Kako bi što duže imali lijepe i očuvane podove potrebno ih je ispravno održavati. Imate li drvene podove ponekad je dovoljno da ih samo redovito pometete. Kako ih ne bi oštetili potrebna vam je metla koja nije jako tvrda. Koristite li usisavač birajte nastavak s četkom koja neće uzrokovati ogrebotine. Želite li izbjeći ogrebotine tada pazite i na to da ne hodate puno obuveni po drvenim podovima jer pijesak s cipela može ostaviti sitne, ali vidljive ogrebotine.

Za uspješno održavanje drvenih podova svakako ih je potrebno redovito mesti i usisavati. Ako ni to ne pomaže da u potpunosti uklonite svu prljavštinu upotrijebite još i vlažnu krpu za brisanje. Ona mora biti samo lagano vlažna jer drvo ne može podnijeti puno vode. Mogu nastati mrlje, ili će pod čak i nabubriti.

Imate li parket koji nije lakiran za čišćenje upotrijebite vosak za parket jer ćete njime stvoriti zaštitni sloj. Taj sloj mora se obnavljati barem jednom mjesečno i zatim još laštiti mekanom krpom. Mislite li da je to zahtjevno imate i opciju da nabavite suvremeno sredstvo za održavanje parketa i upotrijebite ga prateći upute na boci ili pakiranju. Postoji i treća, jeftinija opcija – laneno ulje u vodi za pranje. Dovoljno je samo prebrisati parket koristeći vlažnu krpu.

Ako imate malu djecu vjerojatno se susrećete s mrljama na svojim drvenim podovima, na primjer, od flomastera, bojica ili olovki. Mrlje od olovke možete maknuti s gumicom koja ne pušta boju, a za mrlje od voštanih boja upotrijebite ledeni oblog ili vrećicu s ledom. Nakon toga ostatke voska ostružite plastičnom žlicom. Za sve ostale mrlje možete se poslužiti i papirnatim upijačima. Bitno je da mrlje odstranite što prije, dok se nisu osušile.

Ponekad je za uspješno održavanje drvenih podova potrebno više od metle, krpa i usisavača. Prljavština se zna zavući u uske spojeve parketa koje je teško dosegnuti i očistiti. Ipak, čišćenje je moguće upotrijebite li čačkalicu ili štapiće za uši. Danas na tržištu postoji širok izbor parketa i zato je najbolje tražiti prodavača ili postavljača parketa savjete za održavanje.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi