Novootvoreni paviljoni P2 i P3 Studentskog doma Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, jedinog u Istri, dočekali su svoje prve stanare u veljači ove godine. Projekt „Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula“ financirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a obol je dalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Cilj proširenja kapaciteta bio je povećati pristup visokom obrazovanju, posebno studentima u nepovoljnom položaju – onima slabijeg socioekonomskog statusa i studentima s invaliditetom, smanjenjem troškova studiranja. Sve smještajne jedinice pulskog Studentskog doma na visokoj su razini – u svakoj se nalazi kupaonica i WC, hladnjak, televizor kao i besplatan pristup internetu.

Nanošenje ljepila na poleđinu velikoformatnih pločica

Studentski dom ima i informatičku učionicu te dvoranu za sastanke, prezentacije i konferencije kao i sadržaje za sportske aktivnosti, odmor i razonodu. Na svakom katu nalazi se moderno opremljena kuhinja i dnevni boravak te prostor za učenje, a studentima su na raspolaganju praonica i sušionica rublja.

Osim toga, četiri sobe u potpunosti su prilagođene osobama s invaliditetom, a uređen je i pristup za osobe koje se kreću uz pomoć pomagala. Na najvišem katu Studentskog doma – paviljona P1, s kojega se pruža pogled na gradsku panoramu, nalaze se četiri apartmana namijenjena boravku gostujućih profesora.

Polaganje gres porculanskih pločica u KERAFLEX EXTRA S1

Hidroizolacija kupaonica i sanitarnih prostorija

U izgradnji smještajnih jedinica i svih ostalih prostora u kojima su za oblogu predviđene keramičke pločice, u suradnji s izvođačem odabrana su i korištena Mapei rješenja. Polaganju keramičkih pločica u kupaonicama i sanitarnim prostorijama, u kojima je projektom bila predviđena hidroizolacija, prethodila je priprema podloge nanošenjem PRIMER-a G, temeljnog premaza na bazi akrilnih smola.

Na mjestima na kojima se premaz nanosio na gips kartonske ploče omjer razrjeđivanja vodom bio je 1:1. Nakon sušenja temeljnog premaza površine su hidroizolirane jednokomponentnim hidroizolacijskim premazom MAPELASTIC AQUADEFENSE. Na spojevima podova i zidova te u kutovima tuš-kabina na spoju zid-zid i pod-zid korištene su vodonepropusne trake MAPEBAND EASY.

Za brtvljenje u sustavu hidroizolacije MAPELASTIC AQUADEFENSE i plastičnih odvoda korištene su manžete MAPEBAND EASY i jednokomponentna silanska masa za brtvljenje i lijepljenje MAPEFLEX MS45. Zahvaljujući brzini sušenja i sazrijevanja MAPELASTIC-a AQUADEFENSE, već idući dan bilo je moguće nastaviti polaganje keramičkih pločica.

Jedna od kuhinja koje se nalaze na svakom katu Studentskog doma

Sobe su prostrane i moderno uređene

Polaganje gres porculanskih pločica

Za polaganje gres porculanskih pločica manjih formata, koje su odabrane za sanitarne prostorije, teretanu, prostore za zabavu, stubišta, spremišta i druge pomoćne prostorije, odabran je ADESILEX P8, poboljšano cementno ljepilo, razreda C2TE.

S druge strane, za prostore u kojima su bile predviđene keramičke pločice većih formata, do 80 x 80 cm, kao što su hodnici, restoran, čajna kuhinja i uredski prostori, odabran je KERAFLEX EASY S1, visokokvalitetno, deformabilno cementno ljepilo razreda C2TE S1 prema normi EN 12004, produljenog otvorenog vremena, visoke sposobnosti pokrivanja poleđine pločice te vrlo niske emisije hlapljivih organskih spojeva.

Ovo ljepilo posebno je pogodno za polaganje velikoformatnih pločica na velike podne površine. Za fugiranje pločica korišten je ULTRACOLOR PLUS, masa za fugiranje poboljšana dvjema tehnologijama – BioBlock® i DropEffect®, što je čini idealnim rješenjem za kupaonice zbog otpornosti na stvaranje gljivica i plijesni, čemu svakako pridonosi i svojstvo vodoodbojnosti.

Kupaonice su prilagođene studentima s invaliditetom

Novi kapaciteti za bolji standard

Proširenjem infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta, u kojem je svojim proizvodima i sustavima sudjelovao i Mapei, značajno će biti poboljšan standard studenata, osobito onih slabijeg socioekonomskog statusa kao i osoba s invaliditetom.

To će svakako imati pozitivan utjecaj i na gospodarsku sliku Pule jer će se njime, između ostalog, osigurati preduvjeti da se budući mladi stručnjaci usredotoče na studiranje i postizanje svojih ciljeva bez pritiska koji im stvara pronalaženje odgovarajućeg smještaja.

Novootvoreni paviljoni Studentskog centra Jurja Dobrile u Puli svoja su vrata otvorili u veljači ove godine

TEHNIČKI PODACI

 • Studentski dom Pula, paviljoni 2 i 3, Pula
 • Investitor: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Pula
 • Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj
 • Vrijeme izvođenja radova: 2020. – 2021. godine; opremanje: 2021. – 2022. godine
 • Projektant: VV-Projekt d.o.o., Split
 • Glavni izvođač radova: ZP Lavčević d.d., Split; Lavčević inženjering d.o.o., Split
 • Opremanje: Montone d.o.o., Pula
 • Nadzor: VIS PROJEKTIRANJE d.o.o., Zagreb
 • Voditelj: Cubicon d.o.o., Karlovac
 • Mapei koordinatori: Severin Čamdžić

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Mapei Croatia d.o.o., Sveta Nedelja i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

PROIZVODI MAPEI

 • Hidroizolacija: Mapeband Easy, Mapeflex MS45, Mapelastic Aquadefense, Primer G
 • Polaganje keramičkih pločica: Adesilex P8, Keraflex Extra S1, Mapesil AC, Primer G, Ultracolor Plus

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

 

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi