MTO d.o.o.
Moderne Tehnike Odvodnje

Tvrtka MTO d.o.o., osnovana 2004. godine, uvoznik je i distributer proizvodnog programa renomiranih europskih proizvođača HL Hutterer & Lechner GmbH, Italprofili srl, ATT Sp.z.o.o. i Kessel AG. Tvrtka od samog početka poslovanja surađuje sa vodećim projektantskim uredima te sa velikim brojem građevinskih i instalatersko-izolaterskih poduzeća na izgradnji reprezentativnih objekata. Naše dugogodišnje iskustvo, znanje te proizvodi iznimne kvalitete jamstvo su u izvedbi sustava odvodnje po najvišim standardima. Tim naših stručnih savjetnika će Vam vrlo rado pomoći i savjetovati Vas u odabiru optimalnih komponenti sustava odvodnje.

Kontaktirajte nas na telefone g. Vjeko Zlački; 098/ 35 26 66; g. Krešimir Bogadi; 099/ 31 46 587 i dogovorite stručnu prezentaciju u našem izložbenom prostoru na adresi Selska 90b u Zagrebu.

U nastavku Vam predstavljamo dio proizvodnog programa renomirane austrijske tvrtke HL Hutterer & Lechner GmbH:

HL® Sistemska rješenja za tuš u ravnini poda

Osnovne informacije za projektiranje i izvođenje

Tuš u ravnini poda vrlo su popularni kod investitora i krajnih korisnika. Prednosti su očigledne: Optički i stvarno veći prostor tuša kao i prostorije, mogućnost individualnog oblikovanja tuš prostora sa različtim odvodnim sistemima. Ispostavilo se da je u gradnji razlika između teorije i prakse veća u praksi nego u teoriji. Zbog nedovoljnog savjetovanja investitora, ali i zbog neorganizacije zanatskih radova, znači zidara, instalatera, keramičara, često krajni rezultat radova donosi razočaranje i nezadovoljstvo krajnjem korisniku. Kako bismo se tome suprotstavili, u nastavku želimo naglasiti neke važne točke o kojima se treba posebno voditi računa kod projektiranja i izvođenja:

Korisna visina podne konstrukcije

Kod sanacije se instalater često susreće sa niskim podnim konstukcijama za koje su neophodna niska odvodna riješenja. Također treba uzeti u obzir da kod tuša u ravnini poda pad na pločicama mora iznositi minimalno 2% kako bi otjecanje vode sa tih prostora bilo učinkovito i pouzdano!

Odvodni učinak

Protok armature mora biti usklađen sa odvodnim učinkom odvoda (protok armature + 20% = minimalni protok odvoda). Protok podnih slivnika u skladu sa EN 1253-2 ispituje se sa vodenim stupcem od 20mm iznad uljevne rešetke.

Hidroizolacija

Popločani tuševi su među najopterećenijim prostorima od vlage (po ÖNORM B 2207 stupanj opterećenja W4). Cementne fuge između pločica nisu trajno vodonepropusne, iz tog razloga neophodno je hidroizolirati površinu ispod pločica odnosno ljepila za pločice, takozvana alternativna hidroizolacija. Neuralgična mjesta prilikom izoliranja su prelazi između slivnika i hidroizolacije koja se nanosi najčešće u tekućem stanju na cementnu košuljicu. Kvalitetni proizvodi opremljeni su sa odgovarajućim prihvatima izolacije. HL odvodna riješenja također omogućuju otjecanje vode ispod pločica u slivnik.

Kontaktirajte nas na telefone g. Vjeko Zlački; 098/ 35 26 66; g. Krešimir Bogadi; 099/ 31 46 587 i dogovorite stručnu prezentaciju u našem izložbenom prostoru na adresi Selska 90b u Zagrebu.

Izbor sistema odvodnje:

Točkasta odvodnja Linijska odvodnja

Prednosti točkaste odvodnje:

Nepostojanje klina na prijelazu mokre i suhe podne površine rezultirajući padom, koji nastaje kod linijske odvodnje. Mala površina slivnika omogućava lako i jednostavno čišćenje i održavanje. Kombinacija točkaste odvodnje sa malim dimenzijama pločica i diagonalno postavljanje moze se idealno uklopiti. Pozicija slivnika se može individualno izabrati i prilagoditi pločicama.

Prednosti linijske odvodnje:

Jednostavno izvođenje pada zbog naklona samo u jednom pravcu. Korištenje velikih formata pločica idelno je za postavljanje takvih površina. Preporučujemo pozicioniranje tuš-kanalice uz zid ili blizu zida kako kanalica ne bi bila u prostoru stajanja prilikom tuširanja. Osim toga tako spriječavamo preljevanje vode u suhi dio kupaonice.

Sifoniranje

Sukladno EN 12056-2 mokri zatvarači neugodnih mirisa (sifoni) unutar objekta moraju imati minimalni vodeni stupac od 5cm, kako bi se spriječilo brzo isparavanje vode u sifonu i kompenziralo eventulano nastajanje potlaka i pretlaka u cijevima. Ugradnja niskog slivnika zbog male visine konstukcije često ide na štetu visine vodenog stupca. U tom slučaju slivnici moraju biti opremljeni sa dodatnom mehaničkom blokadom mirisa. HL nudi za te slučajeve provjereni i funkcionalno pouzdani PRIMUS suhi sifon, koji blokira miris i bez vode u sifonu.

Plovak u obliku zvona je dio klasičnog sifona, nestane li vode u sifonu plovak se spusti na odvodni otvor i tako zatvori prolaz ka kanalizaciji. Za učinkovito otjecanje vode potrebno je osigurati dozračivanje u odvodnim cijevima. Ukoliko postoje odvodna mjesta udaljena više od 4m od vertikale potrebno je po EN 12056-2 dozračivanje odvodne instalacije. Najekonomičnije rješenje u tim slučajevima je ugradnja dozračnog ventila (ventilacijske glave) na primjer HL905.

Koordinacija radova

Kod ugradnje tuša u ravnini poda obično su 3 različita "majstora" umješana: instalater, zidar i keramičar. Greške prilikom ugradnje koje čine krajnjeg kupca ili korisnika nezadovoljnim mogu se unaprijed spriječiti kroz komunikaciju i koordinaciju umješanih majstora. Zato se preporučuje instalacija odgovorne institucije sa zadatkom kordinacije i nadzorom radova.

Dizajn

Ovisno o boji, veličini i načinu postavljanja pločica HL nudi razne vidljive elemente odgovarajući svakom ukusu. Zbog toga što su naknadne izmjene načelno moguće, potrebno je krajnjeg kupca ili korisnika o mogućnostima vidljivih dijelova na vrijeme informirati.

Kontaktirajte nas na telefone g. Vjeko Zlački; 098/ 35 26 66; g. Krešimir Bogadi; 099/ 31 46 587 i dogovorite stručnu prezentaciju u našem izložbenom prostoru na adresi Selska 90b u Zagrebu.

MTO d.o.o.
MTO d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost asortimana na području cijele Hrvatske.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi