U slučaju težeg oštećenja tepisona ili mrlje koju ne možete odstraniti, pred vama su dva sretna i jedno ne baš tako sretno rješenje. Sve tri varijante ovise o tome imate li na raspolaganju još tepiha (odnosno ostatke tepiha koji želite popraviti) ili je li tepison na neki način pričvršćen na podlogu.

Ako ste sačuvali ostatke tepisona nakon prvotnog postavljanja, ili ako imate pri rubovima ostatka tepisona, možete ih iskoristiti za zamjenu oštećenog ili umrljanog dijela tepisona. Osim spomenutog ostatka istog tepisona, potrebni su vam skalpel, limenka ili stara čaša, ljepljiva vrpca i čekić. Prvo provjerite u kojemu smjeru se naginje materijal površine tepisona (odnosno u kome smjeru je polegnut). Oslonite limenku odgovarajuće veličine na mjesto koje sanirate te si označite pritiskom površinu koju ćete mijenjati. Zatim na ostatku tepisona odrežite istu takvu površinu koja odgovara onoj označenoj limenkom ili čašom. Izrežite mjesto koje ćete mijenjati skalpelom. Umetnite na papir ili karton koji će služiti kao podloga ljepljivu vrpcu ili vrpcu za ljepljenje tepisona te ih pažljivo umetnite u rupu gdje se nalazilo oštećeno mjesto. Na tu podlogu s vrpcom pažljivo umetnite čisti izrezani ostatak tepisona. Nakon toga dobro pritisnite čekićem ili rukom umetak kako bi ispravno legao.

Neke od stvari na koje morate paziti tijekom popravljanja tepisona su već spomenuti smjer u koji su pomaknuta vlakna tepisona (jer ako su vlakna vašeg umetka pomaknuta na suprotnu stranu, on će biti uočljiv u ostatku tepisona), zatim čistoća tepisona (jer ako je umetak jako čist, izgledno je da će bojom odudarati od ostatka tepisona) te duljina vlakana umetka (budući da je umetak od očuvanih ostataka vjerojatno je da će vlakna biti dulja od onih s vašeg tepisona koja su se smanjila trošenjem i hodom).

Druga napornija varijanta je da promislite o rasporedu namještaja u sobi gdje se nalazi vaš tepison. Možete li oštećenje zamaskirati komadom namještaja poput stola, stolića, naslonjača ili ormarića? Ili ako ta opcija nije moguća, razmislite biste li mogli sami ili s vašim ukućanima zakrenuti tepison tako da oštećeni dio leži pod krevetom ili ormarima te većim i težim namještajem? Ako bilo koja od ovih dvaju opcija odgovara, izvrsno, jedino pripazite na moguće razlike u svjetlini tepisona i ulegnuću vlakana materijala.

Treća, vjerojatno najomraženija opcija za popravak tepisona je da kada jednostavno ne možete niti popraviti niti zakrenuti ili zamaskirati tepison morate kupiti drugi. Ako ćete biti primorani na taj čin, razmislite da za ubuduće sačuvate viškove tepisona nakon ostavljanja, baš za ovakve slučajeve popravka tepisona.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi