Tlocrt postojećeg stanja (PDF, 19 kB)
Tlocrt novog stanja (PDF, 109 kB)

Mladi par, nakon duljeg traženja, kupio je stan koji ima dobar tlocrtni raspored, organiziran u dvije etaže. Na donjoj etaži smješten je ulazni dio s gostinjskim wc-om, dok je gornja etaža stambena koja obuhvaća dnevni boravak, blagovanje, kuhinju, kupaonicu i tri sobe. Obzirom na dobar raspored, stan nije zahtijevao velike tlocrtne promjene, već su manjim zahvatima ostvarene želje vlasnika za maksimalno otvorenim prostorom.

Prostor kuhinje, blagovanja, dnevnog boravka, postojeće sobe, te dio hodnika rušenjem pregradnih zidova ujedinili smo u jedinstvenu cjelinu. Postavljanjem novih vrata, odvojili smo spavaći od dnevnog trakta i time sačuvali njegovu intimu. Kuhinja je otvorenog tipa, s središnjim otokom na kojem se nalazi staklokeramička ploča, iznad koje se iz stropa spušta napa kvadratičnog oblika. Kuhinja je izvedena od bijelog sjajnog medijapana, a na zidu umjesto keramičkih pločica postavljeno je mutno staklo.

Centralnim dijelom prostora prolazi dimnjak koji se morao zadržati i na adekvatan način uklopiti u dnevni boravak i blagovanje. Iz tog razloga dimnjak je obojan u crnu boju kao kontrast bijeloj kuhinji, a na njegovu bočnu stranu prislonjen je stol za blagovanje. Crna boja dimnjaka je specijalna boja koja ima mogućnost pisanja kredom po zidu i njezino jednostavno brisanje. Obzirom da vlasnici stana imaju mnogobrojne prijatelje i vode aktivan društveni život, taj detalj posebno će doći naknadno do izražaja kada prijatelji počnu ostavljati svoje poruke na zidu dimnjaka.

Dnevni boravak minimalistički uređen, je skladan i udoban, namijenjen opuštanju nakon iscrpljujućeg radnog dana ili ugodnom druženju s prijateljima. Boravkom dominira dugačak element-polica ovješen na zid, iznad kojeg je smještena plazma. Dnevni boravak je proširen na dio postojeće sobe gdje je smještena biblioteka i ležaljka Le Corbusiera za relaksaciju i opuštajuće trenutke u čitanju. Cijelom dužinom dnevnog boravka proteže se terasa s prekrasnim pogledom na centar grada. Za vrijeme toplih dana svakodnevne aktivnosti mijenjaju svoje mjesto događanja, te sele iz unutarnjeg u vanjski prostor. Pod terase obložen je tikovinom, klupa za sjedenje je obnovljena, a u betonsku teglu zasađeno je zelenilo koje dodatno oplemenjuje terasu, dok reflektor postavljen unutar samog zelenila, stvara poseban ugođaj noću.

U spavaćem traktu nije bilo većih promjena. Jedna soba je spavaća s bračnim krevetom i ugradbenim ormarom, te nasuprot kreveta kutkom za šminkanje. Na zidu iza kreveta postavljen je isprint s uzorkom pravilnih geometrijskih linija u crno-sivom tonu. Druga soba trenutno je predviđena kao radna s dva radna stola, a u budućnosti će se prenamijeniti u dječju. Kupaonica je izrazito velika. U postojećoj varijanti svi kupaonski elementi: umivaonik, wc školjka i bide bili su ovješeni na jedan zid čime su smanjene njihove uporabne dimenzije, a time i veličina umivaonika koja nije bila proporcionalna veličini kupaonice.

Iz tog razloga u novom rješenju duž cijelog zida izveden je element u koji je ugrađen umivaonik većih dimenzija. Iznad elementa, čitavom površinom zida proteže se veliko ogledalo do stropa. Wc školjka smještena je na bočni zid, na kojem je čitavom duljinom izveden plitki ugradbeni ormarić dovoljnih dimenzija za kozmetiku. Umjesto kade ugrađena je tuš kada dimenzija 140/75 cm s kliznim staklenim vratima. Perilica rublja iznad koje su police za deterdžente sakrivena je aluminijskim roloom u prostoru predviđenom za perilicu koji je zidom odvojen od tuš kade.

U ulaznom dijelu donje etaže postojala su troja vrata, na vrlo malom i skučenom prostoru, te je dolazilo do njihovog međusobnog preklapanja. Taj problem smo riješili na način da smo vrata između ulaznog prostora i stepenica ukinuli, a vrata wc-a zamijenili kliznim koja su obzirom da se radi o sanitarnom sklopu dobro brtvljena. U novom rješenju, postojeći ugradbeni ormar iz ulaznog prostora smo zamijenili novim, na novoj poziciji, u prostoru stepenica, a na mjestu starog smo predvidjeli ogledalo. Time smo dobili dojam prostranijeg ulaznog dijela, te ujedno novim ormarom sakrili postojeći bojler u prostoru stepenica.

Manjim građevinskim zahvatima, te pažljivim odabirom namještaja i detalja dobiven je minimalistički uređen i funkcionalan stan za par modernog načina života.


Tlocrt postojećeg stanja (PDF, 19 kB)
Tlocrt novog stanja (PDF, 109 kB)

Fotogalerija (12)

Image
Ured arhitekta Križnjak

Autor: URED ARHITEKTA KRIŽNJAK

Potreban Vam je projekt kuće, zgrade ili hotela, želite adaptirati ili urediti Vaš dom ili poslovni prostor ili trebate legalizirati Vaš objekt, kompletno uređenje od projektiranja do nadzora povjerite UREDU ARHITEKTA KRIŽNJAK. Potrebne informacije saznajte putem dolje navedenih kontakata i linkova.

Kontakt:

Ured arhitekta Križnjak
Tel/fax: 01/ 61 85 611
Mob: 091/ 66 66 221
Kontakt osoba: Robert Križnjak, dipl.ing.arh.
Pošaljite e-mail
www.kriznjak.com
Facebook: Arhitektonski studio Križnjak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi