STAN ZA OSOBU S INVALIDITETOM

Danas se procjenjuje da u Republici Hrvatskoj ima blizu 500.000 osoba s invaliditetom.

Iz tog razloga prilikom projektiranja potrebno je omogućiti da se stan, zajedno sa stambenim okruženjem, tj. cjelokupni životni prostor oblikuje tako fleksibilno da se i s ograničenim i smanjenim ili posebnim sposobnostima može i dalje živjeti neovisno.

Predstavljamo primjer stana za osobe s posebnim potrebama (u ovom primjeru osobe u invalidskim kolicima), preko kojeg vam želimo ukazati kako i takve osobe imaju pravo na ugodan, funkcionalan i lijep dom.

Prosječna dimenzija invalidskih kolica je 70×120 cm, dok je za njihovo okretanje potreban prostor radijusa 150 cm. Visinu koju osoba u invalidskim kolicima maksimalno može doseći je 180 cm, dok je maksimalni doseg bočne širine 60 cm.
Radijus kretanja invalidskih kolica (PDF, 330 kB). Mjere čovjeka u kolicima (PDF, 195 kB).

Za svladavanje visinskih razlika do stana mogu se koristiti rampe, dizala i platforme. Rampa se koristi kao element pristupačnosti za svladavanje visinske razlike do 120 cm. Dopušteni nagib rampe je 5 %, dok je njena minimalna svjetla širina 120 cm u vanjskom prostoru i najmanje 90 cm u unutarnjem prostoru. Ako se stan nalazi na višim etažama pristup treba omogućiti dizalom najmanjih unutarnjih dimenzija 110×140 cm. Vrata dizala moraju biti svijetlog otvora minimum 90 cm, te se moraju otvarati prema vani ili biti posmična. Kada se visinska razlika ne rješava dizalom, tada se za svladavanje visine veće od 120 cm koriste podizne platforme. Nastupna ploha platforme je veličine 110×140 cm, a bočne strane moraju biti zatvorene do visine od 120 cm.

Svaka prostorija unutar stana mora imati slobodnu površinu kretanja 150×150 cm (krug radijusa 150 cm). Hodnici moraju biti minimalne širine 120 cm, bez istaka, konzola i sl. za nesmetano kretanje invalidskih kolica. Ulazna vrata u stan moraju biti minimalne širine svijetlog otvora 110 cm, dok preostala vrata minimum 80 cm.

Razmak između kuhinjskih elementa mora biti minimalno 150 cm kako bi se osiguralo okretanje invalidskih kolica i time korištenje kuhinje. Radna ploha se izvodi konzolno, s donjom plohom na visini 70 cm, a gornjom na najviše 85 cm i dubinom od 50 cm. Gornji viseći elementi kuhinje postavljaju se donjim rubom na visinu od 120 cm. Stol za blagovanje mora biti minimalne duljine 150 cm kako bi se osigurala površina od 90 cm za osobu u kolicima. U spavaćoj sobi ispred kreveta treba osigurati površinu radijusa 150 cm za nesmetano okretanje, dok ispred ormara i polica potreban je prostor širine 120 cm. Slika kuhinje u većoj dimenziji (PDF, 335 kB).

U kupaonici prostor za tuširanje mora biti izveden bez pregrade minimalne veličine 90×90 cm. Držač uz prostor za tuširanje postavlja se na visini od 75 cm. Unutar tuša postavlja se vodootporno preklopno sjedalo na visini 45-50 cm. WC-školjka mora biti na visini od 45-50 cm, a uz nju postavljena su dva držača duljine 90 cm na visini od 80-90 cm. Barem jedan držač mora biti preklopni i to onaj s pristupačne strane WC-školjke. Udaljenost prednjeg ruba WC-školjke do zida je minimum 65 cm. Umivaonik mora biti konzolno postavljen, najmanje širine 50 cm, na visini od 80 cm. Širina uporabnog prostora ispred WC-školjke i umivaonika je min. 90 cm. Ogledalo mora biti nagnuto, te postavljeno na visini od 100 cm.

Ovim člankom htjeli smo približiti svim čitateljima kako bi trebao biti isprojektiran stan osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, te im time omogućiti nesmetan pristup, kretanje, boravak i odmor u stanu na jednakoj razini kao i ostalim osobama.

Image
Ured arhitekta Križnjak

Autor: URED ARHITEKTA KRIŽNJAK

Potreban Vam je projekt kuće, zgrade ili hotela, želite adaptirati ili urediti Vaš dom ili poslovni prostor ili trebate legalizirati Vaš objekt, kompletno uređenje od projektiranja do nadzora povjerite UREDU ARHITEKTA KRIŽNJAK. Potrebne informacije saznajte putem dolje navedenih kontakata i linkova.

Kontakt:

Ured arhitekta Križnjak
Tel/fax: 01/ 61 85 611
Mob: 091/ 66 66 221
Kontakt osoba: Robert Križnjak, dipl.ing.arh.
Pošaljite e-mail
www.kriznjak.com
Facebook: Arhitektonski studio Križnjak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi