Čista voda jedna je od najvažnijih roba, ali je i vrlo osjetljiva. Možemo ju zagaditi samo jednom kapi goriva, stoga je važno učiniti sve da to spriječimo. Postoji zakonodavstvo koje propisuje da se sva otpadna ulja, masti, maziva i tekućine koje imaju nižu specifičnu težinu od vode moraju odvojiti od ostalih tvari – takvo odvajanje moguće je pomoću separatora ulja.

Kao što je navedeno, separator ulja služi za odvajanje kišnice od lakih tekućina u obliku goriva i ulja, koje predstavljaju opasnost od onečišćenja podzemnih voda, posebno u blizini nekih mehaničkih i vulkanizerskih radionica, autopraonica, ugostiteljskih objekata, parkirališta, itd.

Njegov rad je izuzetno jednostavan. Djeluje po principu gravitacije. Ulje, benzin, maziva, lož ulje i slične mješavine imaju manju specifičnu težinu od vode. I to je ono što hvatači ulja i masti iskorištavaju u svom radu tako da smanjuju brzinu i protok oborinske ili oborinske vode, a čestice tih lakih tekućina se odvajaju i izbijaju na površinu. Ovako pročišćena voda zatim istječe kroz ispust u sustav odvodnje, štiteći podzemne vode od mogućih onečišćenja.

Vrste

Na tržištu postoje tri vrste separatora ulja, a to su gravitacijski, koalescentni i koalescentni s premosnicom (by-pass). Gravitacijski, pogodni su za odvod lakih tekućina, također i na transportnim površinama. Koalescentni rade na sličan način kao i gravitacijski. Njihova je posebnost što odvajaju male molekule ugljikovodika iz otpadne vode.

U međuvremenu, koalescentni separatori ulja s obilaznicom koriste se na velikim cestovnim površinama s gustim, pokretnim ili mirujućim prometom. Tako ih se može naći na cestama, autocestama, u garažama i na parkiralištima. Odabir odgovarajućeg uljnog lovca za radionicu predlaže projektant, koji također određuje potrebnu veličinu.

Separatori ulja se dijele na separatore s koalescentnim filtrom i bez koalescentnog filtra. Ako je potreban viši stupanj čišćenja, separator ulja s koalescentnim filtrom je pravi izbor. Izbor veličine temelji se na proračunskom protoku otpadne vode i vrsti namjene otvrdnute površine s koje se otpadna voda slijeva u sifon.

Separatori ulja s by-passom su pravi izbor za velike protoke, ali nisu prikladni za obradu otpadnih voda iz obrta, industrijskih procesa, benzinskih postaja itd. Također nisu dobar izbor u područjima očuvanja vode.

Održavanje

Kao i svi uređaji, separator ulja također treba redovito održavati i čistiti. Održavanje uključuje redoviti pregled razine mulja i gustoće ulja, što se može provjeriti mjernom šipkom. Kada se vrijednosti prekorače, sadržaj se prazni. Potrebno je voditi računa o redovitom čišćenju i pražnjenju jer je njihova čistoća predmet ekološke inspekcije. U slučaju neadekvatne čistoće, objekt se može privremeno zatvoriti ili čak zabraniti rad. Kako biste to izbjegli, preporučujemo povremeno čišćenje.

Hvatači ulja i masti AQUAoil slovenski su visokokvalitetni proizvodi, izrađeni i dimenzionirani prema normi EN 858-1, EN 1825. Ispitani su najsuvremenijim metodama ispitivanja i imaju malu težinu, a također su jednostavni za transportirati i montirati. Vijek trajanja materijala je 50 godina, montiran i održavan prema uputama proizvođača. Izrađeni su od polietilena, ekološki prihvatljivi i pogodni za recikliranje.

VODOPLAST PROMET d.o.o.
VODOPLAST PROMET d.o.o.
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi