Ventilirane fasade posljednjih godina pronašle su široku primjenu u arhitekturi. Stvaranjem prostora između fasadne obloge i zida samog objekta, njegova unutrašnjost se štiti od prevelikog zagrijavanja ljeti i gubitka topline zimi.

Ova vrsta fasadnog oblaganja, pri kojoj se nove obloge jednostavno dodaju na prethodno montiranu potkonstrukciju preko postojećih ili ranije izvedenih fasada, predstavlja idealan i brz način da se stari objekti moderniziraju i obnove na suvremen način prema aktualnim standardima u građevinarstvu.

Pored već dobro poznatih prednosti i mogućnosti primjene različitih materijala za oblaganje, u posljednje vrijeme sve je aktualnija i primjena perforiranih ventiliranih fasada u klasičnoj i double skin izvedbi.

U klasičnoj perforiranoj ventiliranoj fasadi kompletna zidna konstrukcija nije transparentna, dok se perforacijom panela postiže željeni vizualni efekt na vidljivim fasadnim površinama. Međutim, perforirana ventilirana fasada dostiže puni potencijal tek u double skin varijanti, kada je perforirani sloj postavljen ispred staklene fasade.

U ovom slučaju perforirana fasada pored likovne ima i funkciju kontrole prodora svjetlosti u objekt. Sjajni primeri double skin fasada ugrađeni su na objektima EcoBank u Accri I OSHEE u Tirani. Važno je napomenuti da se mogu perforirati sve fasadne obloge koje svojim tehničkim karakteristikama dozvoljavaju perforacije bez gubitka performansi, poput LARSON aluminijskih kompozitnih panela koji garantirano zadržavaju svoja svojstva čak do 70% perforacije.

Tehnomarket VENT sistem nosećih potkonstrukcija

Tehnomarket VENT sistemi potkonstrukcija ventilirajućih fasada sastoji se od dvije grupe sistema, panelnih i kasetnih, koje se upravo razlikuju po kompatibilnim materijalima i načinu stavljanja na postojeću potkonstrukciju.

Kod panelnog sistema ravne ploče koje će obložiti fasadu pričvršćene su za potkonstrukciju vidljivim ili nevidljivim vezama. S druge strane, kod kasetnog sistema prethodno pripremljene kasete za oblaganje fasade se fiksiraju na potkonstrukciju skrivenim nosačima i prihvatnim elementima.

Panelnu grupu sistema čine Rivet, Tack, Hide, Stone, Rock i Continual, koji su pogodni za stavljanje sljedećih vrsta obloga: aluminijskih kompozitnih panele Larcore, HPL laminiranih ploča, stakla, granitne keramike, kamena, fiber-cementnih ploča, limova, polikarbonatnih ploča i Aquapanel cementnih ploča.

Kasetni sistemi pod nazivom Box, Slider, Bolt, Gasket i Fit, pogodni su za montažu kompozitnih panela Larson i punih limova.

Kombinacijom sistema, uz mogućnost izuzetno velikog izbačaja fasade u odnosu na objekt zahvaljujući pojedinim elementima Tehnomarket-ove potkonstrukcije, razvojni tim ove kompanije osigurao je rješenje za ,,kačenje" najvećeg broja fasadnih obloga koje pripadaju modernom dobu.

TEHNOMARKET d.o.o.
TEHNOMARKET d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi