Kada bi vas netko upitao što vam može pokvariti lijep dan, ili dodatno pokvariti tmuran dan, jedan od čestih odgovora bi sigurno bio leteći gnjavatori – muhe i ose. Postoji velik broj načina za zaštititi se ili se u potpunosti riješiti tog problema. Neki načini su iznimno učinkoviti, a ima i onih nešto slabije učinkovitih. Bitna stavka je vaš kućni budžet.

Srećom, postoji jedan vrlo jednostavan i praktičan način za riješiti se muha i osa, a to je izrada muholovke! Potrebni su vam predmeti koji se zasigurno nalaze kao višak u vašem kućanstvu, a to su plastična boca, voda, malo šećera, mrvica kvasca, ostatci piva te alat za izradu: škare, nož, skalpel.

Prvi tip muholovke koju možete izraditi je od plastične boce, za što vam može poslužiti ambalaža negaziranih i gaziranih sokova ili vode. Odrežite gornji dio boce, otprilike trećinu ukupnog obujma. U donji dio ulijte tekućinu od 2 decilitra mlake vode, 5 dekagrama šećera i gram kvasca. S gornjeg odrezanog dijela uklonite čep te ga namjestite na donji dio, ali obrnuto, odnosno tako da grlo boce i rupa gledaju prema dolje i prema otopini koju ste pripremili. Bitno je jedino da grlo boce i otvor od čepa ne budu u potpunosti uronjeni u otopinu. Čestitamo, izradili ste u par minuta i to u potpunosti ekonomično od kućanskih viškova, muholovku za muhe i ose. Muhe će uletjeti i proći kroz otvor, zaglaviti u otopini i uginuti.

Drugi tip muholovke koji možete izraditi je također od plastične boce. U bocu ulijte ostatke piva, voćnog soka ili jednostavno vode s više šećera, slobodno ostavite i ostatke voća. Probušite desetak rupica promjera ne više od 1 centimetra na gornjem dijelu boce (kako tekućina ne bi iscurila). Muhe će uletjeti u potrazi za hranom i zaglaviti.

Treći tip muholovke koji možete izraditi jako dobro funkcionira i protiv dosadnih osa, ako sumnjate da su vam se ugnijezdile u blizini vašeg doma. Dovoljno je na karton stavite ljepilo za miševe i na njega ostatke voća, a ose i muhe će ubrzo navaliti.

Jedina opaska i savjet je da ne izlažete vaše muholovke izvan vašega doma ili kraj otvorenih prozora kako ne bi namamili i usmrtili pčele, budući da su za razliku od muha i osa jedan od najkorisnijih pripadnika živog svijeta te im mnogo dugujemo.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi