Ugradbeni ormari, spram klasičnih, donose višestruke prednosti. Prije svega, funkcionalniji su od klasičnih jer nema gubitka prostora, stručnjaci kažu i do 40%. Lakše ih je i održavati jer su kliznim vratima zatvoreni od poda do stropa pa nema čišćenja gornje površine ormara, a s kliznim vratima dodatno se dobiva i na uštedi prostora jer ne traže veliki razmak od ostalih komada namještaja, primjerice kreveta u spavaćoj sobi.

Za razliku od klasičnih ormara, u ugradbene se ormare standardno ne ugrađuju niti pod, niti strop, niti leđa pa su zbog uštede u materijalu cijenom znatno povoljniji od klasičnih.

Zbog kvalitete kliznih okova, ugradbeni su ormari i dugotrajniji od klasičnih. To je lako primjetiti po višegodišnjim garancijama na klizne sisteme koje večina proizvođača daje.

Najkvalitetniji ugradbeni ormari imaju aluminijski okov, koji je lagan, izdržljiv, otporan na kemikalije i može biti u više boja, a oni najniže kvalitete imaju okov od lima (vučenog čelika) koji je podložan koroziji.

Osnovni pojmovi

Ugradbeni ormar sastoji se standardno iz dva dijela. Korpusa i kliznog sistema.

Unutrašnjost ormara ili korpus, standardno je bijele boje i dubine 50 cm, a izvodi se od iverala debljine 18 mm.

Sastoji se standardno od horizontalnih polica i vertikalnih stranica. Unutrašnjost je standardno obrađena bijelom ABS rubnom trakom debljine 2 mm po svim vidljivim bridovima.

Osim polica, opremu korpusa čine ladice, izvlačne košarice, izvlačne police, garderobne cjevi za odjeću, garderobni liftovi, izvlačne vješalice, nosači cipela, izvlačni nosači kravata, remena, hlača, haljina i sl.

Klizni sistem čine gornja i donja vodilica i klizna vrata.
Klizna vrata najčešće su izrađena od okvira od čeličnih ili aluminijskih profila i ispune vrata. Čelični profil je savijeni tanki lim i mi ga standardno ne koristimo. Aluminijski profili koje standardno koristimo vrlo su čvrsti i pouzdani, čine nosivu konstrukciju cijelih vrata i služe kao nosač za donje i gornje kotače sa kugličnim ležajevima.

Koristimo kvalitetne klizne sisteme na koje proizvođač daje 10 godina jamstva.
Aluminijski okvir kliznih vrata i vodilice moguće je i plastificirati u neku od boja prema RAL ton-karti po Vašem izboru ako ne volite boju aluminija. Naravno, to je potrebno doplatiti.

Standardna ispuna kliznih vrata je iveral debljine 10 mm, a koriste se i staklo, ogledalo, koža, furnir, pleksiglas, lexan i sl., te njihove kombinacije.

SASTAVNI DIJELOVI ORMARA

ZAKLJUČNA STRANICA – bok ormara
Kada ormar u širinu ne ide do bočnog zida, zatvara se bočnom ili zaključnom stranicom.
Standardno je dubine i visine samog ormara, debljine 18 mm i dekora kao i osnovna ispuna vrata. Po želji kupca, moguće su i druge debljine materijala (19, 25 ili 38 mm).

STROPNA STRANICA
Koristi se samo kada je prostorija previsoka ili je strop neravan (odstupanje visine prostorije je veće od 2 cm), kod kosih prostorija, kao nosač vanjske rasvjete i sl.

PODNA STRANICA
Koristi se samo kada je pod neravan ili kada ispod ormara nema gotovog poda (laminata, parketa ili keramike).

VERTIKALNA STRANICA
Okomice u konstrukciji korpusa ormara. Standardno svaka vertikalna stranica ima perforacije (rupice za nosače polica) na svakih 64 mm.To je razmak između osi dva svrdla na tiplerici u radioni. Standardno je bijele boje, dubine 50 cm, visine prostorije ili manje, ovisno o konstrukciji ormara, debljine 18 mm, obrađena bijelom ABS rubnom trakom debljine 2 mm po svim vidljivim bridovima. Po želji kupca, moguće su i druge boje materijala i ABS rubne trake kao i debljine od 19, 25 ili 38 mm.

POLICA
Horizontalni elementi u konstrukciji korpusa ormara.
Postoje fiksne (radi statike ormara kao horizontalne ukrute) i pomične police koje leže na čeličnim nosačima u perforacijama i mogu se jednostavno premještati po visini.
Razmak perforacija je 64 mm od centra do centra rupe.

Standardan razmak između polica varira o sadržaju koji ćete na njih odlagati i izgleda ovako:
10 cm za papuče
15 cm za tenisice
20 cm za cipele
25 cm za majice
30 cm za klasično slaganje
35 cm za ručnike i pulovere
40 cm za čizme i kofere
45 i više za usisavač i ostale krupnije stvari.

Nije moguće dobiti razmak polica od točno nekoliko cm zbog razmaka rupica/perforacija za police koji je već izbušen i iznosi 64 mm. Naravno, ako baš inzistirate, moguće je koju rupicu izbušiti i na licu mjesta, odnosno na samoj montaži.

IZVLAČNA POLICA
Horizontalna pomična polica na metalnim vodilicama. Doprinosi funkcionalnosti ormara.
Preporuča se u nižim djelovima ormara radi lakšeg pristupa i u ormarima veće dubine sa dvorednim slaganjem. Standardno se izvodi sa zadnjom stranicom kao graničnikom da složene stvari na polici ne bi ispadale iza. Ugrađuju se i sa ručkicom, sa graničnicima bočno ili sprijeda i sl.

LADICA
Standardne su visine 15 ili 20 cm. Po širini se izvode po mjeri (preporuka je do 90 cm). Bočno su često uže za par cm od širine korpusa da ne zapinju u vrata ili bočne zidove pri izvlačenju.
Izvrađujemo ih sa i bez ručkica, sa tandem, metabox ili tandembox sustavima vodilica, spuštene fronte,
podijeljena iznutra, na zaključavanje, otvaranje na struju i sl.

IZVLAČNA KOŠARA
Metalna plastificirana, od inoxa ili aluminija, praktično rješenje, pregledno i pouzdano.
Standardno su visine 10 ili 20 cm, širine od 30 do 60 cm i dubine 50 cm. Standardno se slažu jedna na drugu do visine od 150 cm.

GARDEROBNA CIJEV
Ovalna garedorobna cijev, koju mi koristimo, ima veću nosivost od cjevi okruglog presjeka. Učvršćuje se u bočne vertikalne stranice sa čeličnim nosačima. Standardno ih ugrađujemo između vertikala na širini do 110 cm, a za veće raspone koristimo dodatno i stropni nosač.

Standardni razmak između polica za različite visine vješanja:
80 cm hlače preklopljene na pola;
90 cm kratke ženske majice;
100 cm košulje;
110 cm odijela;
120 cm duže jakne;
140 cm hlače punom dužinom;
150 cm kaputi i baloneri;
160 cm i više večernje haljine

GARDEROBNI LIFT
Praktičan dodatak ako želite garderobu objesiti visoko i ne možete do garderobne cjevi bez ljestava.
Preporučljive širine korpusa za njegovo korištenje su od 80 do 120 cm. Planirajte vješanje do 130 cm visine. Kada se otvara (spušta) garderobni lift, imajte na umu da se to radi sa iskorakom unazad pa provjerite imate li prostora iza leđa.

IVERAL
Iverica presvučena plastičnom melaminskom folijom. Koristimo troslojne iverale koji se sastoje od unutarnjeg debljeg sloja većeg granulata i dva vanjska sloja sitnijeg granulata.
Iverje je povezano ljepilom formaldehidom koje ima male emisije isparavanja.

Naši iverali su oznake E1, što po europskim normama znači najkvalitetnije iverale s najmanjom emisijom isparavanja ljepila.

Od raspoloživih dekora možete odabrati i kombinirati široku paletu dostupnih drvenih i jednobojnih dekora ili dekora visoki sjaj. Ako niste u prilici navratiti u naš ured, dekore možete odabrati i sami posjetom web stranica dobavljača (abecedni redoslijed) u nastavku ili posjetom njihovim prodajno izložbenim prostorima diljem Lijepe naše.

STAKLO
Standardno se kao ispuna kliznih vrata koristi staklo debljine 4 mm fiksirano u aluminijski okvir silikonskim brtvama i zaštićeno zaštitnom folijom s naličja. Ako je staklo prozirno ili poluprozirno, zaštitna se folija ne koristi, a u slučaju potrebe, umjesto zaštitne folije koristimo višeslojno lamistal staklo. Staklo može biti prozirno ili poluprozirno, sa uzorkom ili bez, lakirano, vitraj ili kao ogledalo.

Izvor: LAURUS NET d.o.o.

LAURUS NET d.o.o.
LAURUS NET d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Osiguravamo dostavu na području cijele Hrvatske.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi