Park uz Trg Dragutina Domjanića u Zaboku omiljeno je mjesto za odmor njegovih stanovnika, pa je upravo to ponukalo Grad Zabok da park rekonstruira i preuredi. Projekt preuređenja parka uključio je zamjenu dotrajale opreme, izgradnju novih pješačkih staza, hortikulturno uređenje te premještanje suvišnih instalacija i prometne signalizacije.

U parku je planirana gusta vegetacija u pozadini te niža vegetacija prema cesti, a ono što je zanimljivo jest to da će se u središnjem dijelu urediti travnate površine za sjedenje i ležanje. Nove pješačke staze u parku izvedene su vodopropusnim drenažnim betonom.

Ugradnja propusnog betona

PROPUSNI BETON

Beton kao građevni materijal jedan je od najkorištenijih materijala u graditeljstvu. Njegova najčešća primjena je u konstruktivnim dijelovima građevina – zidovima, pločama, stupovima, gredama i sl. Kada govorimo o betonu, važne su njegove karakteristike – tlačna čvrstoća, otpornost na vremenske utjecaje, obradivost itd.

Svima su poznata ta općenita, može se reći, „obična“ svojstva betona. No, postoji puno vrsta betona, a beton se može i prenamijeniti različitim dodacima. Tako danas na tržištu postoji propusni beton. Kao što i sam naziv kaže, radi se o betonu koji propušta vodu. Struktura ove vrste betona je porozna, a poroznost se osigurava specijalnim dodacima MAPECRETE DRAIN, pa tako više od 30 % betona izvedenog ovim dodacima čine šupljine koje služe odvodnji vode s površine.

Svježe ugrađeni propusni beton

IZGRADNJA ŠETNICE

Projektni ured Arp iz Splita obratio se za podršku Odjelu tehnike Mapei Croatia kako bi predložio odgovarajuće rješenje za šetnicu parka koje će uz dugotrajnost imati i estetski karakter. Izvođenje radova povjereno je obrtu Bobica iz Dugog Sela koji je također bio u stalnom kontaktu s Mapeijevim tehnolozima kako bi sustav bio što kvalitetnije izveden. Radovi su započeli pripremom podloge.

Za adekvatnu izvedbu, a još više za dugotrajnu upotrebu propusnog betona bitna je podloga, dok je sama izrada propusnog betona jednaka izradi „običnog“. Temeljno tlo najprije je produbljeno, a potom je ugrađen sloj od 20-ak cm tampona granulacije 0 – 32 mm koji je zbijen i kojim su osigurani nagibi.

Svježe ugrađeni propusni beton

Sastavne komponente propusnog betona miješane su na gradilištu po propisanoj recepturi: agregat granulacije 8 – 16 mm, cement, voda, tekući dodatak za propusne betone MAPECRETE DRAIN L, usporivač za beton MAPETARD i proizvod za pigmentiranje betona MAPECOLOR PIGMENT crvene boje. Nakon nekoliko minuta miješanja dobivena je svježa betonska smjesa zemljovlažne konzistencije.

Beton je ugrađivan rasprostiranjem po pripremljenoj površini na željenu visinu bez zaglađivanja. Završna obrada uključila je samo poravnavanje zrnaca agregata. Moderno ruho parka i šetnice uz Trg Dragutina Domjanića u Zaboku danas pruža zadovoljstvo prolaznicima i stanovnicima grada, dok su atraktivan izgled i funkcionalnost nove šetnice dodana vrijednost gradu, njegovim stanovnicima i gostima.

Moderno ruho parka i šetnice uz Trg Dragutina Domjanića

TEHNIČKI PODACI

  • Trg Dragutina Domjanića, Zabok
  • Vrijeme izvođenja radova: listopad –prosinac 2019. godine
  • Investitor: Grad Zabok
  • Projektant: Arp d.o.o., Split
  • Nadzor: Samir Bašić, dipl. ing. građ.
  • Izvođač radova: T.O. Bobica, Dugo Selo
  • Mapei koordinator: Marko Iveković, dipl. ing. građ.

PROIZVODI MAPEI

  • Sanacija: Mapetard, Mapecrete Drain L, Mapecolor Pigment

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi