Ova sauna s himalajskom soli sa svih je strana opremljena svjetlećim ciglicama bez fuga i držača koji narušavaju izgled. Kristali soli poznati su već 250 godina zahvaljujući svom učinku na tijelo i dušu. (Klafs)

Sol proživljava svoj ponovni uspon nakon što je dugo vremena bila jeftina prehrambena namirnica – himalajska sol danas je postala prestižni SPA artikl koji se naveliko koristi

Prema jednoj teoriji prije gotovo četiri milijuna godina, život je iz slanog mora došao na kopno. Ljudski organizam treba najmanje tri grama soli dnevno kako bi preživio – sol regulira količinu vode, odgovorna je za stanično dijeljenje, čini osnovu za funkcioniranje živčanog sustava i sudjeluje u kontrakciji mišića. Iako danas paketić soli košta nekoliko kuna, ne tako davno sol je bila vrlo dragocjena. U antičko doba su je zbog toga nazivali Bijelim Zlatom i koristila se kao moneta.

Dobar utjecaj na zdravlje također ju je učinio vrlo poznatom: koristila se kao lijek već kod egipatskih svećenika, a Hipokrat je u 4. stoljeću prije Krista pisao o zdravstvenim prednostima ovog minerala. Hildegrad von Bingen u srednjem je vijeku isticao pozitivne utjecaje slane vode kod problema sa zubima, a Paracelzus je u 17. stoljeću pisao o različitih primjenama i važnosti ispravnog doziranja.

Bijelo Zlato

No, što je zapravo sol? Riječ je o spoju natrija i klora i različitih minerala i elemenata u tragovima. Onaj tko misli da himalajska sol dolazi s Himalaja, taj se vara.


Ne mora se uvijek ići na odmor kako bi se riješilo stresa – kupanje uz dodatak mineralnih soli pomoći će pri opuštanju tijela.

Himalajska sol nema nikakve veze s brdovitim istoimenim dijelom u Aziji, jer u Himalajama nema izvora soli. Umjesto toga ova se sol dobavlja iz 250 km udaljenog Pakistana gdje se kopa u obliku kamena roze boje uzrokovane željeznim oksidom, a sastoji se 90 posto od natrij klorida i 10 posto od ostalih minerala kao što je npr. gips.


Corso sauna odlikuje se velikim zidom od solne opeke. S obzirom da su one prirodni proizvod, boje ne mogu biti nikako ujednačene, ali baš zbog toga mješavina bijele, svijetlo narančaste i boje marelice, doprinosi ugodnom opuštajućem ambijentu.

Svemogući lijek

Kao univerzalni lijek, smatra se kako ovaj kristal može ublažiti doslovno sve tegobe. U kućnoj apoteci otopina soli koristi se kod infekcija dišnih putova i problema s usnom šupljinom i zubima. Inhalacija pomaže kod astme bronhitisa. Utrljavanje soli pomaže kod akni, nečiste kože, ekcema i uboda insekta s obzirom na svoj antibakterijski i protuupalni učinak zbog udjela kalija.

Otopina soli koristi se kao kura kod iscrpljenosti, stresa, kožnih bolesti, alergija, oboljenja lokomotornog aparata, probavnih problema, metaboličkih smetnji, bubrežnih oboljenja, bolesti mokraćnog sustava, problema s cirkulacijom i srcem, izloženosti teškim metalima, nervoze, slabe koncentracije i nesanice. Relativno novi trend su i plutajuće komore (tzv. floating) iza čega se krije kupanje u koncentriranoj otopini soli koja drži tijelo na površini što je osobito korisno kod svih mišićnih problema i napetosti uzrokovanih stresnim načinom života.


Sol na sceni: topla soba s kristalima različitog oblika koji se upotrebljavaju kod zida s pozadinskim osvjetljenjem, kod izrade bunara i za proizvodnju solne maglice.


Zahvaljujući prirodnom zidu od soli kao i solnoj maglici stvara se mikroklima čiju atmosferu upotpunjuje svjetlosna terapija i zvjezdano nebo.


Izotonski tuš razvija hladnu maglicu punu soli koja se direktno spušta sa stropa saune na kožu. Osim toga, ova magla može se tijekom sauniranja direktno inhalirati. (Bemberg)


Negativni ioni su ključ jasnog i čistog zraka koji je oslobođen štetnih mikroorganizama. SeaClimate stropni ionizator osigurava udoban i čist zrak.

Sol u sauni

Posebne solne saune opremljene su jednim ili s više zidova od soli koji u međuvremenu zahvaljujući pozadinskom osvjetljenju i i raznolikosti boja, optički izgledaju vrlo privlačno. Osim toga ovakav način vrlo je privlačan zbog svojih toplih boja te pridonosi jako povoljnoj mikroklimi unutar prostora što treba podići raspoloženje i tjelesnu kondiciju.

Poneki proizvođači sauna nude ugradnju ultrazvučne naprave za stvaranje solne maglice kako bi pozitivne učinke solne saune dodatno pojačali. Stabilne konstrukcije zidova od soli uz pojedinačne cigle od soli ručne su izrade, bez daljnjih poveznih tvari ili optički smetajućih držača.

Ionizirajući zrak

Kao što je već spomenuto, u saunama, solnim jamama i prostorima za opuštanje, često se postavljaju ultrazvučne naprave koje stvaraju finu maglicu soli i raspršuju je po cijelom prostoru. Generatori soli također se mogu upotrebljavati. Oni kidaju sol na najmanje dijelove koje onda upuhuju u zrak. Fini mikrokristali dolaze na taj način u bronhije i tamo iskazuju svoj pozitivan I dezinfekcijski učinak. Negativni ioni u raku kreću se kroz prostor. Kada dođu na kožu, imaju učinak masaže jer povećavaju cirkulaciju krvi. Na taj način stimulira se metabolizam.

Izvor: magazin Bazeni i saune br. 16

Sadržaj broja:

1. Azija u Alpama – reportaža wllness&spa
2. Stilski s kućom – vanjski bazen
3. Bogatstvo kamena – vanjski bazen
4. Savršena panorama – kuća s terasom i bazenom
5. Jasno poput planinskog potoka – renoviranje bazena od keramičkih pločica u bazen od nehrđajućeg čelika
6. Opuštanje u spareu – unutarnji bazen klasičnog ambijenta sa inovativnom tehnikom
7. Vodene atrakcije – mjehurići, virovi, slapovi na bazenu
8. Automatizacija – priprema bazenske vode
9. Priprema vode u hidromasažnom bazenu
10. Bazenski rubnjaci
11. Atraktivna zaštita – bazenski prekrivači
12. Saune i saunske peći

PRETPLATA I STARI BROJEVI:
Za informacije o pretplati i povoljnoj kupnji starih, ali uvijek s idejama aktualnih brojeva naših izdanja kontaktirajte nas putem niže navedenih podataka ili kontakt obrasca.

PONOVO TRI d.o.o.
PONOVO TRI d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi