Izvori svjetlosti su najčešće ujedno i dekoracija prostora i zato ih treba redovito održavati. Bitnije stavke od estetike su naravno zdravlje i higijena – ne samo da prašina nije zdrava, već svjetlost privlači kukce koji u njima ugibaju i zato je čišćenje nužno.

Prije nego što krenete s brisanjem prašine svjetiljka mora biti neko vrijeme ugašena kako bi se ohladila. S vodom treba oprezno rukovati kako ne bi nastao kratki spoj.

Trebate li skinuti sjenilo, obavezno zapamtite gdje se koji vijak nalazi i dobro ih čuvajte jer ako izgubite i samo jedan nastat će problemi kod vraćanja sjenila

Ima li vaša svjetiljka staklene ili plastične dijelove njih možete brisati vlažnom krpom. Ako nađete uginule kukce usisajte ih ili istresite u vreću za smeće. U slučaju da su stakleni dijelovi koji se odvajaju jako zaprljani preporučuje se da ih operete u sudoperu. Topla voda i deterdžent bit će učinkovitiji od vlažne krpice. Budite veoma pažljivi tijekom pranja kako se staklo ne bi razbilo. Ako želite smanjiti šanse za razbijanjem stakla tada prije pranja na dno sudopera položite ručnik.
Kod čišćenja svjetiljki prašinu je sa sjenila od plastike ili metala najjednostavnije ukloniti usisavačem (nastavak s četkom) ili vlažnom krpom od mikrovlakana. Ima li vaša svjetiljka sjenila od tankog materijala ili papira tada se za čišćenje poslužite kistom.

Za sjenila od tkanine savjetuje se namakanje u kadi vodom i deterdžentom koji koristite za pranje posuđa. Nakon toga je potrebno ispiranje čistom vodom i sušenje – najprije upijte vlagu pomoću papira, a zatim za sušenje upotrijebite sušilo za kosu. Ovaj postupak treba napraviti brzo i temeljito kako bi se spriječilo hrđanje metalnih dijelova na sjenilu.

Sa staklenih sjenila je prašinu potrebno često brisati, ali i oprati s vremena na vrijeme. Kristalni luster može biti posebno lijepa dekoracija, ali je zahtjevniji za održavanje od ostalih tipova rasvjete. Prije samog postavljanja kristalnog lustera vodite računa o tome da ga postavite na mjesto s kojeg ćete ga moći spustiti kako biste ga mogli lakše očistiti. Kako bi staklene prizme ovog lustera zadržale svoj sjaj treba ga redovito čistiti. Zbog osjetljivosti se preporučuje brisač prašine, iako bi nakon nekog vremena staklene dijelove bilo dobro skinuti i oprati u sudoperu. To vrijedi i za prizme koje su napravljene od umjetnog materijala, primjerice, akrila.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi