Balkoni i terase, kao oaze odmora mogu izgledati primamljivo i opuštajuće zbog posuda s cvijećem koje se tamo nalaze. Odabir cvijeća treba prilagoditi strani svijeta na kojoj je balkon smješten i njegovoj visini. Razlog tome je u količini svjetlosti koja ga obasjava.

Donosimo nekoliko ideja – prijedloge cvijeća koje možete držati u lončanicama na svojim terasama ili balkonima.

Kadifice

Ako je zbog lošijih uvjeta na balkonu neuspješan uzgoj cvijeća, pokušajte s kadificama. Od velikog broja vrsti i hibrida, otpornih na teže uvjete, kadifice će cvasti od ranog proljeća do prvog mraza. Nisu sklone napadu štetnika, a i zbog svojeg mirisa odbijaju komarce.

Čuvarkuća

Višegodišnja trajnica, otporna je na suhe, vjetrovite i sunčane balkone. Zbog svog niskog rasta prikladne su za sadnju kao pokrivač supstrata u kombinaciji s drugim biljem.

Ova biljka poznata je po svojim ljekovitim svojstvima, na primjer, stari je narodni lijek protiv uhobolje i oštećenja bubnjića, a korisna je i za razne kožne bolesti. Upotrebljava se u obliku soka, masti, obloga, čaja ili tinkture.

Petunija

Iako su neke vrste petunija trajnice, na tržištu su dostupni većinom hibridi koji se inače uzgajaju kao jednogodišnje biljne vrste.

Hibridi su različitih boja, vole puno topline i svjetlosti. Iako je petuniji potrebno 6 do 8 sati direktne svjetlosti, može podnijeti sušu, te nije potrebno često zalijevanje.

Odlično izgleda u visećim košarama, ali i lončanicama gdje se kombiniraju s petunijama drugih boja.

Začinsko bilje

Ako imate balkon ili terasu s dosta hladovine, možete uzgajati različite vrste začinskog bilja. Kopar, menta, vlasac i peršin mogu uspijevati i na osvijetljenom balkonu, a sjena neće smetati za rast.

Fuksija

Padajućih cvjetova, fuksija će mamiti pozornost u sjenovitom balkonu. Iako ima reputaciju zahtjevne biljke, njezin je uzgoj moguć ako joj se omogući dovoljno vode i gnojiva.

Iako se najčešće sade u viseće posude, lijepo će pristajati s drugim biljem posađene u posude. Cvasti će cijelo ljeto, a ako živite u hladnijem području, fuksije je potrebno unijeti u kuću prije zime.

Mačja metvica

Može podnijeti slabije osunčan i vjetrovit balkon. Jednostavna je za uzgoj, ne zahtijeva gnojidbu , ali ju je potrebno zalijevati vodom, unatoč padalinama.

Višegodišnja je zeljasta trajnica, koja raste u svim tipovima tla, ali treba biti dobro drenirano.

Autor: M.R.
Izvor slika: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi