Inovativna tehnološka rješenja te ugradnja najkvalitetnijih materijala i opreme novoizgrađenim je zgradama osigurala nisku potrošnju energije, čime je postignut energetski standard A+.

Na Boriku u Zadru, na terenu nekadašnje tvornice Jugoplastika, kasnije Diokoma, krajem prošle godine završen je projekt niza stambenih zgrada u uvali Dražanica. Izgrađeno je 45 stanova u sedam objekata u nizu te dvije obiteljske kuće.

Umjesto standardnih stambenih brojeva zgrade su nazvane prema zadarskim povijesnim lokalitetima: Citadela, sv. Nikola, sv. Krševan, Kaštel, Moro, Ponton i Forte. Stambeni objekti nalaze se na zapadnom dijelu Zadra, a novim vlasnicima pružaju jedinstven pogled na povijesnu jezgru grada. Osim toga, stanarima je na raspolaganju zajednički unutarnji trg te bazen.

PVC folija za hidroizolaciju podruma

Uzimajući u obzir opterećenja u garaži i moguć kontakt s morskom vodom, investitor je zatražio dodatnu hidroizolaciju unutar podzemnog dijela objekta. Kao rješenje je predloženo polaganje sintetičke PVC-P folije. S prethodno izvedene AB ploče bilo je potrebno ukloniti postojeću skramicu te sve nevezane dijelove kako se ne bi oštetila nova hidroizolacija.

Nakon pripreme podloge na betonsku ploču postavljen je podložni sloj netkanog 300 g geotekstila POLYDREN PP 300, od 100 %-tnih polipropilenskih vlakana. Na njega je potom postavljena sintetička PVC folija s narančastim signalnim slojem, MAPEPLAN UG, u debljini od 1,5 mm koja se na preklopima međusobno spaja zavarivanjem vrućim zrakom.


Na podložni sloj geotekstila POLYDREN PP 300 postavljena je sintetička PVC folija s narančastim signalnim slojem MAPEPLAN UG.

Detalji prodora rješavali su se dodatnim varenjem sintetičke folije i brtvljenjem trajnoelastičnim, jednokomponentnim poliuretanskim kitom visokog modula elastičnosti –MAPEFLEX-om PU 45. Zbog pomaka do kojih dolazi zbog pokretnog opterećenja automobila i trenja, na ugrađenu sintetičku foliju postavljen je još jedan razdjelni sloj geotekstila POLYDREN PP 300. Sastavni dio ovog sustava hidroizolacije bili su i kaširani limovi MAPEPLAN mehanički pričvršćeni za temeljne stupove te zabrtvljeni MAPEFLEX-om PU 45.

Hidroizolacija mokrih čvorova i polaganje keramike

Kako završni radovi često zahtijevaju kratke rokove izvedbe, što je i ovdje bio slučaj, većina kupaonica izvedena je hidroizolacijom MAPELASTIC AQUADEFENSE, akrilnom izrazito brzo – sušećom tekućom hidroizolacijom, koja je omogućila polaganje završnih slojeva već nakon pet sati od nanošenja. Radovi su nastavljeni polaganjem pločica.

Za lijepljenje gres porculanskih pločica odabran je ADESILEX P9, poboljšano tiksotropno cementno ljepilo razreda C2TE. Svi mokri čvorovi i terase fugirani su poboljšanom, brzovezujućom i brzosušećom masom za fugiranje ULTRACOLOR PLUS, dok su dilatacije, na koje je prethodno nanesen temeljni premaz PRIMER FD, zabrtvljene čistom silikonskom masom MAPESIL AC.

Za ugradnju vrhunskog parketa samo najbolji materijali

Investitori su odabrali višeslojni parket vrhunske klase za 6500 m2 podova, pa je bilo potrebno ponuditi idealno rješenje za lijepljenje takve vrste parketa. Jedan od zahtjeva koji su postavili investitori bio je da ljepilo kojim će se lijepiti parket ima izrazito nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva.

Odjel tehnike Mapei Croatia ponudio je rješenje u vidu ljepila na bazi silana – ULTRABOND ECO S940, uz prethodno nanošenje temeljnog premaza ECO PRIM PU 1K koji je ovdje poslužio kao protuprašni premaz i kao promotor prionjivosti. Polaganje parketa povjereno je tvrtki AM Parketi iz Varaždina koja svojim profesionalnim pristupom nije ostavila prostora ni najmanjoj pogrešci u procesu pripreme i polaganja parketa.


Obrada detalja važna je za dobru hidroizolaciju.

Priprema podloge izvedena je brušenjem kako bi se uklonile sve nečistoće i stvorili preduvjeti za bolju prionjivost. Nakon usisavanja podloga je premazana ECO PRIM-om PU 1K, jednokomponentnim poliuretanskim premazom za estrihe sa 100 % suhe tvari te s izrazito niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva.

ECO PRIM PU 1K višenamjenski je proizvod koji se koristi kao protuprašni premaz, konsolidacijsko sredstvo te kao premaz za zatvaranje preostale vlage u glazuri, do 6 % po CM-u. Za polaganje višeslojnog lakiranog parketa korišten je ULTRABOND ECO S940, jednokomponentno ljepilo na bazi silana, bez vode, otapala, amina, izocijanata i epoksidnih smola, s izrazito niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva.

Valja istaknuti da je ovo ljepilo hipoalergeno, što znači da ga mogu koristiti i polagači alergični na epoksi-poliuretanske proizvode. Osim toga, ULTRABOND ECO S940 je i ekonomično ljepilo koje svojim korisnicima osigurava 20 – 30 % manju potrošnju od standardnih dvokomponentnih proizvoda. I sami su podopolagači iz prve ruke osjetili sve prednosti ovog ljepila – od izrazito lakog nanošenja i čišćenja s ruku, do jednostavnog čišćenja s površine parketa, što je polaganje učinilo brzim i jednostavnim.

Mapei rješenja za vaš dom

Od hidroizolacije temelja do hidroizolacije krova – u laboratorijima za istraživanje i razvoj tvrtke Mapei osmišljavaju se proizvodi i sustavi koji će omogućiti dugotrajnu kvalitetu uz očuvanje okoliša i zdravlja ljudi. Kako jača ekološka svijest suvremenog čovjeka, tako on sve više pažnje posvećuje prostorima u kojima boravi.

Stoga je ponekad i od presudne važnosti da su materijali korišteni u gradnji ekološki, s niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva te da nisu štetni za ljude koji će u tom prostoru boraviti. Upravo je to ono što čini razliku i daje veću vrijednost prostoru.

TEHNIČKI PODACI

 • Projekt uvala Dražanica, Zadar
 • Vrijeme izvođenja radova: 2013. – 2017. godine
 • Investitor: Lignum d.o.o. Zadar
 • Projektant: UOA Iva Domanovac Budija, dip. ing. arh.
 • Glavni izvođač radova: Vodoinstalacija d.o.o., Zadar
 • Izvođač hidroizolaterskih radova garaža: Kristić izolacija d.o.o., Mirkovci
 • Izvođač keramičarskih radova: Bišćan d.o.o., Duga Resa
 • Izvođač parketarskih radova: AM Parketi d.o.o., Varaždin
 • Voditelj gradilišta: Valentina Grubešić, dipl. ing. građ, Vlatko Šimić, ing. građ.
 • Mapei distributer: Lignum d.o.o., Zadar
 • Mapei koordinatori: Alen Sorić, ing., Fausto Ferlin, dipl. ing. građ., Nenad Karalija

PROIZVODI MAPEI

 • Hidroizolacija podruma: Mapeplan UG 15, Polydren PP 300, Mapeplan lim, Mapeflex PU 45 FT
 • Hidroizolacija terasa: Mapeplan UG 15
 • Hidroizolacija mokrih čvorova: Mapelastic, Mapelastic Aquadefense, Mapenet 150, Mapeband, Mapeband PE 120, Adeband, Mapeband manžeta
 • Hidroizolacija platoa: Mapelastic, Mapefoam
 • Keramičarski radovi: Adesilex P9, Keraflex Maxi S1 Zero
 • Parketarski radovi: Eco Prim PU 1K, Ultrabond P 990 1K, Ultrabond Eco S940 1K

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi