Stan u Karlovcu površine 75 m2 nalazi se u zgradi iz kasnih 80 – ih godina. Zgrada je izrazito kvalitetne gradnje, što je svakako utjecalo na odluku pri kupnji stana koji je potrebno adaptirati. Vlasnici su se odlučili za starogradnju kako bi stan uredili prema svojim željama, a kako bi to uspješno realizirali angažirali su naš arhitektonski ured. Prije početka projektiranja novi vlasnici su nam objasnili svoje zamisli. Nisu imali posebnih zahtjeva, osim da stan bude funkcionalno i estetski riješen.

Postojeći tlocrt ima podjelu na dnevni i spavaći trakt, što je pozitivno u tlocrtnoj organizaciji stana. Dnevni trakt čini veliki ulazni hodnik, dnevni boravak, kuhinja sa blagovanjem odvojenim od boravka, izba i loggia, dok spavaći čine degažman, mali wc, kupaonica, dvije spavaće sobe i mala loggia. Mana postojeće tlocrtne organizacije, što se i vlasnicima nije svidjelo, je rješenje blagovanja u sklopu kuhinje. Iz tog razloga kuhinja i prostor blagovanja su izrazito mali i skučeni. Također jedna od mana postojećeg stanja je nepostojanje direktne veze između blagovanja i dnevnog boravka, pa se komunikacija odvijala kroz kuhinju i ulazni hodnik.

Predlažemo dva rješenja:

RJEŠENJE 1:

Tlocrti (PDF, 283 kB)

U rješenju 1 ostvarili smo kružnu vezu u sklopu dnevnog trakta, što je svakako dobro prilikom svakodnevne komunikacije. Površina ulaznog hodnika je smanjena u odnosu na postojeće stanje. Iza ulaznih vrata smješten je plitki element koji služi kao vješalica za kapute, ormar za cipele, te dio kao klupa za sjedenje prilikom oblačenja cipela. Ulazni hodnik je od dnevnog boravka i blagovanja odvojen kliznim staklenim vratima koja ulaze u gipskartonski zid. Staklena vrata su predviđena kako bi hodnik dobivao što više prirodnog osvjetljenja. Dnevni boravak i blagovanje su jedinstveni prostor, dok je kuhinja parapetnim zidom odvojena od boravka i blagovanja.

Takvim djelomičnim odvajanjem, kuhinja je postala dio boravka i blagovanja, a cijeli taj prostor ostavlja dojam većeg i prostranijeg. Stol za blagovanje smješten je bliže prozorima, loggi i prolazu u kuhinju. Cijelom duljinom zida smješten je element koji djelomično služi kao polica za knjige, a djelomično za smještaj audio video opreme. Kuhinja je linijska, na dijelu gdje je postojeći dimnjak smješten je šank za jelo, a u niši prostor za butelje. Veza kuhinje sa ulaznim prostorom ostvarena je preko manjeg degažmana, koji zamjenjuje izbu, a u ormaru su smješteni i od pogleda sakriveni bojler i perilica rublja. U spavaćem traktu nema većih promjena, osim što je wc postao dio kupaonice, kako bi se dobila veća i prostranija kupaonica.

RJEŠENJE 2:

Tlocrti (PDF, 283 kB)

U rješenju 2 kako bi dobili što veću izbu i kuhinju, nije bilo moguće ostvariti kružnu vezu dnevnog trakta. Prostor ulaza je kao i u rješenju 1, u odnosu na postojeće stanje, smanjen. U ovoj varijanti, na zidu iza vrata nepravilno su smješteni elementi koji daju dinamiku prostora, a funkcionalno imaju ulogu polica i ladica za ključeve, telefon i ostale sitnice. Dnevni boravak je od ulaznog prostora odvojen elementom koji je isprojektiran tako da u svom jednom dijelu služi kao vješalica za odlaganje kaputa, drugi dio kao ormar za cipele, a treći dio kao estetski element koji predstavlja zanimljiv detalj u prostoru. Kako ulazni prostor nismo htjeli skroz zatvoriti i odjeliti, isprojektiran je stakleni dio u kojem su smješteni ukrasni bambusi.

Element je atrakcija prostora, kako ulaza, tako i dnevnog boravka, a vizualna komunikacija između ulaza i dnevnog boravaka, otvara prostor i čini ga većim. Blagovanje je kao i u varijanti 1 smješteno uz prozor i bliže prolazu kuhinji. U ovoj varijanti kutna garnitura je orijentirana tako da kad osoba sjedi ima pogled na cijeli dnevni boravak, pogled kroz prozor i na loggiu, što je svakako prednost prilikom odabira pozicije grupe za sjedenje. Takvom pozicijom osoba dobiva osjećaj prostranosti dnevnog boravka i kontakta sa vanjskim prostorom. Plazma je smještena na zid prema kuhinji, a niša kod dimnjaka je iskorištena za staklene police.

Kuhinja je u obliku slova "U", što je vrlo praktično prilikom njenog korištenja. U sklopu ulaznog hodnika je izba, koja je dovoljno velika za smještaj perilice i sušilice rublja, bojlera i polica za deterdžente i ostale sitnice. U spavaćem traktu došlo je do manjih promjena. Kako bi se dobila bolja iskoristivost dječje sobe, vrata roditeljske i dječje sobe su pomaknuta, kako bi se iza vrata u dječjoj sobi dobio prostor za veliki ugradbeni ormar. Kupaonica i wc su ostali istih dimenzija, osim što je u kupaonici dodana wc školjka, a u malom wc- u umivaonik za ruke, te se iz tog razloga vrata otvaraju prema van.

Tlocrti (PDF, 283 kB)

Fotogalerija (7)

Image
Ured arhitekta Križnjak

Autor: URED ARHITEKTA KRIŽNJAK

Potreban Vam je projekt kuće, zgrade ili hotela, želite adaptirati ili urediti Vaš dom ili poslovni prostor ili trebate legalizirati Vaš objekt, kompletno uređenje od projektiranja do nadzora povjerite UREDU ARHITEKTA KRIŽNJAK. Potrebne informacije saznajte putem dolje navedenih kontakata i linkova.

Kontakt:

Ured arhitekta Križnjak
Tel/fax: 01/ 61 85 611
Mob: 091/ 66 66 221
Kontakt osoba: Robert Križnjak, dipl.ing.arh.
Pošaljite e-mail
www.kriznjak.com
Facebook: Arhitektonski studio Križnjak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi