Japanska trešnja (Prunus serrulata)

Stabla u vrtu pružaju nebrojene prednosti, od kojih su neke od njih funkcionalne (zaštita od vjetra i prejakog sunca, poboljšanje kvalitete zraka, zaštita privatnosti), te ukrasne (upotpunjuje arhitekturu i naglašava ljepotu dvorišta).

Japanska trešnja (Prunus serrulata)

Prekrasno je ukrasno drvo u punom cvatu. Ovisno o vrsti, cvjetovi se pojavljuju u različitim nijansama od bijele do ružičaste, te mogu biti pojedinačne, miješane ili obje prisutne. Bjelogorično je drvo, a naraste do visine 5 do 7 m.

Tulipanovac (Liriodendron tulipifera)

Ukrasno je drvo brzog rasta, naraste do visine od 30 m. Listopadno, snažno drvo izrazito lijepih listova koji u jesen poprimaju žarku žutu boju. Cvjetovi su duljine 4 cm, žućkasto-zelene boje, narančaste unutrašnjosti. Cvatnja je tijekom lipnja i srpnja. Preferira vlažno tlo.

Jorgovan (Syringa vulgaris)

Jedan od najiščekivanijih prizora i mirisa proljeća su upravo cvjetovi jorogovana. Listopadno ukrasno drvo ili grm (ovisno o varijatetu), raste do 6 – 7 m visine, najbolje je saditi u malim skupinama ili kao pojedinačnu biljku. Za svoj rast zahtjeva sunčani položaj.

Tisa (Taxus baccata)

Zimzeleno drvo ili grm, sporog je rasta, te može narasti i do 20 m visine. Zbog pojave šarmantnih crvenih arilusa, vrlo je omiljena u mnogim vrtovima. Jednostavna je za rezidbu. Svi dijelovi biljke su otrovni, osim mesnatog dijela sjemena (arilusa).

Vajgela (Weigela spp.)

Ukrasni listopadni grm, raznobojnih listova i ružičastih cvjetova. Naraste do visine oko 120 i 180 cm, uz širinu od također 120 i 180 cm. Interesantna je od ranog proljeća do kasne jeseni. Može se saditi u manjim skupinama ili kao pojedinačni grm.

Šimšir (Buxus sempervirens)

Gust, vazdazeleni grm, odličan je za oblikovanje. Najčešće se sadi radi postizanja profinjenog i formalnog oblikovanja krajobraza. Preferira sunčano mjesto zaštićeno od vjetra. Naraste između 60 do 90 cm visine i širine 60 do 120 cm.

Grmolika petoprsta (Potentilla fruticosa)

Svjetložuti cvjetovi prekrivaju grm od ranog lipnja sve do jeseni. Nakon što u jesen otpadnu listovi, primjećuje se crvenkasta kora na granama. Postiže visinu od 30 cm do 100 cm, no svoj nedostatak u visini nadopunjuje se s ukrasnom vrijednosti. Privlačna je leptirima.

Autor: M.R.

Izvor slika: https://www.pexels.com/, https://pixabay.com/, https://unsplash.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi