Iskustva kupaca sa izolacijom od 1 cm koja zamjenjuje 24 cm mineralne vune

SkyTech je napredni izolacijski sistem francuskog proizvođača Winco Tech. Radi se o negorivoj reflektirajućoj izolaciji koja se primjenjuje kao toplinska izolacija sa unutrašnje strane na zidovima, stropovima i u podrumima te sa vanjske strane kod izoliranja krovišta sa vanjske i unutrašnje strane, te kod ventiliranih fasada za sve vrste građevina.

O iskustvu u njegovoj upotrebi pri sanaciji potkrovlja u obiteljskoj kući razgovarali smo sa nekoliko investitora koji su iznimno zadovoljni skyTech sistemom te su dobili potvrdu kvalitete proizvoda i u praksi kroz uštede u zagrijavanju i hlađenju prostora te ugodnu mikroklimu koja je postignuta u prostoru.

PRIMJER 1. SANACIJA POTKROVLJA

Investitor: Nevenka Vuković Varga, dipl.ing.arh. i energetski certifikator

Sanacija krovišta radila se na kući u nizu koja je dilatirana od susjednih kuća. Razvedeni krov ima relativno veliku tlocrtnu površinu, a čitavo se potkrovlje koristi kao stambeni i poslovni prostor. S obzirom da je postojeći betonski crijep nakon 20 godina dotrajao, a krovni prozori kvalitetom i karakteristikama više ne zadovoljavaju današnje zahtjeve, investitorica se odlučila, ne samo na promjenu pokrova nego energetska poboljšanja koja su moguća bez većih građevinskih radova.

Radove je trebalo planirati tako da se maksimalno izvode izvana u što kraćem roku. Za detekciju toplinskih mostova i stanja postojeće toplinske izolacije izvršeno je termografsko snimanje IC kamerom što je samo potvrdilo zapažanja o nedostacima koji su postajali sve naglašeniji tijekom godina. Energetskom sanacijom željelo se smanjiti toplinske gubitke odnosno potrošnju energije za grijanje i hlađenje, osigurati ugodniji boravak ljeti i zimi poštujući kompleksne fizikalno-građevinske zahtjeve koje ovakve konstrukcije imaju. Naravno da improvizacija i površna izvedba mogu često izazvati nove probleme – to si investitor nije htio dozvoliti.

Razgovarali smo sa gđom. Vuković Varga točno godinu dana od sanacije krovišta (ljeto 2012) skyTech folijom sa vanjske strane krova o uštedama koje ostvaruje kod grijanja i hlađenja i općem dojmu stanovanja u saniranom potkrovlju.

"Nakon izvedbe dodatne izolacije potkrovlja Sky-Tech folijom prošlo je skoro godinu dana i zadovoljni smo kako funkcionira. Usporedbom računa za potrošeni plin (svedeno na istu cijenu) računi su skoro 50% manji. To nam puno znači, jer kod nas sezona grijanja traje gotovo 6 mjeseci. Sada, ljeti, osjeća se daleko manje zagrijavanje unutarnjeg prostora pa se hlađenje uključuje vrlo kratko u izuzetno vrućim danima, kada su i noći više dana tople. Moram napomenuti da je Sky-tech folija ugrađena kao dodatna izolacija s vanjske strane prilikom zamjene crijepa uz već postojeću izolaciju od kamene vune debljine 10-15 cm."

Nevenka Vuković Varga, dipl.ing.arh., Čakovec. Nakon sanacije objekta ponovljena je termografska snimka krovišta i rezultati su puno bolji nego prije sanacije.

PRIMJER 2. OBITELJSKI OBJEKT U MARKUŠEVCU (NOVOGRADNJA)

Investitori: Marjana (d.i.a.) i Davor Nehr

Objekt je individualna stambena građevina na kojem se odvijala izolacija potkrovlja sa unutarnje strane krovišta (na unutarnju stranu rogova). Krovište je izvana podaskano, na dasci je folija, duplo letvanje i crijep. Folija se postavljala na unutrašnju stranu rogova, preklapala i ljepila aluminijskom samoljepljivom skyTech trakom (reflex-bond). Na foliju se slagala konstrukcija od pocinčanih profila na koje su postavljene gipskartonske ploče.

1. Zašto ste se odlučili za Skytech foliju?
Za skyTech sam slučajno saznala preko poznanika koji je također htio urediti svoje potkrovlje, a nije se mogao odlučiti za termoizolaciju, kao ni mi jer godinama projektiram i uređujem potkrovlja, ali nisam bila zadovoljna sa rezultatima, što se tiče toplinske izolacije. Pošto je napokon došao red i na uređenje potkrovlja na našoj novoj kući, odlučila sam se za skyTech iako sam bila skeptična, ali su me uvjerili ljudi koji su također skyTech stavili na svoje krovište – i bili su u pravu. Do tad nisam nigdje u svojim projektima stavljala skyTech, ali sad i ja svima to preporučujem i stavljam u troškovnike.

2. Koje su prema Vašem mišljenju i iskustvu najveće prednosti Skytech folije?
Najveće prednosti Skytecha su da zadržava toplinu prostora i samim tim ostvaruje se ušteda energije prilikom grijanja i hlađenja prostora.

3. Što očekujete u smislu komfora i uštede energije od Skytech folije?
Od skyTecha očekujem dugotrajno djelovanje i još veću uštedu u grijanju i hlađenju prostora, pošto su cijene energenata svakim danom sve više i više.

POLO-COMMERCE d.o.o.
POLO-COMMERCE d.o.o.
Internet adresa

Dostupnost na području cijele Hrvatske, Austrije, BiH, Italije, Kosova, Slovenije i Srbije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi