Stan u poslovnoj zoni grada

Vlasnik stana, veličine 85 m2, bio je nezadovoljan postojećim rasporedom i ugrađenom opremom svog stana u novogradnji u Zagrebu te se obratio arhitektonskom uredu Križnjak kako bi mu tim stručnjaka svojim idejama i znanjem pomogao pri preuređenju svog novog stambenog prostora. S punim povjerenjem prepustio im je kompletno uređenje svog stana – od idejnog nacrta prostora i nadzora gradilišta do odabira namještaja i najsitnijih estetskih detalja interijera.

U stanu se nije išlo na drastične promjene tlocrta, već se pokušalo prema željama i potrebama investitora neke prostore učiniti funkcionalnim, te estetski transformirati stan u atraktivan prostor za život. U postojećem rasporedu dnevnog trakta, kuhinja je bila zatvorenog tipa bez prirodnog osvjetljenja (i mogućnosti prozračivanja), a prostor za blagovanje bio je odvojen zidom od dnevnog boravka. Osnovna koncepcija bila je dobiti jedinstveni i otvoreni prostor dnevne zone koju čine kuhinja, prostor za blagovanje, dnevni boravak i radni kutak. Uklanjanjem kuhinjskog zida, te djelomičnim uklanjanjem zida, odnosno stvaranjem otvora u postojećem zidu između blagovanja i dnevnog boravka, vizualno se povećao prostor dnevnog trakta, te se postigao ugođaj međusobnog prožimanja prostora za ugodan boravak i druženje. Sa strane dnevnog boravka na zid je ovješen LCD, dok na strani blagovanja oslonjen je stol za ručavanje. Centralnom pozicijom parapetnog zida postignuta je kružna veza između svih sadržaja dnevne zone i time ostvarena dinamika prostora.

Tlocrt u punoj veličini i pogled na zidove (PDF, 465 kB).

Kuhinja koja završava šankom dizajnirana je funkcionalno i moderno minimalistički, a izrađena je od bijelog medijapana. U nastavku šanka izvedene su niše u zidu koje služe za odlaganje butelja vina. Na kuhinjskom zidu umjesto klasičnih keramičkih pločica postavljeno je snježno bijelo staklo. Radni kutak (radni stol i polica za knjige) integriran je s dnevnim boravkom i prostorom za blagovanje, te sve zajedno čini otvorenu cjelinu. Polica za knjige u svom je donjem dijelu zatvorena kliznim vratima (predviđeno za stvari koje se žele sakriti od svakodnevnih pogleda), a gornji dio – otvoren s policama za knjige – nepravilnog je rastera, što daje dodatnu dinamiku prostora.

Iznad prostora kuhinje, blagovanja i radnog dijela izveden je spušteni strop s pravokutnim urezima u kojima je postavljena ugradbena rasvjeta. Dnevnom zonom prevladavaju smeđi i bež tonovi koji se odlično uklapaju s prevladavajućom ljubičastom bojom cijelog stana. Atraktivnost dnevne zone dodatno je naglašena postavljanjem ljubičaste prugaste tapete čitavom površinom zida. Za vrijeme lijepog vremena dnevni boravak se može proširiti na veliku terasu na kojoj je na podu postavljeno drvo, koje dodatno unosi toplinu i eleganciju.

Neke je prostore strana trebalo je napraviti još komfornijima, pa je tako svaka spavaća soba dobila dodatni ugradbeni ormar pomoću „z" zida. Iznimno zanimljivo rješenje namještaja u spavaćoj sobi je krevet, njegova obloga i noćni ormarići koji čine jedinstvenu cjelinu. Iznad kreveta izveden je gipskartonski zid u kojem je skrivena led rasvjeta, ispod zida postavljena je drvena obloga od bijelog medijapana koja ima ureze po kojima kližu pravokutne kutije – kubusi koje zamjenjuju klasične noćne ormariće. Njihovim pomicanjem dobivamo interesantnu i uvijek drukčiju strukturu zida. U sklopu spavaće sobe smještena je i walk in garderoba.

Kako bi se maksimalno dobilo na komforu prostora u potpunosti je porušena postojeća kupaonica. Umjesto klasične tuš kade (malih dimenzija), postavljena je nova, dimenzija 160×90 cm u nivou poda a iznad nje su postavljene dvije stropne ruže što omogućuje kupanje udvoje. Na podu kupaonice su tamne keramičke pločice u smeđem tonu, na zidu bijele pravokutne pločice velikog formata, a u tušu su ljubičaste bizzaca mozaik pločice čime se dosljedno prati ljubičasti kolorit cijelog stana.

Tlocrt u punoj veličini i pogled na zidove (PDF, 465 kB).

Fotogalerija (17)

Image
Ured arhitekta Križnjak

Autor: URED ARHITEKTA KRIŽNJAK

Potreban Vam je projekt kuće, zgrade ili hotela, želite adaptirati ili urediti Vaš dom ili poslovni prostor ili trebate legalizirati Vaš objekt, kompletno uređenje od projektiranja do nadzora povjerite UREDU ARHITEKTA KRIŽNJAK. Potrebne informacije saznajte putem dolje navedenih kontakata i linkova.

Kontakt:

Ured arhitekta Križnjak
Tel/fax: 01/ 61 85 611
Mob: 091/ 66 66 221
Kontakt osoba: Robert Križnjak, dipl.ing.arh.
Pošaljite e-mail
www.kriznjak.com
Facebook: Arhitektonski studio Križnjak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi