Zima je razdoblje kada većinom boravimo u toplini svog doma. Zato je bitno da se u kući možemo u potpunosti opustiti i maksimalno uživati s ostalim ukućanima.

Veliki utjecaj na naše raspoloženje i ugođaj u prostoru ima vizualni izgled doma. S obzirom da su pred nama hladni zimski mjeseci predlažemo da svoj životni prostor dekorirate u zimskom i blagdanskom duhu kako biste postigli pravu zimsku idilu.

Ne znate od kuda početi s uređenjem? Tajna uspjeha je u korištenju prirodnih materijala, malo blještavila, crvenih, bijelih i zelenih nijansi boja, mirisnim svijećicama… Kako bismo Vam pomogli pronaći ideje i inspiraciju donosimo top 10 ideja za zimsko uređenje doma!

1. Mirisne svjećice

Mirisne svjećice popularan su detalj za uređenje interijera tokom čitave godine. Ipak, vjerojatno ćete složiti da za vrijeme zimskih mjeseci imaju posebnu čar. Pridonose božićnom ugođaju i toplini doma, te unose dozu romantike.

Svijeće se danas mogu kupiti u gotovo svakom dućanu, naročito onima koji prodaju namještaj ili opremu za uređenje. Mogu se naći po povoljnim cijenama, u raznim veličinama i oblicima. Za zimske mjesece predlažemo mirise kao što su vanilija, cimet ili klinčić.

Mirisne svijeće možete i sami izraditi. Ako se ipak ne želite gnjaviti s izradom same svijeće možete barem sami osmisliti njezin držač. Svijeću možete staviti u staklenku ili običnu staklenu čašu koju ćete zatim ukrasiti, ili, na primjer, u trendu su fenjeri.

2. Ukrasne lampice

Uz svijeće, vizualnoj toplini doma doprinijet će lampice. Poput svijeća, danas se čak i ukrasne božićne lampe uklapaju u uređenje interijera tokom čitave godine. Ipak, u većini domova rezervirane su samo za predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Lampice možete iskoristiti tako da ih postavite oko okvira za ogledalo, prozora, polica ili biljki, možete oblikovati riječi na zidu, staviti ih u staklenke, objesiti na zid i za njih zakačiti drage fotografije…

3. Deke i jastuci za dodatan šarm

U trendu su pletene deke, čupavi krzneni prekrivači i jastuci. Deke i jastuci mogu biti izvrstan dekorativni detalj, bilo na fotelji, kauču ili čak na podu.

U zimsko uređenje doma uklopit će se jastuci s motivima zime i Božića, bijele ili crvene boje, ali i zlata i srebra. Birajte boje i uzorke koje će se uklapati s ostatkom interijera.

4. Crveno bijeli detalji ili karirani uzorak

Crveno bijeli detalji klasika su u uređenju za vrijeme blagdana. Podsjećaju na blagdan Božića i djeda Božićnjaka.

Popularan motiv svakako je karirani uzorak.

5. Sivo bijela kombinacija u prostoru

Primjenom odgovarajućih boja postiže se toplina prostora i ugodan ambijent. Osim crveno bijele najbolja kombinacija za zimsko uređenje doma je sivo bijela.

6. Prirodni materijali za izradu dekoracija

Češeri, grančice, božikovina, sušene naranče… – Nema boljih materijala za uradi sam dekoracije! Sve navedeno može se upotrijebiti za izradu vijenca, staviti u staklenku, vazu, drvenu kutiju, na prozor i tako dalje. Mogućnosti je bezbroj!

7. Vijenac – dekoracija za svaki dom

Vijenac je također klasičan ukras za vrijeme blagdana. No, prednost ovog ukrasa je u tome što se možete poigrati s maštom i kreirati jedinstven i originalan vijenac. Za izradu možete koristiti grančice i druge prirodne materijale, božićne kuglice, ukrasne trake ili ukrasnu tkaninu, mašne, ukrasne lampice…

Vijenci su najčešće okrugli, no to nije pravilo. I tu odluku također prepustite mašti. Većinom se koriste za vanjska vrata ili kao dekoracija kuhinjskog stola.

8. Toplina drva u interijeru

Od svega navedenog, najveću toplinu u prostor će unijeti drvo. Ovaj materijal vizualno je privlačan i uljepšat će vam boravak u zatvorenom prostoru tijekom hladnih zimskih dana.

Možda već imate drveni namještaj, drvene podne ili stropne obloge, no ako nemate dovoljno je da u prostor unesete neki drveni detalj jer ćete time vizualno obogatiti prostor i postići topliji ugođaj.

9. Vatrica kamina

Nema boljeg od tople vatrice kamina. Imate li kamin s otvorenim ognjištem u prostoru će vladati posebno ozračje. Tome mogu pridonijeti i cjepanice ako ih držite unutar kuće.

10. Topli napitci i božićni slatkiši

Šećer na kraju! Kako drugačije staviti točku na i savršenom zimskom ugođaju nego toplim napitcima i slatkišima kao što su medenjaci, sljezovi kolači, vruća čokolada, kuhano vino…

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi