Tlocrti u punoj veličini (PDF, 345 kB).

Stan za moderan život

Stari građanski stan od 90 m2 nalazi se u zgradi iz 1910. godine u zagrebačkom donjogradskom bloku. Vlasnik stana je osoba vrlo aktivnog društvenog života i istančanog ukusa za koga je trebalo isprojektirati moderan i fleksibilan stan koji odgovara njegovom načinu života. U vremenskom periodu od tri mjeseca stan je doživio preobrazbu, iz derutnog u profinjen i elegantan stan za dinamičan i aktivan život modernog samca.

Osnovna koncepcija stana bila je povezati dva jednakovrijedna prostora koji su na različitim krajevima stana: kuhinju orijentiranu na unutrašnju, mirnu stranu bloka i dnevni boravak orijentiran na bučnu gradsku ulicu.

Kuhinja je zamišljena kao prostor drugog dnevnog boravka. Kuhinjski elementi uza zid dizajnirani su na način da imaju mogućnost zatvaranja, poput ugradbenih ormara, dok su elementi za pripremu hrane ugrađeni unutar parapetnog zida na koji je prislonjen stol za blagovanje. Ispod duge staklene stijene izvedena je klupa koja sakriva radijatore, te ujedno ima funkciju priručnog spremišta. Detaljima poput crno-bijele tapete duž cijelog zida, pažljivo birane rasvjete, te postavljanjem parketa u cijeloj prostoriji dobiven je željeni ambijent dnevnog boravka.

U najvećoj prostoriji stana izveden je zid s kliznim stijenama koje omogućuju transformaciju prostora iz jedne u dvije odvojene cjeline: dnevni boravak i radnu (po potrebi gostinjsku) sobu. Zid je obojan u sivu boju, na kojem je predviđeno postavljanje plazme. Slaganjem hrastovog parketa na riblju kost „bajcanog" u toplu smeđu boju, obnovljenom unutarnjom stolarijom, te zadržavanjem starog kamina kao dekorativnog elementa zadržan je trag starog građanskog stana. Dnevni boravak dodatno je oplemenjen rasvjetnim tijelima koja prostoru daju poseban vizualan efekt. Spušteni strop je odmaknut od zida za cca 20 cm, unutar kojeg je postavljena fluo cijev koja daje indirektno svjetlo i osvjetljava zid sa slikama. Prostorom dominira ovješeni kristalni luster bijele boje kao kontrast sivom zidu, dok su na bočnim zidovima postavljene zidne svjetiljke kvadratnog oblika.

Hodnik između dnevnog boravka i kuhinje nije samo prostor komunikacije, već postaje mjesto boravka koji se stapa sa susjednim prostorijama u jedinstvenu cjelinu. Notu šarma dobiva dugom klupom na jednom zidu i apstraktnim slikama na drugom.

Prostor kupaonice podijeljen je kliznim vratima u dva dijela čime se dobiva mogućnost zasebnog WC-a, a time i intimnost kupaonice. Sanitarna oprema je kvadratnog oblika. Umivaonik u WC-u je ovješen na zid, dimenzija 25/50 cm, dok je umivaonik u kupaonici dimenzija 40/70 cm postavljen na ploču od medijapana. Iznad ploče izvedeno je ogledalo do stropa, dok su u bočnom zidu izvedene niše s ugradbenom rasvjetom. Keramičke pločice su velikog formata, dimenzija 45/70 cm, ravno slagane s minimalnim fugama.

Spavaća soba je po želji vlasnika smještena na centralnoj poziciji stana što mu omogućuje miran i dug san s obzirom na njenu orijentaciju na mirno, unutarnje dvorište i minimalan prodor svjetla.

Kompletna adaptacija u koju spadaju građevinsko-obrtnički radovi (skidanje postojećih podova do drvenih grednika, kompletno novi pregradni zidovi i spušteni stropovi, novi razvod vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, izvedba novog centralnog etažnog grijanja, nove elektroinstalacije, nova vanjska stolarija, obnova unutarnje stolarije, izvedba kliznih stijena u dnevnom boravku i kupaonici, komplet sanitarija i keramičke pločice, hrastov parket i njegovo postavljanje, tapete i bojanje zidova) koštalo je cca 480 Eu/m2.

Dobrom suradnjom projektanta, investitora i izvođača, u kratkom vremenskom periodu postignuta je kvalitetna transformacija neprivlačnog starog stana u moderan prostor za ugodan život i česta druženja.

Fotogalerija (17)

Image
Ured arhitekta Križnjak

Autor: URED ARHITEKTA KRIŽNJAK

Potreban Vam je projekt kuće, zgrade ili hotela, želite adaptirati ili urediti Vaš dom ili poslovni prostor ili trebate legalizirati Vaš objekt, kompletno uređenje od projektiranja do nadzora povjerite UREDU ARHITEKTA KRIŽNJAK. Potrebne informacije saznajte putem dolje navedenih kontakata i linkova.

Kontakt:

Ured arhitekta Križnjak
Tel/fax: 01/ 61 85 611
Mob: 091/ 66 66 221
Kontakt osoba: Robert Križnjak, dipl.ing.arh.
Pošaljite e-mail
www.kriznjak.com
Facebook: Arhitektonski studio Križnjak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi