Ušteda vremena: Mnogi elementi cijevi koji se koriste u Creek Vistas bili su prefabricirani.
 
Trenutačno u izgradnji u Dubaiju, dvije visoke stambene zgrade, Creek Vistas, nude prostrane stanove s izravnim pogledom na horizont Dubaija. Za ovaj projekt Geberitova tehnologija SuperTube koja štedi prostor koristi se prvi put u Dubaiju.
 
Pustinjska država Dubai doživljava građevinski procvat. Creek Vistas dvije su visoke stambene zgrade smještene u Sobha Hartlandu – zajednici na obali koja se sastoji od luksuznih vila i apartmana površine 8 milijuna m2 smještenih samo deset minuta vožnje automobilom od Burj Khalife, najviše zgrade na svijetu.

Odobrenje za SuperTube

Odvodnju ovih dvaju nebodera od 28 katova obavljat će SuperTube. Ovo je prvi put da se hidraulički optimizirani sustav odvodnje koristi u visokim zgradama u Dubaiju. Prvobitno je trebao biti ugrađen konvencionalni sustav odvodnje koji se inače upotrebljava u Emiratima. Mohammed Al Samaneh, voditelj projekata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uvidio je potencijal za optimizaciju projektiranja i izvođenja sustava odvodnje: „Sa svoje tri vertikale sustav odvodnje koji se obično koristi u Dubaiju zauzima nepotrebnu količinu prostora.“

Sustav odvodnje koji štedi prostor

Geberit je SuperTube pustio na tržište još u travnju 2019. Razvijen u Švicarskoj, sustav odvodnje SuperTube zahtijeva samo jednu vertikalu. Budući da je potrebna samo jedna vertikala umjesto tri, zauzima puno manje prostora. Uz to, horizontalni cjevovodi mogu se postaviti na duljinu do 6 metara bez nagiba, što rezultira dodatnom visinom prostorije i većim upotrebljivim životnim prostorom.
 
S ovim asom u rukavu Geberit je tražio potencijalne partnere zainteresirane za sustav. Geberit Gulf potom je stupio u kontakt s tvrtkom za razvoj luksuznih nekretnina Sobha Realty. Sobha tradicionalno zapošljava njemačke stručnjake na vodećim pozicijama na gradilištu, a šef vodoinstalatera u ovom je slučaju posebno želio pronaći nova i nadasve prostorno štedljiva rješenja odvodnje. Olaf Wagner, voditelj kvalitete i tehnologije u tvrtki Sobha Realty, kaže: „Geberit nam je pomogao pronaći rješenje za kombiniranje sve tri vertikale u jednu.“ Međutim, kako novi Geberitov sustav još uvijek nije bio instaliran u Emiratima, projektanti i izvođači radova grupe Sobha i lokalne vlasti ostali su skeptični.
 
 Novi neboderi tvrtke Sobha grade se u neposrednoj blizini centra Dubaija. 

Uspješna demonstracija uživo

To sve je značilo da je potrebno još uvjeravanja. „Sustav je detaljno testiran u našem laboratoriju za sanitarnu tehnologiju u Švicarskoj prije nego što je pušten na tržište“, objašnjava Mohammed Al Samaneh. Kako bi otklonila sve dugotrajne sumnje, prodajna tvrtka spontano je organizirala demonstraciju uživo u Geberit Informacijskom centru u Dubaiju u srpnju 2019.
 
Koristeći prozirne cijevi i spojeve, pokazala je kako se voda vrti posebnim oblikom spojnica i zavoja, osiguravajući kontinuirani protok zraka unutar cijevi. Protok zraka ostaje stabila, čak i uz vertikalni pomak. Međutim, nije samo demonstracija uživo pomogla pridobiti kupca. Od kada je lansiran, sustav je naišao na pozitivan odaziv u cijelom svijetu i uspješno se upotrebljavao u više građevinskih projekata. Ubrzo nakon toga građevinska uprava u Dubaiju dala je zeleno svjetlo.
 
 Tehničari postavljaju cijevi.
 
KAKO SUPERTUBE RADI
 
Geberit je puštanjem revidiranog spoja Sovent prije nego vremena počeo revolucionirati odvodnju zgrada. Odjednom, prethodno neophodna ventilacijska cijev više nije bila potrebna s ovim priključkom. Hidraulički optimizirani spoj uzrokuje rotaciju vode, pritiskajući je na zid cijevi i stvarajući protok zraka unutar cijevi.
 
Zahvaljujući hidraulički optimiziranom obliku nastavka, protok zraka ostaje stabilan čak i uz promjenu smjera od 90°. BottomTurn luk osigurava da se protok vode transformira iz vrtložnog u usmjereni prije nego što se voda ponovno rotira pomoću BackFlip luka. Funkcije SuperTube detaljnije su objašnjene u sljedećem videu.
 

Jedan sustav, mnoštvo prednosti

Nakon što su svi odjeli Sobha grupe bili uvjereni, nije bilo prepreka da se sustav instalira u Creek Vistas. „Geberit je cijelo vrijeme bio pouzdan partner“, kaže Olaf Wagner iz tvrtke Sobha Realty. Tvrtka se mogla osloniti na podršku Geberit Gulf-a i tijekom faze projektiranja i na licu mjesta tijekom stručne ugradnje cijevi i fitinga. Mohammed Al Samaneh zadovoljan je ovom povratnom informacijom.
 
„Želimo da se kupac osjeća opušteno i da može vjerovati našoj stručnosti i proizvodima koji su instalirani. Zbog toga smo organizirali nekoliko radionica i treninga na gradilištu ili u Geberit Informativnom centru. Budući da nam je po trebna samo jedna vertikala umjesto tri, moguće je smanjiti dimenzije cijevnih kanala gotovo 50 %.“, Mohammed Al Samaneh, Voditelj prodaje, UAE Projects 
 
Grupa Sobha bila je zadovoljna ne samo podrškom koju je pružio Geberit, već i prednostima koje nudi instalirani proizvod. Geberit je uspio pokazati da se veličina cijevnog kanala i količina potrebnog materijala za cijevi mogu znatno smanjiti zahvaljujući SuperTube sustavu. “Budući da nam je potrebna samo jedna vertikala umjesto tri, moguće je smanjiti dimenzije cijevnih kanala gotovo 50 %”, objašnjava Mohammed Al Samaneh.
 
Tijekom ugradnje pomogla je i montaža cijelih dijelova cijevi. Na taj su način cijevi duge metar prethodno izrezane s milimetarskom preciznošću i spojene u radionici prije transporta na gradilište. Prefabrikacija je pomogla u održavanju tempa radova na gradilištu – čak i uz samo nekoliko nazočnih vodoinstalatera – i omogućila bolju organizaciju radova. SuperTube je u potpunosti osvojio tvrtku Sobha Realty.
 
Novi projekti – Creek Vistas One Park Avenue i Creek Vistas Reserve – već su u izradi, a uključivat će i tehnologiju SuperTube iz Geberita.
 
 Neboderi Creek Vistas u Dubaiju imaju 28 katova.
 
CREEK VISTAS, MOHAMMED BIN RASHID AL MAKTOUM CITY (UAE)
  • Vlasnik zgrade: Sobha Realty
  • Arhitekti: PNC Architects
  • Završeno: Q4 2021
GEBERIT KNOW-HOW
  • Geberit SuperTube
  • Geberit Silent-db20
  • Geberit PE
GEBERIT PRODAJA d.o.o.
GEBERIT PRODAJA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost u svim većim trgovinama sanitarijama i keramikom.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi