Umivaonik je postao gospodar kupaonice. Lijepo i moderno oblikovan te izrađen od najboljih materijala, umivaonik predstavlja središte naše omiljene prostorije, a ujedno i jednostavnost i otmjenost s kojom započinjemo i završavamo dan. Umivaonici su gospodari modernog i funkcionalnog dizajna koji prati užurbani tempo suvremenog čovjeka.

Još od davnina čovjek se služio umivaonikom kao izvorom vode za pranje ruku. Umivaonik je služio kao mjesto gdje se obavljaju određeni rituali, bio je smješten u središnjoj prostoriji kuće i označavao imovinsko stanje. U srednjovjekovnoj literaturi pronalazimo podatke koji govore o tome da je pranje ruku bio dvorski čin i znak pristojnog ponašanja.

Gledano kroz povijest, pranje ruku bilo je izričito važno. To je bio primarni oblik higijene i do toga se jako držalo. Ako uzmemo u obzir da se hrana do potkraj 15. stoljeća uzimala rukama, pranje ruku nije bio samo čin formalnosti. Uzimajući u obzir mnoge bolesti koje su vladale u to doba, održavanje osobne higijene, odnosno pranje ruku moglo je doprinjeti smanjenju rizika od bolesti.

Spomenimo kako su korčulanski klesari nadaleko poznati po izradi kamenih umivaonika, a njihovi radovi mogu se i danas pronaći na Hvaru i Visu. Lavel i Škaf nazivi su za umivaonik koji se i danas koriste u Dalmaciji, dok se na dubrovačkom području rabi izraz pilo.

U srednjoj Dalmaciji, pogotovo na otocima te na južnom Jadranu postoji velik broj sačuvanih kamenih umivaonika, a dubrovačko područje izrazito je bogato ovim prekrasnim klesarsim umijećima. Možemo reći kako umivaonici započinju svoj pohod u svijet u kamenom obliku, a taj se oblik i do danas zadržao, naravno, u nešto drugačijem obliku. No, umivaonici nisu samo kameni. Oni su i stakleni, mramorni, od nehrđajućeg čelika, porculanski, keramički, drveni, itd.

Tehnološkim dostignućima umivaonici su dovedeni do savršenstva koje se uklapa u cjelinu koju prepoznajemo kao jedinstvenu koncepciju funkcionalnosti isprepletenu skladnim linijama.

Umivaonik kao detalj kupaonice može imati nekoliko funkcija. Njime se ponajprije služimo za održavanje osobne higijene (umivanje, pranje ruku i sl.). Naravno, on ima i drugu stranu funkcionalnosti. Umivaonik se može nalaziti postavljen na ormarić s ladicama te na taj način postaje viSenamjenski. Vrlo često ima i važnu estetsku ulogu. Njegove linije prate oblike ostalih kupaoničkih elemenata. Jednostavan i lijep, umivaonik diktira konačan izgled prostora.

Također, možemo govoriti o boji. Sve čeišće nailazimo na umivaonike u boji. Tako se u svakoj boljoj trgovini sanitarnom opremom mogu pronaći umivaonici žarkih boja među kojima vode crvena, plava i žuta boja.

Naravno, ne moramo posebno isticati oblike. Ako su u prošlosti prevladavali kameni pravokutni umivaonici, danas su oni okrugli, četvrtasti, odnosno nepravilnih oblika karakterističnih za 21. stoljeće.

U dizajnu modernog umivaonika ogleda se minimalizam i jednostavnost. Možemo reći da se time želi postići upotpunjavanje prostora u osebujnom stilu. Pitamo se kako Se kod umivaonika to postiže? Jednostavnim linijama koje prate prostor postignuta je harmonija oblika. Bez obzira na to je li riječ o najmodernijem umivaoniku ili onom nešto starije generacije, on je glavni pokretač dinamike u kupaonici. Dakle, kao "broj 1" u kupaonici, umivaonik zaslužuje središnje mjesto te oko njega smještamo ostale kupaoničke elemente.

Nije neobično, pogotovo za mlade ljude, odlučiti se za dvostruke umivaonike, iako vrlo praktični, ovi umivaonici Imaju samo jedan mali nedostatak, a to je veličina prostora koja je potrebna za njihovu ugradnju. Za razliku od standardnih, oni zahtijevaju veći prostor te to valja imati na umu pri odabiru. No, ako vaće mogućnosti dozvoljavaju ovaj luksuz, nećete požaliti. Naravno, uz dvostruki umivaonik idu i dvostruki troškovi, no prednost ovog elementa, između ostalog, očitovat će se i u Izbjegavanju ranojutarnjlh redova za ulazak u kupaonicu.

Kako tehnologija nepresatno juri naprijed, naši omiljeni umivaonici "trče" u potrazi za novim oblicima, materijalima i bojama. Dizajneri kao da teže stvaranju savršenih oblika i boja koji će vladati prostorom.

Stvoren za divljenje i radost jutarnjeg umivanja, umivaonik je krenuo u osvajanje prestižne titule vladara kupaonice …

Izvor: Časopis MOJA KUPAONICA

ENERGETIKA MARKETING d.o.o.
ENERGETIKA MARKETING d.o.o.
Internet adresa

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi