Pitate se hoćete li ikada uspjeti očistiti mrlju od senfa ili kečapa? Bez brige, ove mrlje mogu se odstraniti bez puno muke. Imate li na svojoj omiljenoj odjeći ili nekoj drugoj tkanini svježu mrlju od senfa možete je odstraniti pomoću sapunice. Radi li se o starijoj mrlji najprije je omekšajte glicerinom. Stavite ga na mrlju i ostavite da djeluje oko sat vremena. Nakon toga tkaninu operite kao i uobičajeno ili je odnesite u kemijsku čistionicu.

Mrlja od senfa možete se riješiti i pomoću raznih tekućih odstranjivača mrlja. Potrebno je nanijeti tekućinu na mrlju i ovisno o potrebi mrlju lagano istrljati s dnom posude. Pustite da tekućina djeluje na mrlji oko deset minuta i zatim zaprljani predmet stavite u perilicu rublja i operite sredstvom za pranje koje inače koristite.

Susretnete li se s mrljama od kečapa ili rajčice preporučuje se da ih najprije upijete s nečime kao što je kuhinjski papir i natopite u mlakoj vodi. Zatim mrlju istrljajte s otopinom soli. Tu uzmite u obzir da se na pola litre vode stavlja žlica kuhinjske soli. Zaprljanu tkaninu možete oprati i tako da ju natopite u hladnoj vodi, s 2 žličice octa i jednom žličicom sredstva za pranje suđa. Bitno je da se mjesto na kojem je mrlja namače oko pola sata. pritom protrljajte predmet s ciljem da sastojci što bolje prodru u tkaninu. Na kraju dobro isperite.

Najlakše je očistiti mrlje od mlijeka. Potrebna vam je topla sapunica s kojom ćete natopiti mrlju i zatim tkaninu samo operite kao i inače. Može se ukloniti i hladnom vodom te jačim sredstvom za pranje suđa. Osim deterdženta, korisna sredstva za uklanjanje mrlja od mlijeka su alkohol i eter, razrijeđeni amonijak te mješavina jednog dijela terpentina i limunovog soka. Ako ste s mlijekom zaprljali osjetljiv materijal, na primjer, od svile, tada mrlju premažite glicerinom koristeći mekanu četku za nanošenje. Pustite da se glicerin upije, a nakon toga ga isperite mlakom vodom. Odjevni predmet ispeglajte dok je još vlažan.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi