Drevna kineska vještina uređenja interijera i eksterijera koja za cilj ima postizanje skladnog ozračja u čovjekovoj okolini.

Već duže vremena poznata je i popularna na zapadu, gde u naše domove, urede i vrtove uvodi nova dizajnerska načela – temeljena, ne isključivo na estetici, vizualnoj simetriji i umjetnosti, već prvenstveno na usklađenosti s prirodom i njenim energijama.

U doslovnom prijevodu znači vjetar i voda, iz čega proizlaze osnovni principi feng shui dizajna – omogućavanje slobodnog tijeka energije kroz naš prostor, naša tijela i naše misli.

Qi, Chi, Ki… ili kako god nazvali univerzalnu energiju koja nas okružuje, sadržana je u svemu i poprima karakteristike onoga u čemu se nalazi. Prenosi se vjetrom, simbolom neprestanih transformacija i mjena prirode, a zadržava u vodi, koja se povezuje sa stabilnošću i ravnotežom.

Feng shui nije dizajnerski trend, već umijeće stvarano tisućama godina. Svoje korijene vuče iz Taoizma, a u prostoru, kojeg tumači kao odraz čovjeka, kombinira psihološke, filozofske, geografske, arhitektonske, građevinske, matematičke i astrološke koncepte, te radiesteziju i geomantiju.

Feng shui ne djeluje po pravilima, već po principima, te utječe na naše živote upravo u onoj mjeri u kojoj mi sami to dozvoljavamo – ponekad iznenadno i radikalno, ponekad nježno i pažljivo.

Jedno je sigurno – zaista djeluje.

Yin i Yang

Naš svijet temelji se na suprotnostima.

Dan i noć, ljeto i zima, toplo i hladno, dobro i zlo… čuli smo već nebrojeno puta, jedno bez drugog ne bi postojali.

Upoznati, prepoznati i primijeniti yin i yang načela u svom prostoru, osnova je feng shui umijeća. Ono nas uči da ne forsiramo samo jednu stranu života, da ne gledamo samo jednu stranu medalje, da nemamo isključivo jedan pogled na svijet – jer ono od čega bježimo neminovno nas sustiže.

Naš je zadatak ujediniti suprotstavljeno, prilagoditi se energijama prirode, poštovati njene cikluse i ritmove, obilaznice i prečice, mirovanja i kretanja. Tek tada u mogućnosti smo živjeti u obilju.

Jer obilje nije posjedovanje, već doživljaj punoće postojanja i harmonije trenutka.
Yin i Yang ukazuju na neminovnost transformacije, ali i na konstantu energije koja se kao što znamo – ne može izgubiti niti stvoriti.

Sve je malo više Yin ili malo više Yang. Njihovo pravilno doziranje – upotrebom boja, oblika, materijala, simbola i predmeta – u skladu s čovjekovim životnim navikama, potrebama, ukusima i afinitetima, upravo i jest čarolija feng shui dizajna.

Pet elemenata

Naš je prostor odraz nas samih. Već odavno je poznat utjecaj prostora na raspoloženje i rad i svatko od nas pamti barem jedno iskustvo njegova utjecaja – pozitivnog ili negativnog. Svi imamo omiljene dućane i one u kojima nerado kupujemo, prijatelje koje rado i ne baš tako rado posjećujemo, kafiće u kojima ispijamo jutarnju kavu i one u koje "nogom ne bismo kročili".

U čemu je stvar? Pet elemenata prirode – voda, drvo, vatra, zemlja i metal prisutni su u našim stanovima, kućama, uredima i vrtovima, kao i u našim tijelima. U stalnom su uzajamnom odnosu hranjenja, iscrpljivanja i kontrole, te su definirani prostornom i vremenskom dimenzijom.

Određivanjem "energetskih sektora" našeg prostora, u mogućnosti smo prepoznati i podržati njihove temeljne elemente i utjecaj koji imaju na prostor i ljude. Kada dozvolimo prirodi da uđe u naše domove, već smo korak bliže sreći.

Feng Shui u praksi

Svakodnevno se u knjigama, popularnim časopisima, dnevnom tisku i na internetu susrećemo sa savjetima i uputama o tome kako urediti naše prostore prema feng shui načelima.

Pri njihovoj je primjeni potrebno biti vrlo oprezan, pošto feng shui djeluje na principu individualnosti.

Kako bi bili učinkoviti, općeniti se principi trebaju prilagoditi pojedincu i njegovom prostoru.

Svi smo različiti i nije sve dobro za svakog.

U savjetima i knjigama nema ništa loše i eksperimentiranje je izvrstan početak. Potrebno slijediti intuiciju i biti u stanju iskreno poslušati svoj unutarnji glas.

Ukoliko nas neki predmet u našem okruženju smeta – uklonimo ga. Također, ukoliko imamo potrebu dodati nešto novo ili preurediti postojeće – zašto ne?

No, za stvarne i konstruktivne feng shui promjene potreban nam je feng shui majstor.

To je osoba koja posjeduje sveobuhvatno znanje i iskustvo u primjeni feng shui načela, ima strpljenja sagledati našu trenutnu situaciju, zna saslušati komentare i uvažiti želje i potrebe osoba čiji prostor (pre)uređuje i prije svega – koja je svjesna odgovornosti svog zadatka.

Jer, prostor je živ, baš kao i ljudi u njemu. A život je vrijedan!

Image
Feng Shui by studio VJETAR I VODA
Autor: Irena Lučić, feng shui savjetnica i Theta Healing praktičarka
VJETAR I VODA - studio za osobni razvoj
 
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi