Urbanscape u roli na pripremljenu podlogu.
 • Položite Urbanscape zeleni supstrat u roli, tijesno jednu rolu do druge.
 • Urbanscape zeleni supstrat u roli se, nožem ili škarama, prema potrebi može rezati na željenu mjeru.

 • Ravnomjerno rasporedite gornji sloj.
 • Ovisno o namjeni, za gornji se sloj može upotrijebiti zemlja, pijesak ili neka druga vrsta supstrata, koji se upotrebljava za uređenje okoliša.

Nakon završetka radova na uređenju površine, nastavite sa sjetvom i prvih se nekoliko dana pobrinite za dobro zalijevanje, dok korijen ne dosegne Urbanscape supstrat u roli.

Provjera učinkovitosti

Rezultati

Povećanje kapaciteta upijanja vode mješavine supstrata u odnosu na čiste supstrate (s različitim omjerima volumena). Nakon dodavanja Urbanscape zelenih kocaka ili Urbanscape zelenih pahulja supstratu da se formira smjesa 50:50 zabilježena su sljedeća prosječna statistički značajna povećanja upijanja vode:


*Rezultati mogu varirati ovisno o mikro-klimatskim uvjetima, vrsti podloge i vegetacije.

Rezultati pokazuju da je mješavina s dodatkom Urbanscape kockica i pahuljica, koje su vrlo upijajući dodaci, pogodna za uzgoj u toplijim klimatskim uvjetima i prostorima sa suhim zrakom. Korijenski sustav apsorbira više vode (hranjivih tvari), te ih jednakomjernije raspoređuje tijekom razdoblja zalijevanja. Količina vode potrebna za navodnjavanje se može smanjiti i do 50%, a također se mogu povećati i intervale između zalijevanja. Osim toga, dodavanjem Urbanscape zelenih kockica i pahuljica značajno se smanjuje težina supstrata..

Urbanscape sustavi

Urbanscape sustavi su razvijeni za različite mogućnosti upotrebe s ciljem boljeg gospodarenja vodom i drugim prirodnim resursima.

Više: Urbanscape – Podloga za zelene površine na tlu

KNAUF INSULATION d.o.o.
KNAUF INSULATION d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u preko 150 dućana u cijeloj Hrvatskoj te u BiH.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi