Tlocrti u punoj veličini (PDF, 222 kB).

Stan za mladog i uspješnog biznismena

Prostran stan u užem centru Zagreba, vlasništvo je mladog uspješnog biznismena s vrlo otmjenim ukusom. Stan je imao klasičnu dispoziciju tradicionalnog građanskog stana s hodnikom, tri velike sobe s pogledom na ulicu, te kuhinjom i djevojačkom sobom prema dvorišnoj strani. Prostor od 85 četvornih metara dvostrano je orijentiran u smjeru sjever – jug, s minimalno nosivih zidova što je omogućilo rušenje gotovo svih zidova unutar stana.

Zahtjevi investitora proizašli su iz njegovog životnog stila, koji traži veliki prostor za druženja i što manji spavaći trakt u kome minimalno boravi. Rušenjem svih pregradnih zidova stvoren je funkcionalan i maksimalno otvoren stan kojim dominira golem dnevni boravak spojen kuhinjom i blagovaonicom, dok je spavaća soba i kupaonica u drugom planu kako bi se stvorio osjećaj intimnosti. Dnevni trakt orijentiran je na južnu uličnu stranu što daje svjetlost i toplinu tokom čitavog dana, dok se spavači trakt nalazi na sjevernoj i mirnoj dvorišnoj strani.

Dnevni dio funkcionalno je podijeljen u tri zone: zonu za opuštanje i odmor, zonu TV-a, te zonu kuhanja i blagovanja. Podjela zona nije vršena na klasičan način zidovima, već zanimljivim elementima u prostoru. Između zone opuštanja i odmora i zone TV-a smješten je posebno dizajnirani element koji u svojem donjem dijelu ima funkciju police dok u gornjem velikog akvarija, koji dodatno estetski obogaćuje prostor. Zona TV-a, te kuhanja i blagovanja odijeljena je drvenom pregradom u koju ulaze klizne stijene. S kuhinjske strane sastavni dio pregrade čine drveni kubusi razbacani po plohi pregrade, koji se izvlače poput ladica i time zidu daju funkciju, a prostoru dinamičnost. U zoni TV-a na pregradu je ovješena velika plazma.

Obiteljskom ostavštinom vlasnik je naslijedio vrijedan antikni namještaj koji je želio smjestiti u svoj novi stan. Pri projektiranju to može biti ograničavajući faktor, no ujedno je izazov kako kvalitetno uklopiti antikno u suvremeno. Od vrijednog antiknog namještaja u prostor smo smjestili barokni ormar, dvije secesijske fotelje te veliki stol s osam stolica, dok je ostali namještaj izrazito moderan čime se dobiva željeni kontrast starog i novog.

Spavaći trakt je odijeljen, intimni dio stana kojeg čini kupaonica i velika spavaća soba s ugradbenim ormarom. U ulaznom djelu smješten je veliki garderobni ormar i WC za goste. Taj prostor odijeljen je od dnevnog boravka pjeskarenom staklenom stijenom, koja stvara dojam odvojenosti ta dva prostora.

Dašak starog građanskog stana sačuvan je kroz veliku visinu stropa sa zaobljenim uglovima, slaganjem parketa na riblju kost i obnovljenom starom stolarijom.

Tlocrti u punoj veličini (PDF, 222 kB).

Fotogalerija (22)

Image
Ured arhitekta Križnjak

Autor: URED ARHITEKTA KRIŽNJAK

Potreban Vam je projekt kuće, zgrade ili hotela, želite adaptirati ili urediti Vaš dom ili poslovni prostor ili trebate legalizirati Vaš objekt, kompletno uređenje od projektiranja do nadzora povjerite UREDU ARHITEKTA KRIŽNJAK. Potrebne informacije saznajte putem dolje navedenih kontakata i linkova.

Kontakt:

Ured arhitekta Križnjak
Tel/fax: 01/ 61 85 611
Mob: 091/ 66 66 221
Kontakt osoba: Robert Križnjak, dipl.ing.arh.
Pošaljite e-mail
www.kriznjak.com
Facebook: Arhitektonski studio Križnjak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi