Ako je stolac ostao bez jedne noge ili se samo klima nemojte ga odmah baciti. Nije vam čak potreban niti majstor već možete sami popraviti nogu. Ako je stolac klimav vjerojatno se radi o nestabilnom spoju između spojnice na kojoj se drže sjedalo i noge. Kod starijih stolaca taj spoj sadrži utor i klin dok su kod novijih stolaca spojeni drvenim tiplama. Ponekad ljepilo nakon nekog vremena popusti i stolac se rasklima.

Prvi korak popravka obuhvaća rastavljanje spoja kod oba drvena dijela. Za pomoć se možete poslužiti čekićem, a površinu koju ćete udariti zaštitite daščicom da ne oštetite stolac. Idući korak je čišćenje svih dijelova spoja – klipa i utora, odnosno drvene tiple i provrta. Ostatke ljepila uklonite brušenjem i ako ste u mogućnosti zamijenite stare tiple s novima. Možete ih izvaditi kombiniranim klještima i na isto mjesto zabiti nove tiple.

Ljepilo za drvo nanesite na dijelove spoja i slijepite ih (utori moraju biti dobro popunjeni ljepilom). Nakon što sve spojite uzmite vlažnu krpu i obrišite ljepilo koje je iscurilo. Želite li da ljepilo dobro drži dijelove koje lijepite morate čvrsto stisnuti jedan uz drugi. smjestite ih u škripac i držite tako nekoliko sati dok se ljepilo ne osuši. Kako bi izbjegli tragove škripca u mekanom drvu između stolca i škripca stavite tanke daščice ili čvrsti karton.

Čini li vam se da lijepljenje nije prošlo uspješno ili svoje pokućstvo želite još čvršće učvrstiti možete se poslužiti poliuretanskim ljepilom jer puno bolje učvršćuje. Ako se stolac rasklimao više puta to znači da možda postoji problem sa samom konstrukcijom. U tom slučaju s malim metalnim okovima spojite kritična mjesta i pričvrstite ih vijcima za drvo. Pritom upotrijebite malo svrdlo kako se drvo ne bi raspuknulo.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi