Zlatni puzavac

Uvjeti slabijeg osvjetljenja i tamni prostori mogu biti izazov za sobno bilje. Prozori na sjevernoj strani, kutevi i police su idealna mjesta za biljke kojima odgovara indirektno svjetlo. Sobno bilje koje se može prilagoditi takvim uvjetima unijet će šarenilo i zelenilo čime će uljepšati svaki dom ili ured.

Božićni kaktus (Schlumbergera bridgessii)


Božićni kaktus

Krasnih ružičastih, bijelih ili crvenih cvjetova, božićni kaktus je vrlo jednostavan za uzgoj. Kako bi procvao. dnevno zahtjeva 12 sati tame, što se u većini slučajeva, događa baš u vrijeme zimskih mjeseci.

Afrička ljubičica (Saintpaulia ionantha)


Afrička ljubičica

Pomalo već staromodna biljka, zbog svojeg velikog broja varijeteta ponovno zadobiva popularnost. Najbolje cvatu ako su pomalo „zapuštene", te im je dovoljna vrlo mala količina svjetlosti.

Aglaonema (Aglaonema commutatum)


Aglaonema

Veliki ovalni listovi, najčešće se mogu vidjeti primjerci s izuzetnim krem-bijelim ili srebrnim bojama isprepleteni s raznim nijansama zelene boje. Sporog je rasta, ali dugovječna uz pravilnu njegu. Odgovara joj toplo mjesto sa slabijom svjetlosti. Listove joj treba često prskati vodom.

Peperomija (Peperomia obtusifolia)


Peperomija

Velikog broja varijeteta, odlično se uklapa u uzgoju s drugim sobnim biljkama. Posebno lijepo izgleda u visećim košarama. Jednostavnog uzgoja, peperomije vole sjenu uz redovito zalijevanje.

Zlatni puzavac (Epipremnum aureum)

Odličan je za početnike jer je vrlo jednostavan za uzgoj. Listovi su srcolikog oblika prošarani žutim ili bijelim uzorcima. Za svoj rast zahtjeva potporu, ali može rasti i u visećim košarama. Najbolje uspijeva na slabije osvjetljenim mjestima. Može tolerirati suhi supstrat u posudi.

Šareni kroton (Codiaeum variegatum)


Šareni kroton

Tropsko sobno cvijeće koje podnosi tamu, dolazi u velikom broju boja i oblika listova. Listovi mogu biti dugački, kratki, tanki, debeli u raznim kombinacijama. Boje variraju od zelene, žute, crvene, narančaste, krem, ružičaste i crne, koje se također mogu pojaviti u različitim kombinacijama. Ne voli česta seljenja, preferira prskanje vodom jednom dnevno.

Spatifilum (Spathiphyllum wallisii)


Spatifilum

Elegantnog izgleda, spatifilum je vrlo popularan za mnoge domove i urede. Svojim osebujnim rastom oživljava svaki prostor, ali i sudjeluje u pročišćenju zraka od štetnih plinova. Supstrat treba zaliti tek kada je pod dodirom suh.

Guzmanija (Guzmania minor)

Porijeklom iz Južne Amerike, ova ljepotica će se dobro snaći u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Njezine brakteje (pricvjetni listovi) dati će živost rozim, crvenim, žutim ili ljubičastim bojama. Guzmaniju treba zalijevati pri bazi listova tek kada je supstrat potpuno suh.

Izvor slika: https://pixabay.com/

Autor: M.R.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi