Fibranova tehnička skupina predložila je niz rješenja za održive i ekološke aspekte na osnovu kojih je kulturni centar SNFCC dobio platinasti LEED ceritfikat.

Nakon pobjede na internacionalnom natječaju, 2008.g. Renzo Piano sa suradnicima, pet je godina kasnije započeo gradnju Stavros Niarchos Foundation Cultural Center, skraćeno nazvanog SNFCC.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Markantna građevina završena je nepune tri godine kasnije, u ljeto, 2016. Lociranae gotovo uz samu obalu zaljeva Faliro, na jugu Atene, ova je građevina interesantna i po tome što se nalazi nasuprot Akropole. Terasa-vidikovac s koje se pruža pogled širok 360o. Nešto je niža od same Akropole (70 mnv). Time novo zdanje ne uzima primat povijesnoj vrijednosti, već svojom visinom čini kontrapunkt najznačajnijem povijesnom zdanju ne samo grčke, već i svjetske kulturne i arhitektonske baštine.

U tom se kontekstu povijest i sadašnjost nalaze na dva kraja krivulje koja se spušta i diže od jedne kulturne markacije do druge. Uz to je i poveznica s morem, u formi plitkog jezera s morskom vodom, koje se proteže duž cijele lokacije impozantne građevine.

Projekt uključuje dvije građevine, u kojima su novi dom našle Nacionalna biblioteka i Nacionalna opera. Interesantno je da ih povezuje ostakljen trg javne namjene, nazvan Agora, poput istoimenih mjesta za okupljanje u staroj Grčkoj. Kompleks se nalazi unutar parka velične 210.000 m², u kojem su nasadi lokalnog autohtonog bilja. Parkovna se površina dijelom uspinje blagom kosinom koja se nastavlja kao ozelenjeni krov nad bibliotekom i koji se dalje preko prostora iznad Agore, nastavlja u terasu, vidikovac iznad opere na visini 32 m iznad tla.

Krovni vrt, kao i okolni park, zasađeni su tisućama biljaka autohtone mediteranske flore koja uključuje stabla borova i maslina, kao i sezonsko aromatično bilje poput origana, lavande, timijana, ružmarina i ruža, te brojnih vrsta dekorativnih trava.

Nadstrešnica veličine 100×100 m, koja natkriva otvorenu terasu i ostakljeni prostor na najvišoj etaži opere, pokrivena je u cijelosti fotonaponskim ćelijama. Ova površina proizvodi 2,5 mW sunčeve energije, što je prema riječima arhitekta dovoljno za ospkrbu cijelog kompleksa.

Zahvaljujući tome, SNFCC se kandidirao kao prvi projekt u Grčkoj koji će dobiti platinski ili zlatni LEED certifikat. Osim praktične koristi, ovo je i kulturna poruka zgrade koja troši energiju od iskuljčivo obnovljivih izvora. Sunca u Grčkoj ima u izobilju, ali ne i kiše, stoga posebno valja istaknuti da se kišnica skuplja i koristi za navodnjavanje parka. "Sve je napravljeno na vrlo mudar, vrlo održiv način", ističe Renzo Piano s vidljivim ponosom.

FIBRAN d.o.o.
FIBRAN d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi