Vjerojatno jedina gora stvar od osjećaja frustracije kada na dragom komadu odjeće vidite ili osjetite zalijepljenu staru gumu za žvakanje jest pomisao da ste taj komad odjeće nepovratno izgubili. No, iako se radi o vrlo nezgodnom tipu mrlja, dobra vijest je da ipak pred sobom imate nekoliko mogućnosti, od kojih ćemo vam predstaviti tri najčešće. To su zaleđivanje, kipuća voda ili alkohol. Ostali načini uklanjanja gume za žvakanje s odjeće su glačanje i ocat. Među neobičnijim preporukama su i WD-40 (sprej za podmazivanje), narančino ulje, kikiriki maslac ili lak za kosu.

Svakako, prva varijanta koju bi trebali isprobati je staviti unesrećeni komad odjeće u plastičnu vrećicu koju dobro zatvorite, a zatim je odložite u zamrzivač ili ledenicu. Hladnoća će stvrdnuti gumu koja bi se tada trebala moći ostrugati s tkanine. I na kraju, nakon što ste s odjeće ostrugali gumu, stavite tkaninu na uobičajeno pranje.

Mrlju od gume za žvakanje uklonit ćete kuhanjem tako da odjevni predmet uronite u kipuću vodu i ostružete mrlju starom četkicom za zube, plastičnim nožem ili ako ste jako oprezni, običnim nožem. No u svakom slučaju, poslužit će bilo koji predmet vrlo ravnog brida. Ako vam pomisao rukovanja loncem kipuće vode nije mila, možete zakipjeti vodu u lončiću ili kuhalu te postaviti odjevni predmet tako da je mrlja sasvim iznad otvora kako bi ga zahvatila para. Ostavite tako nekoliko minuta da para omekša mrlju i nakon toga starom četkicom jednosmjernim kretnjama odstranite gumu.

Sterilni alkohol možete koristiti za odstranjivanje mrlje od gume za žvakanje na osjetljivim tkaninama jer sterilni alkohol neće ostaviti mrlju niti ukloniti boju s odjeće. Uzmite krpu ili spužvu te ju namočite s malo sterilnog alkohola i zatim blago trljate mrlju. Pričekajte nekoliko minuta da alkohol počne djelovati te pomoću predmeta ravnog brida ostružite mrlju. Odjeću nakon toga malo namočite mirisnim omekšivačem, te isperite vodom i sapunom.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi