Dvije godine nakon potresa u kojem su oštećene na tisuće zgrada Zagreb kao i Zagrebačkoj te Krapinsko-zagorskoj županiji još uvijek čeka pravu obnovu. Radovi na obnovi zgrada trebali bi početi ovog proljeća i prema predviđanjima će trajati dugi niz godina.

Digitalni alati kao što je PlanRadar, softver za izradu dokumentacije i za komunikaciju u građevinskim sektoru i upravljanju nekretninama, predstavlja ekonomski učinkovitije i vremenski manje intenzivno rješenje za dugogodišnje procese popravaka i rekonstrukcije zgrada stradalih u potresu.

Izrada projekta obnove

Kako bi se građevine nakon potresa na odgovarajući način mogle obnoviti potrebno je sastaviti troškovnik te izraditi detaljnu dokumentaciju i tehnički projekt obnove. U idealnom svijetu, svaki vlasnik građevinskog objekta uz prastare, često još ručno crtane nacrte, posjeduje i suvremene, precizne snimke koje omogućuju pouzdanost pri izradi troškovnika. Međutim, u starim je gradskim jezgrama to vrlo rijetko slučaj. Kod starijih građevinskih objekata, koje njihovi vlasnici nasljeđuju ili posjeduju dugi niz godina, nacrta često niti nema. Nekada su se takvi problemi morali rješavati dugotrajnim i ne uvijek preciznim ručnim mjerenjem i crtanjem nacrta u CAD softveru. No, danas nam moderna tehnologija nudi vrlo učinkovita i brza rješenja.

Jedno od njih je 3D skeniranje. To je proces koji pretvara građevine u precizne digitalne modele iz kojih se relativno brzo mogu izraditi nacrti te kalkulacije površina i građevinskih elemenata, sve što je potrebno za izračun troškova. Nakon skeniranja stvarnog stanja zgrade, dobiveni podaci se pretvaraju u tzv. „3D oblak“.

Na temelju takvih suvremenih snimaka mogu se izraditi projekti obnove te odgovoriti na pitanja kao što su:

  • O kojem je obujmu poslova riječ?
  • Koliko je potrebno uložiti u radnu snagu?
  • Koliko će koštati materijal?
  • Koji su alati potrebni da bi se projekt realizirao u zadanom roku?

Izrada izvještaja u stvarnom vremenu

Digitalni predlošci izvješća omogućuju korisnici kreiranje terenskih izvješća, popisa nedostataka, izvještaja o pregledima objekta i druga izvješća, učinkovito i u skladu s propisima te najvišim standardima u građevinskoj industriji.

Značajka sadrži nekoliko odmah dostupnih predložaka digitalnih izvještaja što će građevinskoj industriji i sektoru upravljanja nekretninama znatno pojednostaviti i ubrzati proces izvještavanja, a samim time i obnove. Uz samo nekoliko klikova svi standardni izvještaji mogu se prilagoditi u skladu s propisima ili internim potrebama, kompletno izvješće spremno je za nekoliko sekundi, a odgovorne osobe mogu ga potpisati izravno na mobilnom uređaju. Također, gotova izvješća, obrasci, protokoli i popisi mogu se u bilo kojem trenutku izvesti u PDF formatu.

Transparentnost i rješavanje zadatak bez internetske veze

Prednost digitalnog alata kao što je PlanRadar je mogućnost riješiti i sastaviti zadatak bez internetske veze. Sve što korisnik doda u sustav dok je izvan mreže pohranjuje se, tako da može nastaviti raditi i kada nema internetske veze. Čim se ponovno spoji s internetom, podaci koje je dodao prenose se i vidljivi su ostatku projektnog tima.

Također, ova vrsta digitalnog alata pruža jasan i transparentan pregled aktualnih radova i omogućuje učinkovito upravljanje zadacima, a istovremeno optimizira komunikaciju i štedi vrijeme. Svi podaci sigurno su pohranjeni u Cloud i raspoloživi su u bilo kojem trenutku.

Obnova zgrada nakon potresa dugotrajan je proces, no uz digitalne alate može se bitno skratiti vrijeme obnove, osigurati transparentan proces i smanjiti ukupni troškovi.

PLANRADAR d.o.o.
PLANRADAR d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi