Ukupan dojam nekog prostora najčešće ovisi o zidovima. Nemojte ih ostavljati praznima već s pomno odabranim dekoracijama dodatno uljepšajte prostorije svog doma.

U kućanstvima starijih generacija na zidovima se mogu vidjeti kuhinjski tanjurići, gobleni, lovački trofeji… No, s obzirom na to da se danas uređenju doma pridaje mnogo veća pažnja na tržištu su se pojavile razne moderne dekoracije, od foto tapeta i zidnih naljepnica, do vrlo kreativnih uradi sam ideja.

Kako bismo vam pomogli s uređenjem zidova donosimo top 11 ideja za dekoracije!

1. Zidne naljepnice

Zidne naljepnice ili stikeri za zid trenutno su vrlo popularne. Najčešće se kupuju u obliku natpisa ili citata i stavljaju iznad kreveta u spavaćoj sobi, primjerice, "Sweet dreams" ili "Always Kiss Me Goodnight", u dnevnom boravku poput "Welcome to our home"" ili kuhinji, kao "Bon Appetit", "I love coffee", "Kiss the cook"…

Mnogi kupuju zidne naljepnice u obliku ljubavnih ili motivacijskih citata ("If you can dream it, you can do it!"; "P.S. I love you"; "Never stop dreaming"), obiteljskih poruka ("Family, where life begins & Love never ends", "Every Family has a story…Welcome to ours…"), citata životnih mudrosti ("Life is not measured by the breaths we take, but by the moments that take our Breath Away"; "Life isn’t About Waiting For the storm to pass…It’s about learning to Dance in the Rain…")

Popularne su i zidne naljepnice u obliku slika, a najčešće se mogu vidjeti u dječjima sobama.

Zidne naljepnice lijepe se na čistu, suhu i ravnu podlogu. Bilo bi dobro da zid najprije obrišete suhom krpom, salvetom ili papirnatim ubrusom.

Prije lijepljenja dobro pročitajte upute. Korisna je informacija da s njihovim skidanjem nećete oštetiti zidove.

Zanima li vas gdje kupiti zidne naljepnice preporučujemo da pretražite stranice kao što su ebay ili AliExpress. Ondje ćete pronaći pregršt naljepnica, i to po vrlo povoljnim cijenama.

2. Posteri za zid

Nekada su se pod posterima za zid podrazumijevali brendovi poput Kelly Family, Backstreet Boys, Metallice, Linkin Parka, odnosno raznih glazbenika, glumaca i umjetnika omiljenih nam žanrova koje smo pronalazili u časopisima kao što su ok! ili Teen.

No, danas poster podrazumijeva okvir poput onoga za fotografije, najčešće većih dimenzija i unutar okvira se nalaze citati, crteži, fotografije.

Na tržištu se nalaze brojni studiji koji izrađuju tekst po želji ili se bave kreiranjem određenih motiva. Neki su specijalizirani samo za dječje sobe, neki za prigode poput vjenčanja, krštenja itd.

3. Tapete za zid

Tapete se mogu postaviti u gotovo svaku prostoriju, nisu preporučljive jedino za kupaonice jer bi se zbog vlage mogle odlijepiti.

Kod tapeta se može primijeniti izreka „manje je više" jer se većinom postavljaju samo na jedan zid. Zahvalne su zbog raznolikih motiva i estetskog dojma kojeg mogu ostaviti u prostoriji.

Najviše se koriste tapete za kuhinju, a česta im je primjena i u spavaćim i dječjim sobama.

4. Foto tapete

Želite li dekoraciju za zid s kojom ćete postići vrlo efektivan dojam tada sigurno nećete pogriješiti s foto tapetama. Dapače, s njima možete u potpunosti transformirati interijer.

Foto tapete birajte u skladu s vašom osobnosti, vodeći računa da se uklapaju uz ostatak uređenja. Na primjer, volite li prirodu odaberite motiv iz prirode.

Foto tapete se izrađuju od kvalitetnih materijala, a mogu uključivati vaše osobne fotografije, razne grafike i uzorke.

5. Fotografije

Obiteljske fotografije, snimci dragih druženja, fotografije s putovanja uvijek su in i za njih uvijek ima mjesta u svakom domu. Pozornost mogu privući bojom okvira, načinom postavljanja na zid, veličinom…

Vrlo je popularna izrada fotografija u crno bijeloj varijanti.

Fotografije se većinom nalaze unutar okvira, no neki se odluče i na izradu panoa.

Ili kreativnost ide još dalje pa fotografije završe kvačicama prikopčane na špagu ili nešto slično.

6. Umjetničke slike

Poput fotografija, umjetničke slike na zidova bezvremenske su. Mogu biti klasične, moderne, etno i retro stila.

Slike na platnu odličan su dekorativni detalj i svakako će obogatiti vaš interijer.

7. Dekoracije od stakla

Staklo je omiljen materijal u uređenju interijera, odnosno moglo bi se čak reći da je njegova upotreba neizbježna. Imate li djece ovu vrstu dekoracija nastojite držati izvan njihova dohvata.

Osim što je funkcionalno, zrcalo može poslužiti kao atraktivan ukras za uređenje interijera.

8. Pretvorite „mane" u prednosti

Nalaze li se na vašim zidovima cijevi to je idealna prilika da tu prostoriju uredite u industrijskom stilu koji je danas vrlo popularan.

Možete namjerno „fušati" prilikom bojanja zidova i stvoriti originalan ukras ili pravo remek djelo.

9. Crteži i dekoracije za zid od papira

Crteži se ne mogu uklopiti u svaki interijer, mjesto im je najviše u dječjoj sobi. Naravno, sve ovisi o stilu uređenja pa prema tome mogu biti šarmantan detalj i u nekoj drugoj prostoriji.

Ukrasi od papira mogu biti kupovni, a možete i sami izraditi nešto što bi se savršeno uklopilo u vaš interijer.

10. Metalne ploče za zid

Danas su općenito u trendu natpisi za zid, spomenuli smo ih u obliku zidnih naljepnica i postera, a ne smijemo zaboraviti ni metalne ploče za zid. Vrlo su praktične i jednostavno se zakače na zid. Ako vam se ne da tražiti im mjesto na zidu uvijek mogu završiti na polici.

Odabir motiva prilagodite prostoru u koji ih namjeravate smjestiti, primjerice, prijedlog niže idealan je za kuhinju.

Želite li imati zaista originalne, a istodobno i duhovite motive moramo pohvaliti ekipu Majčice Moja koja kako tvrdi izrađuje metalne ploče za dame&huligane, te vjerujemo da će svatko pronaći nešto po svom guštu.

11. Police

Ne možemo pisati o ukrasima za zid, a ne spomenuti police jer one također mogu biti odlična dekoracija. Na tržištu postoji širok raspon modela različitih materijala, oblika, veličina i boja.

Također, postoji bezbroj načina za "uradi sam" police.

Uz sve navedeno zidovi se mogu ukrasiti neobičnim predmetima, na primjer, zanimljivim satom ili "uradi sam" vazom, možete se poigrati s bojama, ukrasiti zid biljkama penjačicama, drvenim ukrasima, 3D zidnim ukrasima… – za dodatnu inspiraciju pogledajte galeriju!

Autor: Ana Perković
Izvor slika: pixabay.com, pexels.com, unsplash.com

Fotogalerija (14)

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi