Stanovanja u mansardama su jedna od najljepših, nažalost u vrućim ljetnim i hladnim zimskim danima uz slabu toplotnu izolaciju, ne nužno i najugodnija.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Vruće ljeto pravi je ispit za ocjenu kvalitete izvedene toplotne izolacije stambenoga potkrovlja. Ako ste razmišljali o ugradnji klima uređaja, možda je primjerenija odluka o sanaciji prostora. Obitelj koja već niz godina teško podnosi ekstremnu ljetnu vrućinu u mansardnome stanu odlučila se za dodatnu unutarnju izolaciju mansardnoga stana.

Kako je vlasnik zaljubljenik pristupa "sam svoj majstor" prihvatili su se radova sami, postupno, prostor za prostorom. Dva su prostora sanirali prve godine, a ugodna klima u njima kroz cijelo ljeto samo ih je dodatno uvjerila u ispravnost odluke. Uz ekstremne vanjske temperature i vjetrovito vrijeme, naime, temperatura zraka u nesaniranim se potkrovnim prostorima vrlo brzo mijenjala, dok je stanovanje u prostorima s obnovljenim stropom, unatoč vanjskoj vrućini, bilo ugodno.

Odlučili su se za izvedbu dodatne toplotne izolacije krova s unutarnje strane po slijedećem postupku:

Na postojeću drvenu oblogu niskoekspanzijskim poliuretanskim ljepilom nalijepili su toplotno-izolacijske ploče FIBRANxps ETICS GF . Kod rezanju pomogli su si vrućom žicom i skalpelom.

Toplotno-izolacijskom oblogom precizno su zaštitili i špalete krovnih prozora, gdje je uobičajeno na raspolaganju premalo prostora za smještanje toplotne izolacije u većim debljinama. Kao mehanički čvrsta obloga izvedeni je sistem ETICS (ljepilo s utopljenom mrežicom) – sistem toplotno-izolacijskih žbukanih fasada. Samo tanak nanos kita za izravnavanje i površina je bila pripremljena za nanos boje.


Toplotna sanacija krova sa unutarnje strane. Ispravno izolirane špalete krovnog prozora. Izvedba FIBRANxps ETICS GF izolacije.

 1. fasadno ljepilo s armaturnom mrežicom
 2. FIBRANxps ETICS
 3. nisko ekspanzijsko PU ljepilo za lijepljenje izolacijskih ploča
 4. drvena obloga
 5. parna brana
 6. mineralna vuna
 7. paropropusna sekundarna folija
 8. kontra letva
 9. krovna letva
 10. crijep

Dogradnjom toplinske izolacije XPS s unutarnje strane osjetno se poboljšava ugodnost stanovanja, kako ljeti tako i zimi. Kada se odlučimo za mijenjanje krova ili sanaciju fasade, riješimo i manjkavosti toplinske zaštite s vanjske strane.

Nekoliko dodatnih uputa:
Kako PU-ljepilo ne lijepi u trenu, već u 10 minuta, za to se vrijeme izolacijske ploče podupiru fleksibilnim letvama.
Po pravilu se struke izvede dodatno sidrenje ploča.
Originalni rubovi ploča FIBRANxps ETICS GF izvedeni su stupnjevito (L-rub), zato na spojevima nema toplinskih mostova. Manje linijske toplotne mostove, koji nastaju na spojevima naknadno rezanih ploča, dopunimo niskoekspanzijskim PU ljepilom.
Ploče FIBRANxps ETICS GF izrađene su s visokom tolerancijom (T3), s čime je osigurana ravnost izolirane površine i moguć je tanji nanos ljepila i završnih slojeva.

Primjer dobro toplinski izoliranog potkrovlja:

 1. betonska ploča
 2. FIBRANxps 300
 3. estrih
 4. parket
 5. FIBRANxpe
 6. unutarnja žbuka
 7. vanjski zid
 8. fasadno ljepilo s armaturnom mrežicom
 9. FIBRANxps ETICS
 10. parna brana
 11. mineralna vuna
 12. FIBRANxps MAESTRO
 13. paropropusna sekundarna folija
 14. zračni kanal
 15. završni sloj

Dogradnjom toplinske izolacije XPS s unutarnje strane osjetno se poboljšava ugodnost stanovanja, kako ljeti tako i zimi. Kada se odlučimo za mijenjanje krova ili sanaciju fasade, riješimo i manjkavosti toplinske zaštite s vanjske strane.

Za savjete smo na raspolaganju na tel. 099/65 42 353. ili el. pošti savjet@fibran.hr

Više informacija možete pronaći na web stranici www.fibran.hr

FIBRAN d.o.o.
FIBRAN d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi