Planirate li na zidove stavljati nove tapete najprije bi trebali ukloniti stare jer ako su mjestimice oštećene ili napuhnute to će se vjerojatno vidjeti kroz nove. To trebate učiniti veoma oprezno. Najprije omekšajte tapete toplom vodom koristeći spužvu ili četku, a zatim razmočenu tapetu ostružite lopaticom dok je vlažna. Lagano stružite kako ne bi oštetili zid i odlomili komadiće žbuke. Nastojite da držite lopaticu tako da bude položena što više jer tako također sprječavate izbijanje komadića žbuke. Kod debljih tapeta ponekad je potrebno duplo omekšavanje. Takav proces skidanja tapeta možete ubrzati ako u vodu stavite sredstvo za pranje.

Omekšavanje nije preporučljivo kod skidanja perivih tapeta ili onih koje se mogu obojiti jer su vodootporne. Kod takvih tapeta s lopaticom ili žičanom četkom prođite preko površine kako bi je oštetili jer će tako kroz nju proći voda koja će otopiti staro ljepilo.

Tapete koje su samoljepljive možete skinuti povlačenjem, dok dobro zalijepljene perive tapete treba skidati aparatom na paru. Koristite li gotova sredstva za skidanje tapeta svakako se držite uputa. Kod skidanja vinilnih tapeta potrebno je povlačenje, odnosno noktom ili nožem podignite donji kut tapete i zatim povucite sa zida čitavu stazu tapete. Vucite je prema gore jer ćete u suprotnom oštetiti poleđinu. Nakon što uklonite vinilne tapete primijetit ćete da je na zidu ostao tanki nosivi sloj. Na njega možete staviti novu oblogu ili ako je previše oštećen maknite ga. Nakon što skinete stare tapete vaši zidovi bit će spremni za nove ideje i pothvate.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi