Smisao uređenja okućnice i dvorišta

Uređeni vrt, dvorište ili okućnica jest prostor koji se fizički nastavlja na unutarnji čovjekov životni prostor. No, za razliku od prostora objekata u kojima živimo, vrt je biološki živ i fizički dinamičan, te ga je zbog njegove prirode lakše kreirati i relativno lako korigirati. Mnogi samostalno poduzimaju djelomičnu ili potpunu kreaciju i korekciju svoje okućnice.

Rezultat je uvijek dinamičan i ne postoji točka u kojoj možemo reći da je uređeni prostor konačno gotov. Uslijed starenja i čovjekove prirodne potrebe za promjenom, vrt je stalno podložan razvoju i različitim korekcijama. Svojim položajem i ulogom, prostor vrta se izravno nastavlja na interijer u kojem stanujemo, ali je svojim biološkim i građevnim karakteristikama izravno povezan sa životom korisnika, što smatram osnovnim smislom uređenja okućnice.

Ideje za uređenje vrta

Prilikom stvaranja ideje za uređenje vrta, bitno je intuitivno doživjeti konkretan prostor, mentalno se pozicionirati u središte i promatrati ga iznutra, pritom dobro poznavajući sadržaj i elemente forme. Cilj uređenja vrta je postizanje sklada individualnih cjelina i uspostavljanje njihove međusobne ravnoteže. Sklad postižemo razumijevanjem tri elementa, koja u praktičnom smislu ne pripadaju istom području: Smisao uporabe, način izvedbe i estetske elemente kompozicije.

Autor: Mirko Stijaković

ČISTIMIR d.o.o.
Prodaja na području cijele Hrvatske, BIH, Srbije i EU s rokom isporuke od 5 do 10 dana.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi