Kupili ste nekoliko brusnih kamena i niste sigurni kako dalje ili biste voljeli čuti dodatne savjete? Bez brige, proces brušenja oštrice dlijeta i blanja nije uopće kompliciran. Donosimo osnovne korake s kojima ćete uspješno savladati tehnike brušenja.

*Prateći upute proizvođača navlažite kamen
  • Dršku dlijeta držite tako da oštrica bude okrenuta prema dolje, a kažiprst prema vrhu dlijeta
  • Na oštricu koja je blizu vrha položite dva do tri prsta druge ruke
  • Oštricu stavite na kamen (srednji ili grublji – ovisi o tuposti oštrice) pod malenim šiljastim kutem kako bi početak zakošenja dodirivao kamen, no ne i vrh
  • Pažljivo namjestite oštricu tako da vrh dotiče kamen. Tu je bitno da osjetite kako cijelo zakošenje sjedi na kameni jer to održava kut zakošenja
  • Nastojite održavati taj kut pažljivo pomičući oštricu oko kamena. Ključno je da vaš rad bude ujednačen na čitavoj površini kamena kako nakon nekog vremena na jednoj strani ne bi stvorili udubljenje
  • Trebate raditi sve dok dlijeto ne postane oštro i tek tada morate prijeći na sitniju gradiranost
  • Trudite se napredovati s grubljeg na sitnije gradiranje sve dok oštrica nije skroz oštra
  • Potrebno je okrenuti dlijeto i izravnati stražnji dio oštrice (stavite ga na kamen i mičite lijevo desno). Time ćete ukloniti neravninu do koje dolazi tijekom brušenja oštrice na prednjem dijelu.

Kako bi sačuvali dlijeta trebate ih držati dalje od osoba koje bi ih mogle uzimati za polugu za izvlačenje čavala. Također, nemojte čekati predugo kako bi ih naoštrili, već ih trebate izbrusiti čim krenu kidati drvo.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi