Na tržištu postoji velika paleta raznih materijala za pločice, pa tako i različiti načini održavanja. Za savjete o održavanju najbolje je upitati samog prodavača ili postavljača pločica.

Uspješno održavanje je vrlo bitno jer će tako vaši podovi ili zidovi imati dugi vijek trajanja, ali i lijepo izgledati. Keramičke pločice i podovi od mramora, terakote ili vapnenca uvijek su se koristile za eksterijere, ali zbog svog izgleda i karakteristika sve se češće koriste i u interijerima.

Imate li u svom domu neobrađene pločice od terakote trebate znati da su one porozne i osjetljive na mrlje. Najbolje ih je prati toplom vodom u koju ste prethodno dodali par žlica octa.

Za masne mrlje nabavite posebno sredstvo koje možete kupiti u specijaliziranim trgovinama. Želite li pločice od terakote učiniti otpornima na mrlje dobro ih je premazati voštanom emulzijom koju možete kupiti kod prodavača pločica. Tako ćete mrlje moći ukloniti s toplom sapunicom.

Za čišćenje mrlja na mramoru i vapnencu upotrijebite toplu vodu bez dodataka. Jedino je za čišćenje masnih mrlja dobro u vodu dodati malo sredstva za pranje posuđa ili čistog alkohola.

Nikada nemojte za mramor ili vapnenac koristiti kiseline, primjerice, limunsku ili ocat jer nagrizaju kamen i ostavit će mrlje. Isto tako, i ulje ostavlja mrlje pa izbjegavajte njime laštiti mramor.

Kod čišćenja gotovo svih vrsta kamena nije vam potrebno skupo sredstvo, već samo navlažite pod s mokrom krpom (dobro ocijeđenom), stavite piljevine i ribajte oštrom četkom.

Na kraju metlom pokupite piljevinu koju možete nabaviti u prodavaonicama građevnog materijala, te usišite pod.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi