Imate li usku kuhinju nemojte misliti da vlasnici većih kuhinja uživaju više prednosti. I s uskom kuhinjom možete imati sve što bi imali s velikom. Bitno je samo dobro planiranje.

Najveća prednost uskih ili brodskih kuhinja je u tome što vam je sve na dohvat ruke. Radni trokut koji čine štednjak, hladnjak i sudoper nalaze se na maloj udaljenosti što olakšava svakodnevne kuhinjske aktivnosti. Samim time kuhat ćete s većim zadovoljstvom.

Mnogi smatraju da je mana uskih kuhinja nedostatak prostora, no postoji rješenje. Zahvaljujući posebnim uskim ormarićima, visokim policama na izvlačenje ili ladicama koje su izrađene po narudžbi može se kvalitetno iskoristiti svaki centimetar prostorije. Također, nabavite li kućanske aparate manjih dimenzija od standardnih dodatno ćete uštedjeti na prostoru. Na prostoru ćete uštedjeti i s armaturom pričvršćenom za zid koja istodobno može istaknuti izgled kuhinje.

Postavljanje i uređenje kuhinje u uskom prostoru može biti pravi izazov, a najjednostavnije rješenje je izrada kuhinje po mjeri. Možda će vas financijski koštati više, ali manje ćete se uzrujavati oko organizacije i planiranja. Osim toga, dugoročno ćete biti zadovoljni svojom kuhinjom. Kao što je već rečeno, bitno je iskoristiti svaki centimetar prostorije, a to je moguće i s ugradnjom okretnih elemenata, košarama na izvlačenje, kantom za otpatke smještenom ispod sudopera… S malo planiranja i kreativnosti dobit ćete više prostora za spremanje, ali i svojoj kuhinji dati originalan izgled.

Kod uređenja uskih kuhinja često postoji strah od toga da neće izgledati prostrano Želite li postići da vaša uska kuhinja vizualno djeluje većom to možete postići bojama, na primjer s bijelom paletom. Kako bi u kuhinji vladao i osjećaj otvorenog prostora to pak možete naglasiti ograničenim materijalima i teksturama ili praznim gornjim površinama kuhinjskih elemenata. U uskim kuhinjama preporučuje se korištenje svijetlih ili pastelnih tonova, neovisno o stilu i dizajnu kuhinje. Taj savjet je dobro imati na umu kod uređenja kuhinja u koje dopire malo prirodnog svjetla.

Dojam natrpanosti možete izbjeći tako da kuhinjski pod uskladite s bojom elemenata, a ne bi bilo naodmet ni da pločice položite po dužini kuhinje. Nastojite izbjeći viseće elemente na zidovima i zatrpavanje radne ploče raznim stvarima. Na njoj držite samo nužne stvari kako bi kuhinja izgledala uredno. Bez obzira na dimenzije, od svake uske kuhinje možete dobiti funkcionalan i vizualno privlačan prostor u kojem ćete s guštom kuhati i uživati sa svojim ukućanima.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi