Ultratop Loft i Mapetherm sustav na zahtjevnom projektu rekonstrukcije objekta

Travel & Technology HUB „Gacka16" je projekt koji nudi sve što je potrebno za jačanje i rast turizma. To je platforma za razvoj ideja, poslovnih projekata, razmjenu znanja i iskustva, povezivanje i dijeljenje te stvaranje novih poslovnih mogućnosti. Sve to omogućeno je kroz umrežavanje kojim je razmjenjivanje poslovnih ideja, informacija i resursa kao i rješavanje problema znatno olakšano u prostoru u kojem djeluje više pojedinaca sa zajedničkim interesima.

Osim toga, Travel HUB kroz savjetovanja omogućuje kvalitetnu edukaciju i podršku svim pojedincima, tvrtkama i agencijama koje se bave turizmom i tehnologijama u turizmu. Sastoji se od IT coworking prostora, travel coworking prostora, modularnih dvorana i prostora za organizaciju poslovnih događaja, lounge & leasure prostora te zelenih terasa za druženje i opuštanje. Ovaj projekt realiziran je zahvaljujući tvrtki Travel Management.


Toplinsko-izolacijske ploče od ekspandiranog polistirena MAPETHERM EPS na ovojnici objekta.

Investitor je, naime, u trošnoj kući nedaleko od samog centra Zagreba, iza Nacionalne i sveučilišne knjižnice prepoznao potencijal za realizaciju ovog inovativnog poslovnog projekta. Trudom i zalaganjem investitora i izvođača kao i Odjela tehnike Mapei Croatia, stara kuća u kratkom je roku pretvorena u urbani, suvremeni prostor. Tijekom izrade projekta rekonstrukcije objekta Odjel tehnike Mapei Croatia predložio je inovativni Ultratop Loft sustav za podove, stepeništa, podeste i dio zidova prostora te Mapetherm kao ETICS sustav, što je investitor i prihvatio.

Priprema podloge

S obzirom na to da je rekonstrukcija građevine bila prilično zahtjevna, investitor je vodio projekt, te bio uključen u sve faze gradnje, dok je tvrtka Granpod s dugogodišnjim iskustvom izrade cementnih, epoksidnih i poliuretanskih podova bila nositelj većine završnih radova. Tijekom izvođenja najprije je bilo potrebno izraditi novi estrih koji je morao dozrijeti i biti dovoljno čvrst, kompaktan, s maksimalnom zaostalom vlagom do 2 % po CM-u s obzirom na nove instalacije podnog grijanja. Izvođenje novih estriha odradila je tvrtka Top glazure.


Prvi sloj polimer-cementnog morta za lijepljenje i armiranje MAPETHERM-a AR1 GG.

Prije ugradnje cementnog dekorativnog Ultratop Loft sustava bilo je potrebno pustiti u probu podno grijanje i odraditi ciklus grijanja/hlađenja. Nakon što su svi parametri zadovoljeni, započela je priprema podne obloge koja je izvedena tako da se postojeća podloga novo izvedenog estriha najprije prebrusila dijamantnim brusom. Tim postupkom dobivena je ravna, čvrsta i hrapava površina adekvatno pripremljena za nanošenje dvokomponentnog temeljnog epoksidnog premaza bez otapala PRIMER-a SN koji služi za poboljšanje prionjivosti samorazlijevnih ili višeslojnih podnih sustava.

Izvođenje dekorativnog Ultratop Loft sustava

Kada se sloj PRIMER-a SN zasićenog kvarcnim pijeskom u granulaciji 0,5 mm osušio, uklonjen je višak kvarcnog pijeska, a površina prebrušena kako bi se dobila ravna i čvrsta podloga prije nanošenja dekorativne mase ULTRATOP LOFT W. Prvi sloj ULTRATOP-a LOFT W natur boje nanesen je ravnim metalnim gleterom u debljini do 1 mm. Površina izvedenog podnog sustava iznosila je oko 400 m2, a uz nju je izvedeno i oko 100 m2 zidnog sustava. Nakon 24 sata nanesen je završni sloj ULTRATOP-a LOFT W, na koji je potom nanesen zaštitni lak MAPEFLOOR FINISH 58 W. Prije nanošenja zaštitnog laka površine su ispolirane bijelim filcom. Sušenje laka između faza lakiranja trajalo je 2 sata, a tek nakon 48 sati nastavljeni su ostali radovi u prostoru. Spojevi zidova i podova ispunjeni su trajnoelastičnim poliuretanskim brtvilom MAPEFLEX PU 45 FT u sivoj boji.


Ugrađene pričvrsnice na ovojnici.

Izvođenje ETICS sustava Osim građevinsko-fizikalnih zahtjeva koje mora zadovoljiti, fasada je arhitektonski element koji se prvi uočava te ima velik utjecaj na stvaranje ukupnog dojma o nekoj građevini kao i o njezinoj vrijednosti. Kako bi osigurao dugovječnost i pravilno funkcioniranje sustava, Mapetherm sustavi sastavljeni su od visokokvalitetnih komponenti čije su tehničke karakteristike znatno iznad minimalno zahtijevanih prema tehničkoj regulativi.

Tako su radovi na izvođenju ETICS sustava započeli lijepljenjem toplinsko-izolacijskih ploča od ekspandiranog polistirena MAPETHERM EPS polimer-cementnim mortom za lijepljenje i armiranje MAPETHERM AR1 GG. Ploče su potom dodatno pričvršćivane mehaničkim pričvrsnicama MAPETHERM STR-U. Na tako pripremljene površine nanosio se sloj polimer-cementnog morta za izravnavanje i armiranje MAPETHERM AR1 GG u debljini od 3 mm u koji se zatim utisnula alkalnootporna armaturna mrežica od staklenih vlakana MAPETHERM NET. U razmaku od nekoliko dana nanesen je drugi sloj MAPETHERM-a AR1 GG u debljini od 2 mm.


Završna dekorativna žbuka SILEXCOLOR MARMORINO.

Završna dekorativna obrada fasade

Priprema podloge za nanošenje završnog dekorativnog sloja započela je nakon što je završen ciklus sazrijevanja polimer-cementnog morta za armiranje i izravnavanje, odnosno 15 dana od njegova nanošenja. Za pripremu podloge korišten je temeljni premaz SILEXCOLOR PRIMER koji se nanosio valjkom 24 sata prije nanošenja završne dekorativne žbuke. Završna dekorativna žbuka SILEXCOLOR MARMORINO bila je u posebnoj nijansi sive boje prema izboru investitora te je proizvedena na osnovi izabranog uzorka. Nanošenje završne dekorativne žbuke ujedno je i najzahtjevniji dio izvođenja sustava te iziskuje vještinu i educiranost izvođača koji mora biti iznimno dobro upoznat s tehničkim karakteristikama samog materijala. Kako bi sve prošlo u najboljem redu, tehnolozi Mapei Croatia održali su dodatnu edukaciju i demonstraciju o pripremi proizvoda, njegovu nanošenju i završnoj obradi.


ULTRATOP LOFT u jednom od prostora HUB-a Gacka 16.

Spremni za istraživanje novih horizonata

Rekonstrukcija objekta završena je u roku, a investitor je dobio atraktivan i moderno uređeni prostor koji će pojedincima i tvrtkama omogućiti da razviju svoj posao, talente, ideje, razmijene iskustva i izgrade uspješne karijere u kreativnoj atmosferi, te će zasigurno biti nezaobilazna adresa za nova iskustva.

TEHNIČKI PODACI
  • Travel & Technology HUB „Gacka16", Zagreb
  • Vrijeme izvođenja radova: veljača – kolovoz 2017. godine
  • Investitor: TMC d.o.o., Zagreb
  • Izvođač cementnih estriha: Top glazure d.o.o., Rakov Potok
  • Izvođač završnih fasaderskih radova: Granpod d.o.o., Zagreb
  • Izvođač podopolagačkih radova: Granpod d.o.o., Zagreb
  • Mapei koordinator: Saša Kerep, Krešimir Dobranić
PROIZVODI MAPEI
  • Povezani sustav za vanjsku toplinsku izolaciju: Mapetherm AR1 GG, Mapetherm Net, Mapetherm STR-U, Silexcolor Primer, Silexcolor Marmorino
  • Priprema podloge poda: Eco Prim Grip, Primer SN, Quartz 0,5
  • Izvedba završnog sloja: Mapeflex PU 45 FT, Mapefloor Finish 58 W, Ultratop Color Paste, Ultratop Loft W

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi