BIM – Building Information Modeling – predstavlja skup tehnologija, postupaka i pravila koji omogućuje da više sudionika surađuje u projektiranju, građenju i upravljaju građevinom u virtualnom prostoru. Pomoću BIM-a moguće je izraditi model koji sadrži sve informacije koje se odnose na cijeli životni vijek zgrade – od projekta do održavanja.

Osnovna je premisa BIM-a suradnja između različitih sudionika koji djeluju u različitim fazama životnog ciklusa zgrade. Arhitekti, inženjeri, projektanti, konzultanti, energetski analitičari, da spomenemo samo neke od njih, rade na zajedničkom BIM modelu, svaki na svom projektu unutar BIM-a (građevinski, arhitektonski i izvedbeni projekt, energetska učinkovitost, sigurnost na gradilištu itd.) te međusobno koordinirano surađuju.

Glavni rezultati uspješne primjene BIM-a povećanje su točnosti i kvalitete projekata, smanjenje ili potpuna eliminacija pogrešaka i promjena projekta tijekom izgradnje, povećanje produktivnosti i smanjenje troškova održavanja, što u konačnici donosi znatne financijske uštede te jamči veću učinkovitost i djelotvornost cijelog procesa.

Proces implementacije BIM-a u građevinskom sektoru koji se u zemljama EU i svijeta odvija već duži niz godina i u kojima je postao standard, u Hrvatskoj tek započinje.

Hrvatska je po postotku pojedinačnih projektanata koji se koriste nekom od BIM tehnologija daleko iza svojih zapadnih susjeda, dok je stanje još lošije promatra li se postotak projektnih ureda koji se u radu koriste BIM procesom koji obuhvaća više struka.

Mapei se već uključio u ovaj proces te nudi podršku projektantima koji trebaju izraditi BIM model s izborom prijedloga za nove građevine kao i za popravak postojećih zgrada. Primjeri koji se uzimaju u obzir obuhvaćaju sve aspekte građevinskih radova, od temelja do krova, kao i brojna rješenja za unutarnja i vanjska područja.

Za sve korisnike Mapei proizvoda i rješenja u biblioteci BIM objekata nalaze se sve relevantne informacije o proizvodima i sistemskim tehničkim rješenjima za različite pozicije i vrste arhitektonskih, građevinskih i infrastrukturnih projekata. Elementi su izrađeni u softveru Autodesk Revit, koji je najzastupljeniji na našem tržištu.

Za više informacija javite se Odjelu tehnike tvrtke Mapei na 0800 0208.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi