Tročlana obitelj, vlasnici stana veličine 100m2 s prostranim dnevnim boravkom, kuhinjom i blagovaonom te tri spavaone naručili su projekt adaptacije svog novog stana. Iako sam stan nije bio u lošem stanju, vlasnici su htjeli atraktivniji i moderniji stan. Zgrada je u vrijeme adaptacije bila stara 6 godina.

Prostran i udoban centralni dio stana, odvojena spavaća zona koja omogućava intimno korištenje. Moderan i svijetao prostor s bazom namještaja i zidova u neutralnim bojama te boja ciklame koja se pojavljuje u detaljima glavne su karakteristike onoga što smo adaptacijom željeli postići.

Raspored prostorija uglavnom je ostao nepromijenjen, ali srušeni su pregradni zidovi između ulaznog prostora i centralnog dijela stana te između kuhinje i dnevnog boravka. Manja kupaona u stanu je proširena i promijenjena je pozicija ulaza u nju tako da se ona sada koristi iz hodnika, a ne iz jedne spavaone kako je bilo izvedeno ranije. Također, zid između hodnika i roditeljske spavaone srušen je, a sam ulaz u spavaonu pomaknut je više u hodnik što je rezultiralo većom spavaonom i kupaonom sada smještenom unutar roditeljskog "apartmana". Kupaone su potpuno adaptirane s tim da su postojeće sanitarije iz roditeljske kupaone preseljene u dječju. Podovi su ostali postojeći a saniranje podova nakon rušenja zidova izvedeno je izuzetno kvalitetno tako da se tragovi rušenja uopće ne vide. U stanu je posebna pažnja posvećena projektu rasvjete tako da je bilo dosta posla oko provođenje novih elektroinstalacija. Gotovo sav namještaj u stanu je nov, osim ormara u roditeljskoj spavaoni. Ovdje smo na postojeća tijela ormara stavili nova bijela vrata koja su izvedena od poda do stropa.

Od početka projektiranja do kompletnog opremanja namještajem prošlo je 5 mjeseci. Kompletnu adaptaciju, kao i projekt interijera izvodio je Studio Karas što je ipak ubrzalo cijeli proces. Kako je stan bio prazan s rušenjem i grubim radovima počelo se dok još nisu bili izdefinirani svi detalji u projektu tako da se faza projektiranja i faza izvede u nekom dijelu preklapala, što inače ne prakticiramo, ali kako u stanu nitko nije živio mogli smo si priuštiti i ovaj način.

Rasvjeta u centralnom dijelu stana organizirana je tako da se mogu paliti pojedine grupe rasvjetnih tijela što dozvoljava akcentiranje različitih elemenata u interijeru, a time i stvaranje različite atmosfere. Tako je u dnevnom boravku stropna rasvjeta postavljena uz zidove te male reflektorice bacaju snopove koji na zidovima stvaraju svijetle akcente. Uz trosjed postavljena je podna lampa za čitanje. Iznad blagovaonskog stola obavezna visilica, a kuhinja kvalitetno osvijetljena iz više izvora svjetlosti sa stropa.

Dva velika trosjeda proizvođača Desire u tamnosivoj boji te bijeli klub stolić kupljen u Ikei. Jednostavan ormarić za TV koji visi na zidu izradila je stolarija Studio sto-a. Podna lampa za čitanje uz trosjed Artemide, model Tolomeo. Boravak je dekoriran velikom fotografijom Saše Ćetković otisnutom na platnu te skulpturama Čuvari dodira kiparice Božice Dee Matasić.
Bijeli stol proizvođača Pedrali sa zaobljenim rubovima duž kraće strane stola. Ista forma pojavljuje se i na lusteru Oval proizvođača Moooi. Tapecirani udobni stolci s rukonaslonima proizvođača Vitra dizajnirali su braća Bouroullec.

Kuhinja jednostavnih linija. Obrada hrane događa se na centralnom dijelu, kuhinjskom poluotoku, a namirnice se odlažu u niz ormara smještenih duž zida. Ormari se protežu i u ulazni prostor što briše granicu između ove dvije zone stana. Kroz jedna od vrata ormara ulazi se u ostavu tako da ovaj ulaz ostaje skriveni neupadljiv. Radna ploča izrađena je od bijelog Coriana.

Kao i ostatak stana u spavaoni se pojavljuju intenzivniji neutralni tonovi te bijela. Na tamnom zidu fotografija Saše Ćetković. Ljubičasta posteljina kupljena je kako bi boje s fotografije došle do izražaja. Mekan tapecirani krevet kupljen je u Meblu. Zidne noćne lampe Artemide, model Tolomeo sa sjenilom u svijetlosivoj svili. Jednostavne noćne ormariće kao i nova vrata koja su postavljena na postojeće ormare izradio je stolar.

Kako će djevojčica rasti kupnjom jeftinijeg namještaja za opremanje dječje sobe ostavljena je mogućnost jednostavne prilagodbe i promjene koju zahtjeva određena dob. Posebna dekoracija je fototapeta proizvođača Eiffinger u ljubičastim tonovima koja prikazuje siluetu bajkovitog grada. Namještaj u sobi je bijel i nježan.

Iako roditeljska kupaonica nije velika, po mom mišljenju ona je najatraktivnija prostorija u stanu. Tuš kabina izvedena je u bijelom epoksidu s podom u oblutcima te kvalitetnom Tece kanalicom za odvod vode. Posebnost kupaone su i plitki ormarići izrađeni u furniru orah kojima je obložen cijeli jedan zid te posebno izvedena niša s posađenim živim cvijećem posebno osvijetljenim LED rasvjetom.

Fotogalerija (35)

Image
Interijeri Studio Karas by dizajnerica Tina Kurpez

Autor: Tina Kurpez, dizajnerica interijera
Studio Karas
www.studiokaras.hr

Dizajnerica Tina Kurpez iza sebe ima stotinjak realiziranih projekata stambenih i poslovnih interijera. Projekti Studia Karas prepoznatljivi su po pročišćenom funkcionalizmu, minimalističkom, ali ergonomičnom dizajnu te jakim vizualnim akcentima koji dinamiziraju prostor i daju mu specifičan karakter. Svaki pojedini projekt rezultat je individualnog pristupa i kreativne suradnje investitora i dizajnera.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi