Kod opremanja kuće ili stana za prostorije se kupuju elementi koji će imati dugi vijek trajanja. To najviše vrijedi za kupaonice i kuhinje jer kada se opreme ne mijenjaju se najčešće 10 do 15 godina. Ako želite idealnu kuhinju trebate imati dobar plan prije samog opremanja.

Kako bi vaša kuhinja bila lijepa i funkcionalna najprije razmislite kako biste ju organizirali, kakav model ili tip kuhinje bi vam najbolje odgovarao i koliko su otporni i kvalitetni materijali od kojih bi se sastojali kuhinjski elementi i aparati. Trebate razmisliti i kako rasporediti sanitarije i koji materijal odabrati za pod i zidove. Kod kupnje aparata vodite računa o uštedi energije, na primjer kod odabira hladnjaka ili štednjaka. Svaki aparat ima svoje prednosti i mane pa se o njima dobro raspitajte. Za kuhanje je povoljnije kupiti plinske ploče, no s high-light pločama ćete ostvariti manju potrošnju, a jednako zagriju dno posude. Želite li imati kuhinjsku napu razmislite o mogućnostima i izaberite onu koja je za vas najbolja opcija – ugradbena, izvučna, otočna ili kaminska. Kod perilica posuđa je kao i kod većine drugih elemenata najvažnije u obzir uzeti potrošnju, ali i kapacitet koji se računa kroz setove za jelo.

Želite li idealnu kuhinju elemente rasporedite prema načinu rada, od skladištenja i pripreme hrane, do čišćenja i pranja, te kuhanja i serviranja hrane. Važno je da u kuhinji imate mjesta za kretanje, dovoljno plohe za rad i da ju nije teško održavati. Ne smijemo zaboraviti na osvjetljenje i ventilaciju, također bitne stavke za idealnu kuhinju. Preporučuje se prirodna i umjetna rasvjeta, a dobro osvjetljenje najbitnije je u dijelu kuhinje u kojem pripremate hranu. Ventilacija može biti prirodna i prisilna, no kao najbolja opcija preporučuje se kombinacija navedenih. Prilikom planiranja i izvedbe idealne kuhinje potrebno je još odlučiti i o potrebama i veličini, budžetu, odabiru boja te estetici jer bi se kuhinja trebala uklopiti uz ostatak interijera. Ipak, kuhinja najprije treba biti vedro i ugodno mjesto za boravak i druženje s ostalim ukućanima.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi