Kako bi vaše cipele imale što duži vijek trajanja potrebno ih je redovito održavati. To uključuje čišćenje, spremanje i pravovremene popravke.

Kožnu obuću potrebno je namazati s pastom već nakon prvog nošenja jer ćete im tako nanijeti zaštitni sloj. Za obuću s antilop kožom može se koristiti i vodootporno sredstvo u raspršivaču. Pozornost treba posvetiti i potplatama – ako su kožne znači da su skliske i zato ih treba istrljati abrazivnim papirom prije nego što ih obujete.

Nakon svakog nošenja cipele bi trebalo pobrisati krpom ili iščetkati nečistoću. Ako su cipele baš jako prljave najbolje je da se poslužite deterdžentom koji imate u kućanstvu. Poseban kupovni odstranjivač nečistoće potreban vam je za mrlje od soli, masnoće ili katrana.

Pastu za laštenje ili kremu uvijek kupujte u boji vaših cipela. Nanosite je na obuću mekanom krpom ili nekom drugom mekanom tkaninom i nakon toga još istrljajte suhom krpom ili mekanom četkom. Kada završite s laštenjem cipele možete poprskati zaštitnim vodootpornim sredstvom za kožu, ukoliko su kožne.

Ako na cipelama od antilop kože imate tragove ogrebotina pokušajte ih obrisati blagom sapunicom. Postoje šamponi za ovu vrstu kože koji su djelotvorni, no morate obavezno slijediti upute proizvođača. Osim šampona postoji i velik izbor odstranjivača tvrdokornih mrlja.

Kod čišćenja cipela od tkanine treba pričekati da se osuše, a zatim odstraniti prašinu ili blato. Ovakve cipele mogu se prati i u perilici rublja, uz program koji odgovara tipu tkanine.
Kako bi vaše cipele ili čizme zadržale postojeći oblik poželjno je korištenje kalupa. Osim čišćenja za uspješno održavanje cipela je ključno i njihovo spremanje. Kako biste spriječili nanošenje prašine ili potencijalne ogrebotine spremajte cipele u kutije ili vreće. Poželjno je i mijenjanje cipela jer ako ćete stalno nositi iste počet će se habati prije vremena. Kada ih obuvate koristite žlicu za cipele kako biste spriječili nastanak štete na njihovom stražnje dijelu.

Uz čišćenje i spremanje cipela za uspješno održavanje ključni su i pravovremeni popravci. Nemojte čekati da se pete skroz istroše, već ih popravite prije nego što do toga dođe. Imate li stare ili jeftine cipele tada je opcija kupnja gotovih gumenih potplata i potpetica. Postoji jedan trik pomoću kojega ćete prepoznati imaju li vaše cipele PVC potplate. Trebate zagrijati komad bakrene žice na plamenu i s njom dotaknuti poplat. Ako se pojavi zelena boja znači da su cipele od PVC-a.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi