Rezultat preplitanja suvremene tehnologije i ljudskog dodira su uporabni, estetski i za prirodu ugodni proizvodi koji će vas razveseliti i u vaš dom unijeti toplinu i ugodnost.

Unutarnja vrata/sobna vrata svakim detaljem izražavaju odnos poduzeća do drva i kvalitete proizvoda te brigu za okoliš i za zdravlje povoljnu proizvodnju. Pomoću prirode izrađujemo najkvalitetnija vrata.

Unutarnja vrata/sobna vrata razlikuju se po:

  • oblicima (razigrana modernost, bezvremenska elegancija, smirena poslovnost),
  • bojama (široka paleta kvalitetnih premaza u bojama),
  • površinama (glatka, posebno otporna, kombinirana od više različitih furnira, vratna krila od punog stakla),
  • unutarnjim sastavima (funkcijska vrata s dodatnim izolacijama, ispune od punih ili perforiranih ploča iverice ili od kartonskog saća),
  • rubovima (oštri, zaobljeni, profilirani, ravno obrezani),
  • načinima otvaranja (jednokrilna, dvokrilna, klizna vrata ispred zida, klizna vrata u zid, pregradne stijene),
  • tipovima furnira (hrast kvrga, hrast svijetli, hrast bijeli fine-line, hrast luženi, hrast fine-line, zebrasto, bukva, javor, jasen bijeli, limba, mahagonij fine-line, wenge…),
  • dodacima (mogućnost kombiniranja sa staklom, ukrasnim letvicama, inox umecima, intarzijama),
  • mogućnost izvedbe unutarnjih vrata sa skrivenim šarkama.

Na što moramo paziti pri montaži vrata?

Potrebno je odrediti uvjete za ugradnju unutarnjih vrata koji se tiču klimatskih uvjeta. Važna je ravnoteža vlažnosti, koja se zbog klimatskih utjecaja okoliša uspostavlja u drvu i drvnim prerađevinama.

Preporuke za uporabu unutarnjih vrata

Vrata su pri proizvodnji ispostavljena ca. 30% relativnoj vlažnosti zraka, dok u novogradnji može nastupiti i do 80% relativne vlažnosti zraka.

U novogradnjama se, zbog prerane ugradnje i povećane vlažnosti, često prekoračeni klimatski uvjeti koji su definirani u preporukama za uporabu. Na taj način može doći do kratkoročne deformacije i kod uporabe odgovarajućih vrata. U takvom se slučaju savjetuje da se pričeka s grijanjem jer iskustva pokazuju da se vrata manje iskrive ako najprije apsorbiraju vlagu iz zraka te se tek nakon toga počne s grijanjem.

Potrebno je osigurati da su vrata izrađena za klimatske uvjete koji prevladavaju u mjestu gdje će se ona ugraditi te da element nije ispostavljen nikakvim posebnim zahtjevima.

Zbog čega se vrata iskrivljuju?

Zbog klimatskih promjena, materijali mijenjaju dimenzije. Drvo i drveni proizvodi rastežu se pod utjecajem vlage (daska duga 2m se pri vlaženju za 5% rastegne oko2,5mm), metali i plastični materijali se mijenjaju pod utjecajem temperature.

Kada obje površine krila vrata dođu pod utjecaj različitih temperatura ili vlage, materijali na površini obiju strana krila se različito stežu, odnosno rastežu i dolazi do deformacije. Što je veća razlika u temperaturi i vlažnosti među objema površinama krila, to je veće opterećenje za krilo.

Ulazna vrata u stan ili kuću, koja odjeljuju tople unutarnje prostore od hladne vanjske klime, snažno su pod tim utjecajem i tu je nemoguće izbjeći deformacije.

Odgovarajućom funkcijskom konstrukcijom vrata, izborom materijala i tehničkim proizvodnim znanjem, deformiranost možemo zadržati u prihvatljivim granicama.

Kako se mjeri deformacija?

Zakrivljenost: Pod zakrivljenošću podrazumijevamo odstupanje krila vrata od ravnine, ustanovljeno na uzdužnim ili poprečnim rubovima krila vrata. Zakrivljenost može nastupiti na strani brave, na strani ili na kraćim stranicama – poprečno iznad ili ispod.

Svijenost: Svijenost je odstupanje na jednom kutu krila od ravne površine krila vrata.

Izvor: LIPBLED Zagreb d.o.o.

LIPBLED Zagreb d.o.o.
LIPBLED Zagreb d.o.o.
Isporuka robe u cijeloj Hrvatskoj.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi