Komunikacijske zone su sastavni dio svakog doma. Ipak, previše vrata može stvoriti probleme u uređenju prostora. Njihovim racionalnim uklanjanjem oslobodit ćete dodatni prostor za Vas i ukućane.

Postojeće stanje:

Imamo trosoban stan od 77 m2 koji bi trebao zadovoljavati potrebe peteročlane obitelji s tri tinejdžerice (koje sada imaju zajedničku sobu). Budući da u stanu ima dosta vrata, prostor nije lako iskoristiv (dosta vrata smo poskidali jer volimo otvoreni prostor).

Preuredili bismo ga tako da ima dovoljno mjesta za sve i trebao bi se sastojati od kuhinje, blagovaone, dnevne sobe, spavaće sobe, dječje sobe (možda i dvije), kupaone s wc-om (to nam sada fali) i wc posebno.

Rješenje arhitekta:

Tlocrtna dispozicija Vašeg stana je dobra, ali za manji broj ukućana, stoga je u Vašem domu nužno stvoriti promjene koje će stvoriti više kvalitetnog prostora za Vašu obitelj.

Spavaći trak je u novoj dispoziciji zadržao isti tlocrtni raspored, ali smo sobe prenamjenili u dvije dječje – veća soba za dvoje djece i manja za još jedno. Grupirali smo prostor za Vašu djecu, a dodatna pogodnost je i zajednička lođa koja povezuje dvije sobe. Dječje sobe izvedite u živim bojama uz postavu tepisona po cijelom podu.

Vašu spavaću sobu premjestili smo na sam početak dnevne zone, koja je dovoljno velika da i nakon intervencije zadrži funkcionalnost i komociju, ali uz pažljiv raspored pojedinih grupa. U spavaćoj sobi je razdvojena garderobna i spavaća zona, kako bi prostor bio minimalan, ali ipak funkcionalan. Predlažemo ugradbene ormare.

Ovako oblikovana spavaća soba otvara prostor za smještaj blagovaonice u blizinu kuhinje, a na početak dnevne zone, što je idealno.

Vaša je kuhinja male površine, a uz dva smjera komunikacije, iskoristivost prostora svedena je na minimum. Predlažemo da zazidate otvor vrata iz kuhinje prema dnevnom boravku i stvorite dodatni kuhinjski prostor, a kuhinju vizualno povežete otvorom u obliku elipse prema dnevnom boravku, uz koji je smještena staklena konzumna ploha.

Prostor ćete na ovaj način vizualno povećati, a komunikacija kuhinja – hodnik – dnevna zona sasvim je funkcionalna.

Predlažemo smještaj kutne garniture u dnevnu zonu sa manjom komodom za tv i nešto zelenila. Klub stolić i stol u blagovaonici izvedite u kombinaciji stakla i metala. Pod predlažemo u svijetloj boji, kako bi se površina doimala što većom, kao i većinu elemenata namještaja. U blagovaonici predlažemo upotrebu tapete u apstraktnom cvjetnom motivu.

Zonu blagovaonice i dnevnog boravka dodatno naglasite modernim lusterima.
Zavjese izvedite u prozračnim, nježnim bojama, kako bi naglasili profinjenost prostora.

Izabela Galović Ninić, dip. ing.arh.
www.interijerNET.hr

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi