Energetski učinkovit stambeni objekt danas predstavlja ne samo standard već i potrebu. Kako bi bio i kvalitetno izveden, potrebno mu je posvetiti pažnju u svim fazama izgradnje – od planiranja i projektiranja do izvedbe. Ključan element energetske učinkovitosti jest vanjska ovojnica, odnosno fasada.

Fasada je element koji je najizloženiji vanjskim utjecajima, ali je i najvidljiviji zbog čega mora imati visoku estetsku vrijednost. Osim toga, kvalitetno izvedenom toplinskom izolacijom smanjuju se troškovi grijanja zimi te hlađenja ljeti, što u konačnici dovodi do većeg očuvanja prirodnih resursa i okoliša, ali i do značajnih financijskih ušteda korisnika prostora.

Nanošenje armirajućeg sloja MAPETHERM ADHESIVE

Odluka o podizanju energetskog razreda

Kako bi život u obiteljskoj kući bio ugodniji i financijski održiviji, investitor je odlučio iskoristiti poticaje za energetsku obnovu obiteljskih kuća te podići energetski razred svoga doma. Kako bi to postigao, odlučio je zamijeniti vanjsku stolariju i obnoviti vanjsku ovojnicu kuće da bi iz razreda E i potrošnje energenata ≤ 320 kWh/(m2a) prešao u energetski razred B, s procijenjenom potrošnjom ≤ 80 kWh/(m2a).

Na prijedlog Odjela tehnike Mapei Croatia odabran je Mapetherm EPS, sustav s toplinskom izolacijom od ekspandiranog polistirena (EPS) u debljini od 15 cm, tlačne čvrstoće 100 kPa, sa završnom akrilnom dekorativnom žbukom QUARZOLITE TONACHINO.

Priprema QUARZOLITE-a TONACHINO, visokozaštitne, tankoslojne akrilne završne dekorativne žbuke zaribane strukture

Izvođenje toplinske izolacije

Radovi na izvođenju ETICS sustava započeli su u jesen 2021. godine lijepljenjem termoizolacijskih ploča. Za lijepljenje i armiranje korišten je jednokomponentni cementni mort MAPETHERM ADHESIVE. Po završetku polaganja termoizolacijskih ploča na ovojnicu kuće ploče su dodatno pričvršćene mehaničkim pričvrsnicama s čeličnim trnom MAPETHERM H1.

Potom je nanesen sloj morta MAPETHERM ADHESIVE debljine 2 mm u koji je utopljena alkalnootporna mreža od staklenih vlakana MAPETHERM NET. Nakon nekoliko dana nanesen je drugi sloj morta MAPETHERM ADHESIVE debljine 2 mm.

Obrada detalja

Završna dekorativna obrada

Nakon 20 dana, a 24 sata prije nanošenja završne dekorativne žbuke, na odgovarajuće pozicije nanesen je obojeni akrilni temeljni premaz QUARZOLITE BASE COAT u nijansi završne žbuke. QUARZOLITE BASE COAT ima dobra svojstva zapunjavanja i poboljšanja prionjivosti, sjajnog je izgleda, a može se koristiti za unutarnju i vanjsku primjenu.

Završno je nanesena zaštitna, tankoslojna akrilna dekorativna žbuka zaribane strukture QUARZOLITE TONACHINO, granulacije 2,0 mm, u svijetloj nijansi odabranoj prema želji investitora iz lepeze boja MasterCollection®.

Odabrana završna dekorativna žbuka ne samo da dodaje vrijednost objektu zbog svojeg izgleda već su dobra paropropusnost (V2) i visoka vodoodbojnost (W3), zbog koje se smanjuju ciklusi čišćenja jer je smanjena mogućnost nakupljanja nečistoće na površini, ono što Quarzolite sustav čini savršenim izborom za vanjsku toplinsku izolaciju objekata, bez obzira na to je li riječ o obiteljskim kućama, višestambenim ili, pak, industrijskim objektima.

Nanošenje dekorativne žbuke QUARZOLITE TONACHINO

Završni izgled obiteljske kuće

TEHNIČKI PODACI

  • Obiteljska kuća, Zagorska Sela
  • Investitor: privatni investitor
  • Vrijeme izvođenja radova: listopad – studeni 2021. godine
  • Izvođač fasaderskih radova: Keglević d.o.o., Požarkovec
  • Mapei koordinatori: Krešimir Dobranić, Ivan Mandir, bacc. ing. aedif.

PROIZVODI MAPEI

  • Izvođenje Mapetherm EPS sustava: Mapetherm Adhesive, Mapetherm H1, Mapetherm Net, Quarzolite Base Coat, Quarzolite Tonach

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi